Bozbey ''Müteahhitlere Ödeme Yapılamayacak'' Bozbey ''Müteahhitlere Ödeme Yapılamayacak''
1- Şeftali Namı Türkiye’yi aşmış Bursa’nın medarı iftiharı... Şimdilerde çeşit azalsa da eskiden Bursa’da şeftalinin 20’ye yakın çeşidi bulunuyormuş. Naci Kum’un 1939’da yazdığı “Şeftali Destanı’nda ise 17 çeşidinden bahsediliyor...   2- Cantık Yine sadece Bursa’da bulabileceğiniz halis muhlis bir lezzet... Cantık, Bursa’nın en bilinen atıştırmalığı... En sevileni de kıymalısı zira kuşbaşı ve peynirlisi de mevcut. Yine yapıldığı günden beri unutulmayan ve yapılmaya hâlâ devam eden önemli bir gelenek. Özellikle Kayhan’daki cantıkçılarda pazar sabahı kahvaltı yapmak eski bir Bursa geleneği...   3- Kayhan’da pideli köfte Pideli köftenin tarihi, iskender kebabından sonraya denk gelir. Hatta “halk işi iskender kebabı” desek yeridir. Biz Bursalılar için iskender, misafir işidir. İskender kebabını çok sevdiğimizden gelen misafirlerimizi muhakkak iskender kebabıyla ağırlar, kendi kendimize olduğumuz zaman da Kayhan’da pideli köfteyi afiyetle yeriz. İskender kebabının Bursa kuzusu etinin yerini nefis köfte alır, pideler kızarır bol tereyağlanır afiyetle yenir.   4- Kestane Yerini Aydın kestanesi alsa da herkes hâlâ onu Bursa kestanesi olarak bilir. Lakin az da olsa Osmanoğlu tohumu gerçek Bursa kestanesi de Uludağ eteklerinde mevcuttur.   5- Zeytin Gemlik ve Mudanya tarafları sofralık zeytinin en lezzetli adresidir. Gemlik’i geçerken zeytin almayı unutmayın. 6- İnegöl köfte İnegöl’e köfte yemeye gitmek Bursa’da yapılacak önemli ritüellerden biridir.   7- Bursa kebabı Nam-ı diğer iskender kebabı... Bursa’da çarşı tipi yemeğin en önemli ve en tarihi örneğidir. 8- Kemalpaşa tatlısı Mustafakemalpaşa’nın lezzetli peynirinden yapılan namı Türkiye’ye yayılan gerçek bir Bursa tatlısı. Yol üstünden geçerken herhangi bir yerde yiyebilirsiniz. 9- Tahinli pide Yani tahanlı... Bursa’da herkesin bildiği ama Bursa dışında kimsenin bilmediği Bursalıların da buna şaşırdığı halis muhlis Bursa işi bir kahvaltı pidesi. Doyurucu, besleyici, zinde tutucu... Eskiden sabahları fırının yolunu tahinlinin kokusunu takip ederek de bulabilirmişsiniz... Her fırınının “En güzeli bende” dediği Bursa’nın kıymetlisi. Hâlâ yapılıyor olması da bizim için bir şans. 10- Deveci armudu “Kanunname-i İhtisab-ı Bursa” yani “Bursa Belediye Kanunu”, 1502 yılında Sultan II. Bayezid tarafından çıkarılmıştır. Bu kanunname dünyadaki ilk tüketici kanunu olma özelliğinin yanı sıra ilk standartlar kanunu olarak da tarihe geçmiştir. Biz şimdilerde Bursa’nın tek çeşit armudunu bilsek de 1502 yılında ne çeşit armutlar varmış... Gökbaşlı, iğnesi, veçhi hallu, örenkuş, zerdamori, mürendi, bey, sultani, şekeri, türki, sabuni, yerbasmaz, kara moru, bozdoğan...
  11- Dağ çileği Uludağ eteklerine toplanmış dağ çileği gibi naif lezzetli başka bir ürün pek bulunmaz. Kokusu, tadı, reçeli unutulmaz. Cumalıkızık ve İnkaya köylerine giderseniz mutlaka tatmaya çalışın.
  12- Cevizli lokum Bursa’nın kendine has ekmeklerinden biri, aslında tam olarak ekmek de değil, bir tür hamur işi. Şimdilerde Bursa fırınlarında tekrardan satılmaya başlanan ve unutmadığımız bir gelenek. Cevizli lokum özellikle de eskiden kınaların olmazsa olmazıydı. Zira diğer adı da kına lokumu...
13- Cennet künkü (Cendere baklavası) Bilinen en eski Bursa tatlılarından, kimileri “cennet künkü” diye biliyor kimileri de “cendere baklavası” diye... Özellikle bayramların vazgeçilmez tatlısı... Şimdilerde pek yapılmasa da önümüzdeki bayramlarda yapılması dileğiyle...
  14-Anjelik reçeli Anjelik (melekotu),Uludağ’ın eşsiz bitki örtüsünde nadir bulunan bir bitkidir. Anjelik reçeli günümüzde pek bulunmasa da eskiler bilir.  
15-Kelle (Mihaliç) peyniri
Bursa’nın en kıymetli hazinelerinden biri daha... Yanına da çay ve simit...
16- Bursa helvası (Sütkeri-sükkeri) Bursa Bey Sarayı’ndan beri yapılan yine tüm Bursa’nın bildiği bir şehir efsanesidir. Neredeyse geleneksel tüm esnaf lokantaları yapar.
Kaynak: Habertürk

Editör: Haber Merkezi