Tarih 1918'i gösteriyordu Anadolu'nun dört bir yani düşman işgaline karşı halk direniş göstermekteydi. Mustafa Kemal Paşa'ya geniş yetkiler verilmiş ve 9.Ordu Müfettişi olarak Samsun'a gönderilmişti. Emrinde ise iki kolordu bulunmaktaydı.
Paşanın Samsun'a gitme gerekçesi, bölgedeki tedbirsizlik ve güvensizlik olaylarını yerinde gözlemleyip gerekli önlemleri almaktı. Fakat Mustafa Kemal Paşa ise ulusal egemenliğe dayanan, kayıtsız şartsız ve bağımsız yeni bir Türk devleti kurmanın gerekli olduğunu düşünüyordu.
19 Mayıs da birçok milli bayramımız gibi Cumhuriyetin ilanından sonra kutlanmaya başlandı. Fenerbahçe ve Galatasaray sporcularının da katılımıyla ilk defa 24 Mayıs 1935 kutlandı. Bu etkinliğin amacı, Türk gençliğinin Atatürk'e olan minnet ve sevgisini gösterebilmesiydi.
Bu etkinlikten birkaç yıl sonra Beşiktaş kurucu üyelerinden Ahmet Fetgeri Aşeni, Ankara'da düzenlenen spor kongresinde bu bayramın bütün gençliğe mal edilmesi gerektiğini ve 'Gençlik ve Spor Bayramı' adı altında her yıl kutlanmasını önerdi. Bu öneri kongrede oylanarak kabul edildi. Tasarı, Atatürk tarafından da onaylanarak 1938 yılı haziran ayından itibaren her yıl kutlanmaya başlandı.
19 Mayıs Bayramı, 1980 darbesinden sonra adı değiştirilerek 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak son şeklini almıştır. Günümüzde, her yıl başta başkent Ankara olmak üzere bütün şehirlerimizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde coşkuyla kutlanmaktadır. 19 Mayıs Bayramında hem spor etkinlikleri yapılmakta hem de ulu önder Mustafa Kemal Atatürk saygıyla anılmaktadır. (Kaynak: flasflas.com)
Video: Kafkas Gokalp - 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI.wmv