Toplantıya Mustafakemalpaşa ilçesini temsilen Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadetin Akkoyunlu katıldı. Akkoyunlu, toplantıda bölgedeki tarım ve hayvancılıkla ilgili yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Akkoyunlu: “Sanayi Domatesine İhracat Kısıtlaması Kalkmalı”
Akkoyunlu yaptığı konuşmada ‘’Mustafakemalpaşa ve Karacabey ovası olarak, sanayi domatesi üretiminde ülkemizin ihtiyacının %40 ını üreten önemli ilçelerden biriyiz. Tarıma dayalı ekonomimizde en büyük girdi kaynaklarımızdan biri olan ülkemiz üretimde dünyada 3- 4. , Avrupada ise 2-3. Sırada yer almaktadır. Üç yıldan beri sanayi domatesine , salçaya konulan ihracat kısıtlaması ve kısıtlamadan dolayı, yurtdışı pazarımızın bir kısmını kaybetmiş durumdayız.. Ürettiğimiz sadece %20- 30 unu iç piyasada tüketiyoruz. Bu sebeple ülkemize büyük katma değer sağladığımız salçaya ihracat kısıtlamasının kalmasını arzu ediyoruz. Tekrar pazara girmemizin uzun zaman alacağını düşünüyoruz. İlçemizde ve bölgemizde ürün desenini yaymak ve çeşitlendirmek için Mısır üretimi büyük önem arz etmektedir.
Hayvancılıkta da gelişmiş ilçelerden biriyiz. Yemlik dane mısır ve slaj mısırı üretimini yoğun olarak yapmaktayız. TMO’ nun mısır fiyatlarını maliyetlerin altında açıklaması bölgemizde mısır ekimini ve üretimini de düşürmüştür.
Bu senede TMO’ nun fiyat açıklamamasıyla bölgemizde hasat başladıktan sonra mısır fiyatının gerçek değerinde olduğunu gördük. Fakat ithalatta vergilerin % 130 dan hasat daha %5 e düşürülmesi piyasa fiyatlarında birden düşürüp bölgemizdeki talebi de bitirdiğini gördük. Ülkemizde hasat bitmeden vergilerin düşürülmemesini talep etmekteyiz'' ifadelerini kullandı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Tarım ve Hayvancılık Stratejik Öneme Sahip”
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, tarım ve hayvancılık sektörlerinin stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu alanlarda yürütülen proje ve çalışmalarla sektörü desteklediklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, tarım ve hayvancılığın asla ihmal edilmemesi gerektiğini dile getirdi.
Bakan Yumaklı: “Yeni Dönem Uygulamaları Hayata Geçiriyoruz”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, toplantıda yaptığı konuşmada tarım ve hayvancılıkta yeni bir dönemin başladığını belirterek, sektörün gelişmesi ve rekabet gücünün artırılması için atılan adımları şöyle sıraladı:
Sözleşmeli tarım üretimi,
İşlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması,
Planlı üretim ve tarım sayımı,
Yeni destekleme modeli,
Besicilik ve dana üretimi seferberliği.
Yumaklı, tarım ve hayvancılık sektörünün gelişimi için üreticilere her türlü desteği sağladıklarını ifade ederek, “81 ilde üreticilerimiz büyük emekle ekip, biçiyor, işliyor ve markalaştırıyor. Bakanlık olarak bu süreçte yanlarındayız ve tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız,” dedi.
Toplantı, sektör temsilcilerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşmasının ardından sona erdi.