İlçemiz Mustafakemalpaşa’da Askeri birlikte görev yapan Ankaralı bir subayın 19 Kasım 1923 tarihinde bir oğlu dünyaya gelir. İsmini Veli Nejdet koyarlar. Veli Nejdet Arığ ilkokul eğitimini Mustafakemalpaşa’da bitirir. Lise eğitimi için yatılı olarak Bursa Erkek Lisesi’ne gider. Burada okurken güreş ve atletizm sporları ile ilgilenir. Dayısının etkisi ile futbola başlar. İlk forma ve kramponunu harçlıklarından biriktirdiği paralar ile alır. Bursa Akınspor’da top oynamaya başlar. Babasının tayini nedeniyle liseyi Ankara Gazi Lisesinde tamamlar. Veli Nejdet Arığ Cumhuriyetin 10. yılı kutlamalarında Ankara’dadır. Ankara Etlik’teki evlerinden yanına aldığı birkaç armut ile tören alanına gider.  Mendiline sardığı armutlarla şeref tribünün kenarına oturmayı başarır. Atatürk resmigeçitle halkı selamladığından herkes ayağa kalkar. Veli Nejdet Arığ’da ayağa kalkar ama bir yandan da armudunu yemektedir. Bu durum Atatürk’ün hoşuna gider ve Veli Nejdet Arığ’ı yanına çağırır. Veli Nejdet Arığ bir armutta Atatürk’e verir. Bu ikili diyalogdan sonra Atatürk Veli Nejdet Arığ’ı evine arabayla bıraktırır. Veli Nejdet Arığ okuldaki maçlardan birinde Ankaragücü’nden Nusret Göktuna’nın ilgisini çeker ve Ankaragücü’ne transfer olur.    

Veli Nejdet Arığ

  1948’de ayağının kırılması nedeni ile Ankaragücü’nde futbolu bırakır ve hakemliğe başlar.   1956 yılında FİFA hakemi olur. 1967 yılında İran'da iki ay kalarak lig maçlarını yönetir. 1970 yılına kadar binden fazla maç yönetir.  

Veli Nejdet Arığ’ın hakemlik yaptığı dönemler

  Daha sonra Futbol Federasyonu Merkez Komitesi üye­liği, basın sözcülüğü ve gözlemcilik yapar. FİFA hakem kursları açarak hakem hocalığı yapar. Erman Toroğlu ve Ahmet Çakar’ın hakem hocası olarak da görev alır. Aynı zamanda atletizmde de başhakem olarak çalışır.  

Veli Nejdet Arığ Devlet Demir Yolları'nda çalıştığı yıllarda bir trende

Hamzabey Türbesinde Hatalı Bilgiler Hamzabey Türbesinde Hatalı Bilgiler
  Devlet Demir Yolları'ndan çalışır ve bu kurumdan emekli olur. 47 yaşında hakemliği bırakıp spor yazarlığına başlar. Hâkimiyet, Yenigün, Ada­let,  Zafer, Tasvir, Son Havadis, Fotospor gazeteleri ve Milliyet Gazetesi Ankara bürosu spor servisi Müdürlüğü’nde çalışır. Bu süreçte doğduğu ilçe Mustafakemalpaşa’yı asla unutmaz. Mustafakemalpaşa tarihi ile ilgili araştırmalar yaparak Mustafakemalpaşa yerel gazetelerinde bu araştırmalarını yayınlatır.

Veli Nejdet Arığ son yıllarında

Spor Yazarları Derneğinde ve Türkiye Futbol Hakemleri Kulübü kuru­lunda görev alır. Kurulduğu günden beri hiçbir maçını kaçırmadığı, iki yıl top koşturduğu Ankaragücü’nün de koyu bir taraftarı olur. Sporumuz,  güreş, fut­bol, Atatürk ve Spor, Atatürk ve Güreş adında beş eser yayınlar. Türk sporuna oyunculuk, hakemlik ve yazarlık alanlarında büyük hizmetler veren uluslararası hakemlerimizden Veli Nejdet Arığ’ın evliliğinden iki çocuk sahibi olur. Ankaragücü Kulübü ve Türkiye Spor Yazarları Derneği üyesi de olan Veli Necdet Arığ, 14 Kasım 2009 vefat etmiş ve Ankara’ya defnedilmiştir. Mustafakemalpaşa sevgisini ölünceye kadar yüreğinde hisseden bu ünlü hakemimizi hayırla anıyoruz. Halit ERSÖZ
Editör: Haber Merkezi