Proje bir nevi çöp olmuş!
Oysa yapımına başladığında sulayacağı topraklar 3 bin 865 hektar olarak duyurulmuştu.
Bunun için 138 kilometreden borularla su taşınması öngörülüyordu.
Devecikonağı’ndan taşınan su sayesinde bölgede bir GAP oluşturulması hedefleniyordu.
Ancak…
Devecikonağı’ndan borularla taşınan suyun toprağa düşmesiyle birlikte çiftçide bir huzursuzluk başladığı görüldü.
Zira borularla taşınan suda bor ve tuz oranının yüksek oluşunun toprağı kuruttuğu şüphesi çiftçilerde oluşmaya başladı.
Hatta…
2016 yılında bu şikâyetlerin araştırılması için CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Meclis araştırması istedi ama iktidar kanadı bu tip isteklere, önceki gün fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması amacıyla verilen önergeye verdiği tepkiyi verdi.
Duymazlıktan geldi!
Oysa o gün bu araştırma önergesinin gereği yapılmış olsaydı, çiftçinin dört gözle beklediği su, Mustafakemalpaşa Ovası’nın verimli topraklarına bereket katacaktı.
Büyükşehir Yasası’yla kapısına kilit vurulan Tatkavaklı’nın Belediye Başkanı Orhan Alper’in aktardığı bilgiden öğreniyoruz ki…
Döllük-Güllüce Projesi’nin vanaları bu yaz kapalı tutulmuş.
Milyonlarca lira harcanan projenin bugünkü durumu maalesef umut olmaktan uzak.
Büyük bir belirsizlik taşıyor.
Söz sözü açınca Alper, temeli 2008 yılında atılan proje ile o zamanlar Mustafakemalpaşa ve Bursa’nın gündemine bomba gibi düşen Manzinc olayını hatırlattı.
Kirletici sanayi için en önemli ham maddelerden birisinin su olduğuna dikkat çeken Alper, o dönem Marzinc meselesi içinde adı geçenlerin dikkatle izlenmesi gerektiğini söylüyor.
Yani…
İktidar kanadını temsil eden isimlerin Devecikonağı’ndan 138 kilometrelik boru hattıyla Mustafakemalpaşa’ya getirmeye çalıştıkları suyun asıl amacının ovayı sulamak değil, Marzinc’in ihtiyacını karşılamak olduğunu öne sürüyor!
Sudaki bor ve tuz nedeniyle bu iddiayı açıkçası “Boş laf” diye geçmek güç gibi duruyor.
Bu ihtimal hep masada olacak gibi…
Ama şu bir gerçek ki…
Döllük-Güllüce Sulama Projesi’nin bölgeye fayda sağlaması için bor ve tuz oranıyla ilgili ciddi bir araştırmanın yapılması gerekiyor.
İktidarın böyle konulara mesafeli durmasını anlamak gerçekten de güç…
Bu proje herkesi ilgilendiriyor.
Harcanın paralar herkesin cebinden çıkıyor!..
SULAMA BİRLİĞİNE KAYYUM
Döllük-Güllüce Sulama Projesi’yle bağlantılı mıdır acaba Mustafakemalpaşa Sulama Birliği Başkanı Sedat Kahraman’ın görevden alınması.
Büyükşehir Yasası’yla kapısına kilit vurulan Tatkavaklı’nın Belediye Başkanı Orhan Alper, Sedat Kahraman yönetimindeki Sulama Birliği’nin Türkiye’ye örnek bir yönetim sergilemesinin bedelini ödediğini söylüyor.
Kahraman’ın göreve gelmesiyle borçları ödenen, köylere hizmette önemli adımlar atan hatta kasasında 3 milyon lira gibi bir parası olan Mustafakemalpaşa Sulama Birliği’nin kayyuma devredildiğini belirtiyor.
Bu gelişmelerin odağında da yaz boyunca vanaları kapalı tutulan Döllük-Güllüce Sulama Hattı’nın bulunduğunu dile getiriyor.
Kahraman ve yönetiminin sulama hattının kabulünü ancak denemeler yapıldıktan sonra kabul edecek olmasının bu kararda etkili olmuş olacağını ifade ediyor.
Müteahhidin sorumluluğunda olması gereken sorunların giderilmeden hattın Sulama Birliği’ne devrinin çiftçiye maliyet getirmesini engellemek isteyen Kahraman’ın bu nedenle görevden alınmış olduğu sonucu ortaya çıkıyor.
YeniDönem Gazetesi / 20 Ekim 2018 tarihli yazısından.
CHP Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Serda Tandoğan Kuru, Döllük-Göllücü Sulama Projesi’yle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun geçen yıl Döllük-Göllüce Sulama Projesi’nin geçtiği alanlarda inceleme yaptığını hatırlatan Kuru, “Milletvekilimiz konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de taşıdı. Çiftçilerimizin şikayetlerinin araştırılması için hem Meclis Araştırması istedi hem de ilgili bakanlara soru önergeleri vererek, sorunun ivedilikle çözümü yönünde iktidar partisini harekete geçirmenin gayreti içinde oldu. Ancak iktidar kanadı, bugün ölü bir yatırıma dönüşün Döllük-Göllücü Sulama Projesi’yle ilgili maalesef beklenen adımları atmadı. Milletvekilimiz konuyu yeniden Meclis gündemine taşıdı. İlgili bakanlara soru önergeleri verdi” diye konuştu.
CHP’nin Mustafakemalpaşa’nın sorunlarını hem Ankara’ya hem de Bursa’ya taşımadı gayretli olduğunu aktaran İlçe Başkanı Kuru, “Bizim derdimiz üzüm yemek. Bağcıyı dövmek değil. Biz, ilçemizin kalkınması için siyaset yapıyoruz. Bizim siyasetten beklentimiz de bu. Bunun için mücadele ediyoruz. Mustafakemalpaşa hem sosyal hem de ekonomik sorunlarını çözerse biz bundan mutlu oluruz. İnsanlarımız iş bulabilmek için kapı kapı dolaşmaktan kurtulurlar. Döllük-Göllücü Projesi’ne bakış açımızda bu. Yapılmış bir proje neden çöp olsun. Çiftçi, kullandığı suyun bor taşıdığını, tuzlu olduğunu bu nedenle toprağının kuruyup çatladığını söylüyor. Bunun araştırılmasının kime ne zararı olabilir? İktidarın projeye ilişkin sakladığı bir şey varsa o başka ama biz bu sorunun çözümünü istiyoruz. Bu projenin topraklarımıza bor ve tuz değil, bereket taşımasını istiyoruz” dedi.