Şu anda Melde Bayırı ya da Melde bölgesi olarak tanımlanan alanda yer alan antik bölge, Mustafakemalpaşa’ya sadece 4 kilometre uzaklıkta. 1975 yılında yapılan kazıların ardından 2008 yılında da küçük çaplı kazılarla bölgede araştırmalar yapıldı.
Kurtarma kazıları büyük ilgi çekti
Dönem içerisinde yapılan kazılarda çok sayıda seramik ve sikke bulundu. Roma İmparatorluğu’nda kullanılan ve 117’li yıllara kadar dayanan bu sikkelerin Miletepolis’te basıldığı tahmin edilmektedir. Bunların yanı sıra Apollon heykeline ait parçalar da yine bu kazıların önem kazanmasını sağlamıştır. Sikkelerde yer alan gemi tasvirleri önceki dönemlerde bölge yakınlarında su kaynağının olduğuna işaret olarak kabul edildi. Balık oltaları ve yazılı kaynaklarda su yolu ulaşımlarının yapıldığının yer alması, Miletepolis’in su kenarına kurulmuş bir kent olduğu olgusunu desteklemektedir. Kazılarda bugüne kadar Roma İmparatoru Hadrianus dönemine ait bir tapınağın kalıntıları, parçalar arasında sütun başlıkları, yivli sütunlar, mask kabartmaları, alınlıklar ve çeşitli motiflerle işlenmiş mermer parçaları ile 113 cm. boyunda bronzdan yapılmış bir Apollon heykeli bulunmuştur. Kazılardan çıkan eserler Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Sınırları belirlenemedi
Karacabey harasına yakın sırtlarında 20 civarında aile mezarı bulunmuştur. Hala gizemini koruyan Antik şehrin sınırları tam olarak belirlenememektedir. Zaman içerisinde bölgedeki taşların ilçe merkezindeki yapıların inşasında da kullanılması tarihlendirmeyi ve bölge sınırlarının belirlenmesini zorlaştırmaktadır. Kentin bir göl kenarına kurulmuş olmasına rağmen bugün göl kurumuş veya Apolyont Gölü suları çekilmiş olabilir. Yol çalışmaları sırasında göl sularında yaşayan kabuklu hayvanlardan oluşmuş yoğun tabakaların ortaya çıkarılması bu savı da doğrulamaktadır. Ayrıca kaynaklarda Miletopolis’in kenarında bulunduğu göl ile Marmara Denizi arasındaki su yolunun olduğu da belirtilmektedir.
Gün yüzüne çıkmayı bekliyor!
Mustafakemalpaşa’nın antik bir kent ile turizm potansiyelinin artması adına bölgede kazı çalışmalarının yapılması bekleniyor. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı önderliğinde yapılabilecek bu çalışmalar, bölgedeki tarihi değiştirebileceği gibi Mustafakemalpaşa’nın da uluslararası alanda konuşulmasını, transit güzergahtaki işlerin canlanmasını sağlayacak. Kazılar için gerekecek iş gücü ile birlikte ilçedeki istihdama da katkı sağlanacak. Paşalar’da 50 yıldan beri, Efes’te ise 100 yılı aşkın süredir devam eden kazılar göz önünde bulundurulduğunda yeni bir Miletopolis kazısı, uzun yıllar boyunca bu imkanlardan ilçenin yararlanmasını sağlayacak. Zira bugüne kadar yapılan kazılarda dahi tarihe tanıklık edecek çok fazla eserin bulunması, Miletepolis’in değerini net olarak göstermekte.