MUSTAFAKEMALPAŞA

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her yıl 9 Şubat'ta tütün kullanımının zararlarına dikkat çekmek ve sigarayı bırakmayı teşvik etmek için düzenleniyor.

Abone Ol

Mustafakemalpaşa'da da 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle Mustafakemalpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü, Mustafakemalpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi ve Orman İşletmesi Müdürlüğü işbirliğiyli bir etkinlik düzenlendi.

Düzenlenen etkinlikte Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm.Dr.Tuğçe Er tarafından yapılan açılış konuşması ardından, Sağlıklı Hayat Merkezinde açılan standta sosyal hizmet uzmanı Burcu Demirkaynak,Hemşire Fatma Engin ve Sibel Doğan Dalkılıç tarafından merkeze gelen vatandaşlara sigaranın zararları ile ilgili bilgilendirme yapıldı,broşür dağıtıldı.Ardından "Tütün Tarlası Değil,Oksijen Salan Ormanlar Bırak'' temasıyla fidan dikme etkinliği yapıldı.

DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ NE ZAMAN?

Dünya Tütüne Hayır Günü (WNTD), Dünya Sigarasız Günü veya Dünya Tütünsüz Günü her yıl 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan önemli gündür. Bu günde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir.

Türkiye'de Dünya Sigarayı Bırakma Günü her yıl 9 Şubat'ta kutlanır. 

SİGARA BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Sigara içme eylemi, insanların doğduklarından itibaren çevrelerindeki binlerce sigara içicisine ait binlerce bilinçaltı kayıt ve sigara firmalarının bunları güçlendirmek için kurduğu tuzaklar sayesinde daha çocukken zihinlerine yerleşir.

Fiziksel bağımlılıktan sorumlu olan nikotin, renksiz, kokusuz ve oldukça zehirli bir maddedir. Böcek İlacı yapımında bile kullanılmaktadır. Yarılanma ömrü 60 dakika gibi kısadır. Sigara içiminde dolaylı ve çok yavaş olarak kana geçmektedir; metabolizma hızı ile alım hızı dengelidir, dolayısıyla vücutta birikim yapmaz ve güçlü bir uyuşturucu madde olduğu için bir süre sonra tolerans gelişir. Bu yüzden de çok toksik olmasına ve sigara tiryakileri tarafından sürekli alınmasına rağmen hızlı bir ölüme yol açmaz. Ancak sigara ile birlikte nikotin replasman tedavilerinin kullanılması aşırı doza bağlı komplikasyonlara ve ölüme yol açabilir.