- Kış lastiği kullanmanız şart
1 Aralık’ta başlayacak uygulamaya göre, kış lastiği kullanımı Nisan ayına kadar zorunlu. Kış lastiklerinin yaz lastiklerine göre derin olan dişleri, yağışlı havalarda daha iyi bir yol tutuşu sağlıyor. Aracınızın kış bakımını yaparken 4 lastiği de değiştirmelisiniz. Burada önemli olan lastik dişlerinin aynı derinlikte, yani 4 mm derinliğinde olması. Kış aylarında çıkacağınız yılbaşı tatilinde ya da şehiriçi yolculuklarınızda kış lastiği kullanmanız ailenizin güvenliği için atmanız gereken önemli bir adım. Araçta bulundurmanız gereken kar zincirinin çapı kullanacağınız kış lastiğinin çap ölçülerine uygun olmalı.
- Antifriz bakımı mutlaka yapılmalı
Aracınızın radyatörlerindeki suyun donmaması için antifriz kullanmalısınız. 0 derece ve altına inen hava sıcaklığında suyun donmaması için radyatör suyuna katılarak donmaları önleyen antifriz, aynı zamanda soğutma sistemini kireçlenme, aşınma, pas gibi olumsuz etkilere karşı korur. Antifriz pas ve tıkanıkları önlediği için yaz mevsiminde de kullanmanız gereken, otomobiliniz için faydalı bir ürün. Düzenli antifriz kullanımı ile soğutma sıvısı motor içerisinde daha rahat dolaşır ve daha düzgün bir soğutma işlemi gerçekleşir. Aracınızın periyodik bakımları sırasında antifriz değişimi de mutlaka yapılmalı.
- Silecekler ve cam suyunu kontrol edilmeli
Kış aylarında araçların yağmur ve kar gibi olumsuz hava koşullarında silecek kullanımı her zamankinden daha fazla oluyor. Bu nedenle kış bakımının önceliklerinden biri de cam sileceklerinin ve silecek suyunun kontrolü. Yaz aylarında çok sık kullanılmayan silecekler kuruyarak şekil bozukluğuna uğrayabilir. Yağmurda kullanılan bozuk silecekler işlevini tam olarak yerine getiremediğinden sürüş sırasında görüş alanınız daralabilir. Aşınmış cam sileceklerinizi, aracınızın modeline uygun bir cam sileceği ile değiştirmelisiniz. Aynı zamanda otomobilinizin cam suyu haznesinin dolu olduğundan da emin olun. Silecek suyuna koyacağınız antifriz camlardaki buğulamayı önler.
- Far ayarları yapılmalı
Havanın erken kararması, hava sıcaklığındaki ani değişimlerinden dolayı sis oluşması durumunda kış aylarında farlarınızı daha sık kullanırsınız. Hatta gündüz saatlerinde de görüşün azaldığı durumlarda farlarınızı açmanız gerekebilir. Aracınızın farlarında ve fren lambalarında bir arıza olmadığından emin olmalısınız. Aracınızda sis farı yoksa araç modelinize uygun bir sis farı taktırabilirsiniz.
- Filtre bakımları yapılmalı
Aracınızda bulunan hava, yakıt ve kapı filtrelerinin de kış bakımına ihtiyacı var. Kışlık ve yazlık olmak üzere 2 farklı konumu bulunan hava filtresi, kış konumuna alındığında, aracın motoru daha verimli çalışır. Motor etrafında ısınan hava motor içine alınarak aracın daha çabuk çalışması sağlanır. Kış şartlarında geç çalışan bir araba istemiyorsanız, hava filtresini gerekiyorsa değiştirin.
Kış şartlarında deponuzdaki yakıtın borularda donma riski var. Bunun nedeni, yakıt filtresine giren suyun donmasıdır. Yakıt deponuzun yarısından fazlasını dolu tutmak ve yakıt deposuna ayda 1 kez buz önleyici koymak donmanın önüne geçecektir. Kışın araç içinde klima ve kalorifer ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle bakım sırasında polen filtresi değiştirilebilir, klima ve kaloriferin sağlıklı çalışması sağlanabilir.
- Gözden kaçmaması gereken diğer detaylar
Frenlerin eşit tutması gerekir. Bir tarafın daha baskın çekmesi, havanın kuru ya da yağışlı olması fark etmeksizin tehlikeli kaymalar yaşanabilir. Soğuk motoru çevirmek için akü fazla enerji harcar. Kış bakımında kontrol ettiğiniz akünüzün şarjı zayıfsa şarj ettirin ya da eski ise yeni bir akü alın.
- Aracın kış malzemelerini hazırlayın
Aracınızda mutlaka kış hazırlığı yapmalısınız. Reflektör, el feneri bulundurmanız kış şartlarında yolda kalma durumlarında güvenliğinizi sağlar. Kış şartlarına uygun bir kış lastiği, kar zinciri, takoz, buz kazıyıcı, çekme halatı da olumsuz hava şartları baş gösterdiğinde ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler arasında.