Guinness Rekorlar Kitabı dünyanın "en" sıradışı, "en" ilginç, "en" farklı kişilerini, olgularını ve olaylarını içerir. ilk kez 1950'li yıllarda Sir Hugh Beaver ve arkadaşları tarafından İrlanda' da bir barda kaleme alınmaya başlanmış, 1955 yılından sonra da her yıl güncellenerek, yeniden basılmıştır. Rekorlar konusunda bütün dünyanın kabul ettiği çok önemli bir birikim, bir kurumsal yapı ve bir kitaptır. Rekorları içeren kitabın kendisi de satış rekorları kırmaktadır. 21 dilde, 100'den fazla ülkede, 150 milyona yakın satış yapmıştır. TV programlarıyla da yılda 1 milyara yakın kişiye ulaşmaktadır.  

Guinness Rekorlar Kitabı

Tıpta Bayram,Tıp Bayramı Tıpta Bayram,Tıp Bayramı
  Kitabın ve TV programlarının ilgi görmesinin nedeni, insanların "en" leri merak etmesi ve öğrenmek istemesidir. Birçok insan ve kurumda kendisine bu "en" ler arasında yer aramakta, yer bulmak için büyük çabalar harcamaktadır. Tırnaklarını, saçlarını, kirpiklerini yıllarca uzatmaktan tutun da, saatlerce bir müzik aletini kullanmaya kadar birçok sıradışı aktivite yürütülür ve "Guinness" de yer aranır.

Sultan Kösen

  Birde "Guinness" in kendisinin tespit edip kitabı aldığı olgular vardır. Dünyanın en uzun boylu insanı olarak kitaba giren, Türkiye'den Sultan Kösen (251 santimetre boy) buna ilginç bir örnektir ve ülkemiz için de önemli bir değerdir. Zamanla rekorlar çoğalıp, kitap içeriği geliştikçe farklı kategoriler oluşturulmuş, içerik daha zenginleştirerek sistematik bir hale getirmiştir. Doğa, bilim, sanat, taşıtlar, sporlar, medya, modern toplum, gezi kategorileri bunlara örnektir. Kitabın hakları 2008 yılında merkezi Londra'da olan "Ripley Entartainment" Ajansı tarafından satın alınmıştır. Birçok ülkede de temsilcilikleri vardır.  

Darling Doris

  "Guinness" rekorlar kitabında yer bulan "dünya"dan birkaç örnek verirsek; Darling Doris adlı, 100 yaşındaki bir kadın, "bange jumping" (ayak bileğinden kendini bağlayarak, yüksekten boşluğa atlama) sporu yaparak kitaba girmiştir. Kafasının üzerinde otomobil taşıyan Evans, tek kolla bir saatte 1868 şınav yapan Paddy Doyle, sıradışı örneklerdir.   Guinness Rekorlar Kitabının bir başka özelliği de, rekorlarının zamanla el değiştirmesi, rekorun başka kişilere, başka kuruluşlara, başka olgulara geçmesidir. 2016 yılında 150 kilogram ağırlığında dünyanın "en ağır profiterol" ü üretildi. Birkaç ay sonra İsviçre'deki bir tatlıcı bu rekoru 230 kilograma, sonunda 2016 yılının Eylül ayında, Roma (İtalya) yakınlarında bir ekip "profiterol"ü 430 kilograma çıkarak bu rekorun sahibi oldular.( tabii şimdilik) 4000 porsiyonluk bu tatlı, bir alışveriş merkezinde halka ikram edildi.  

Guinness Rekorlar Kitabını Türkçe Basım - 1982

  Kitap Türkçe olarakta basılmakta, (ulaşabildiğimiz en eski kaynak 1982 baskısı) Türkiye'den de ilginç rekorlara yer vermektedir. Bir günde 360 kişiyi traş eden Ercan Buyruk'u, 81 ilimizde 20.715 çalışanına aynı saatlerde iftar yemeği veren Türk Telekom'u, 412 adet satranç takımı (farklı ülkelerden) toplayan Akın Gökyay'i söyleyebiliriz. Ankara'da hazırlanan 5 metrelik ve 1200 kiloluk (150 gram'dan yaklaşık 8000 porsiyon) döner, Amerika'da 2010 yılında yapılan Türk Festivali'nde Murat Aksu' nun hazırladığı dünyanın en uzun şiş kebabı rekorları, bir anlamda bizim dönere ve şiş kebaba olan merakımızı da anlatıyor. Tabii sportif alanlarda da birçok dünya rekor kırmışız. Yüzme, dalma, judo, karate ve daha birçokları..  

Emekli SAT Komandosu Namık Ekin

    Artık bizim de bir "Türkiye Rekorları Kitabı" oluşturma zamanımız gelmiş de, belki geçiyor bile. Güzel bir isimde bulmamız lazım.. İrlanda'lılar 1950'li yıllarda bu rekorlar kitabını yazarken, kitaba çok sevdikleri siyah bira markası olan "Guinness" adını (ki, kitabın fikir sahiplerinden birisi, bu bira fabrikasının sahibidir) koymuşlar. Bizde "Türkiye Rekorlar Kitabı"na bir ad koymayı düşünürsek, "milli " içeceklerimiz olan "çay", "kahve" veya "ayran" dan esinleneceğiz herhalde. Ya da ülkemizin daha farklı bir motifinden, daha farklı bir değerinden, daha farklı bir sembolünden... Dr. Murat ÇUBUKÇU
Editör: Haber Merkezi