Mustafakemalpaşa’da bulunan alabalık tesislerinden de gidilebilen Çobandede Seyir Terası, Çataldağ’ın en yüksek zirvelerinden birisi. Misya Yürüyüş Yolları kapsamında pek çok düzenlemenin yapıldığı bölgede Çobandede Seyir Terası da kullanıma sunuldu.
1310 metre yükseklikteki zirve, her mevsim farklı bir görünüm, güzellik sunuyor. Mustafakemalpaşa’dan çıkılan yol zorlu olduğu için amatör kişiler için önerilmiyor. Bu nedenle Susurluk’ta bulunan 2 farklı rota ile çıkılabilen seyir terasına araçla gitmek mümkün. 1310 rakıma kadar araçlarla yapılabilen bu ziyaretlerde, yolun yüzde 80’lik bölümü asfalt. Kalan bölüm ise toprak ve taşlı bir yol. Doğaseverlerin tercihi ise yürüyüş yolu ve patikalardan geçerek zirveye ulaşmak. Gitmeyi düşünenler için tercih edilebilecek 2 farklı rota ise şöyle;
- Rota (Kalfa Köy-Gölet-Çataldağ Zirve) 12 km / 905 m
Kalfaköy'den başlayarak Çataldağ'da biten 1. rotada toplamda 12 km. Rotanın başlangıç yüksekliği 560 metre olurken bitiş yüksekliği 1250 metre. Ortalama yükseklik ise 905 metredir. Kalfaköy - Çataldağ rotası zor bir parkur olup, rota orman yollarından devam ederek Çataldağ Göleti kenarından geçmekte ve 1250 m rakımlı Çataldağ'da sona ermektedir.
- Rota (Yayla Çayır Köyü-Çobandede-Çataldağ Zirve) 8 km / 1000 m
Yaylaçayır Mahallesi’nden (Köyü) başlayarak Çataldağ'da biten ikinci rota ise daha kısa ve toplamda 8 km. Rotanın başlangıç yüksekliği 690 metre olurken bitiş yüksekliği 1250 metre. Ortalama yüksekliği ise 1000 metre.
Rota boyunca size eşsiz vadiler, gür ormanlar, hayvanlar eşlik edecek. Bol bol fotoğraf çekebileceğiniz bu rotada, aynı zamanda dağlarda bakılan büyükbaş ve küçükbaş hayvanları da görebilirsiniz. Çobanlardan dinleyeceğiniz bölgenin hikayeleri de oldukça dikkat çekici. Rotalarda sayısız çeşme ise buz gibi akan sularıyla Çataldağ’ın lezzetini denemenize imkan tanıyacak. Zirvede aynı zamanda rüzgar güllerini de yakından görebilirsiniz.
Rivayet: Çoban Dede mezarı
Bölgede aynı zamanda bir rivayet de bulunuyor. 3 metre uzunluğunda, 2 metre baston kullandığı rivayet edilen Çoban Dede’nin aynı zamanda mezarının da burada olduğu söyleniyor. Mezar şeklinde düzenlenen ve yığma taşlarla çevrilen mezara yönelik herhangi bir kayıt, tarihi bilgi bulunmuyor. Ancak zirveye gelenlerin ziyaret ettiği yerlerden birisi de burada yer alan mezar.
Ziyaret öncesinde bunlara dikkat
Kış aylarında tamamen karla kaplanan bölge için en ideal ziyaret dönemleri Temmuz ve Ağustos. Rakım yüksek olduğu gibi sıcaklık düştüğünden dolayı ziyaretlerde önlem alınması gerekiyor. Yanınıza alacağınız kalın kıyafetlerle zirve keyfi yapabilirsiniz. Aynı zamanda geçilecek pek çok mahallede bakkal vs. olmadığından dolayı yiyecek hazırlığının da yapılması gerekiyor. Zirve dönüşü sonrasında piknik için pek çok alan bulunduğundan dolayı keyifli bir mola yapabilirsiniz.
Editör: Haber Merkezi