Bilindiği gibi
Lala Şahin Paşa,
Mustafakemalpaşa İlçesi tarihinin, Osmanlı dönemi döneminde yaşamış belki de en önemli şahsiyetidir.
Padişah Orhan döneminde 1. Murat’a lalalık yapmış, doğum tarihi net olarak bilinemeyen, babasının adının Abdulmuin olmasından hareketle devşirme olduğu düşünülen Osmanlı devlet büyüğüdür.
Padişah 1. Murat
- Murat Padişah olunca Lala Şahin Paşa’ya, Osmanlı tarihinde ilk kez Padişah ailesi dışından bir kişiye verilen, Beylerbeyi ünvanını vermiştir.
Edirne’nin ve Filibe’nin fetihleri Lala Şahin Paşa’nın Komutanlığı sayesinde olmuştur. Bunların dışında, Balkanlarda birçok yer Lala Şahin Paşa sayesinde fethedilmiş, Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Kirmasti’de cami, medrese, hamam yaptırmıştır.
1348 yılında Lala Şahin Vakfı’nı kurarak, yaptırdığı eserlerin yaşamasını sağlamaya çalışmıştır.
İlçede Kirmasti Çayında bilinen ilk köprü ahşap olarak Lala Şahin Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında (1930’lu, 1940’ lı yıllar ) Mustafakemalpaşa Halkevi’ nin öncülüğünde Lala Şahin Paşa’ yı anma etkinlikleri düzenlenirdi. Bu törenlerde ne yapılırdı, hangi etkinlikler hayata geçirilirdi? Bugün için elimizde bu konularla ilgili belgeler mevcut değil. Sadece yerel gazetede bir cümlelik bir bilgiye ulaşabildik.
10 OCAK 1949 DİRLİK GAZETESİ
“Lala Şahin Paşa’yı anma ihtifali (kutlaması) her yıl 30 Haziran’da yapılır. Bütün bayramlarda programlar tertibi ve her iyi işe, kültür hareketlerinin önderlik bütün işler hep Halk Evinin çatısı altında yapılırdı.’’
Dr. Murat ÇUBUKÇU
Editör: Haber Merkezi