Dönemin Millî Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey tarafından hazırlanan ve 52 maddeden oluşan “Millet Mektepleri Talimatnamesi” 11 Kasım 1928’de bakanlar kurulunda onaylandı. 7284 sayılı bu bakanlar kurulu kararı 24 Kasım 1928’de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 24 Kasım tarihi, aynı zamanda, Atatürk’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” unvanının verildiği tarih oldu.
Millet Mekteplerinin resmi açılışı 1 Ocak 1929’da gerçekleşti. O gün, tüm yurtta “ Maarif Bayramı” olarak kutlandı. 4‘er ay süreli iki programın uygulandığı bu mekteplere katılım eski yazı ile okuma yazma bilsin veya bilmesin 16-30 yaş arası tüm kadın ve erkekler için zorunluydu.
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ: BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 27 Kasım 1978’de Paris’te gerçekleştirilen 20’nci Genel Kurul Toplantısı’nda 1981 yılının, 100’üncü doğum yıldönümü olması nedeniyle, “Atatürk Yılı” olarak kutlanmasına karar vermişti. Türkiye’de; 12 Eylül 1980’de bir askeri darbe ile yönetime el koyan dönemin Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren ve 4 kuvvet komutanından oluşan Cunta, (onların adlandırması ile “Millî Güvenlik Konseyi” ) bir yıl sonra çıkardığı bir kanunla, 1981 yılını “Atatürk Yılı” olarak kabul ve ilân etti.
Atatürk Yılının kutlamaları kapsamında pek çok etkinlik düzenlendi, kanunlar, yönetmelikler çıkarıldı. Atatürk’ün Millet Mektepleri başöğretmenliği unvanını aldığı 24 Kasım tarihinin bundan böyle her yıl, “Öğretmenler Günü” olarak kutlanması kararı da bunlardan biridir.
Oysa dünyanın pek çok ülkesinde “Dünya Öğretmen Günü” 5 Ekim tarihinde kutlanmaktadır. UNESCO ve ILO’nun ortak girişimi ile 5 Ekim 1966 yılında Paris’te, öğretmenlerin eğitime olan katkılarını onurlandırmak ve onların haklarını korumak amacıyla “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı” düzenledi. Bu konferans sonunda, Öğretmen Statüsü Tavsiyesi” kabul edildi.
Bu belge; öğretmenlik mesleği için, ülkelerin yaşadığı ortak sorunlardan hareketle, ortak çözümler öneren, öte yandan, ülkelerin yapacakları yasal düzenlemelere zemin teşkil eden tavsiye niteliğinde bir belgedir. Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’nin kabul tarihi olan 5 Ekim, 1994 yılında UNESCO tarafından “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kabul ve ilân edildi. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, Türkiye’de her ne kadar Eğitim-Sen ve Eğitim-İş vb. eğitim işkolundaki sendikalar tarafından tanınıyor olsa da, artık 24 Kasım ülkemizde “Öğretmenler Günü” olarak genel kabul görmüştür.
Sonuç olarak; Öğretmenler gününü kutluyor olmak, bu ülkede öğretmenlerin ekonomik sorunları için bir çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenlerin özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren; laik, demokratik bilimsel ve kamusal eğitimden giderek uzaklaşan uygulamaların sürdürülüyor olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor.