İlk Hastane

Bursa'nın ilk hastanesi  "Yıldırım Darüşşifa"sı dır. Semtin ve hastanenin adlarının da kaynağı olan Yıldırım Bayezid tarafından Yıldırım (bugünkü adıyla) semtinde kurulmuştur.  Mayıs 1400 tarihli vakfiyesinde "darüşşifa" veya  "maristan" adları ile anılmaktadır.

Yıldırım Darüşşifası

   "Darüşşifa "  Yıldırım Külliyesine bitişik, camiye birkaç yüz metre mesafede ve o zamanki adıyla  " Şüşteri Bahçesi " denilen yere yapılmıştır. Kurulduğu arazi Padişah Orhan'ın Vakfı'na aittir. Ünlü Bursa araştırmacısı Dr. Osman Şevki Uludağ kuruluş tarihini 15 Mayıs 1400 olarak kabul ve ilan etmiştir. Bu tarih bazı kaynaklarda 1397 yılı olarak yer almaktadır. Hastane 1500 metrekarelik bir alana  (30 × 50 metre) kurulmuş olup arazinin eğiminden dolayı kademeli olarak yükselir. Kuzey cephesinden girilen binanın içinde yine kademeli bir avlu vardır. Odalarda avlunun her iki tarafına sıralanmıştır. Sağda ve solda toplam yirmi oda vardır. Güney taraftaki son odaların hastanenin mescidi ve hekim istirahat odası olduğu düşünülür. (Kaynak: Prof. Dr. Osman Çetin - Sultan Yıldırım Beyazıthan ve dönemi sempozyumu) Darüşşifa personeli;  üç tabip  (biri Tabib-i evvel -sertabip- , diğerleri tabib-i sani ), iki cerrah,  bir-iki kehhal  (göz hekimi) , eczacı ve şerbetçiden oluşuyordu. Yardımcı personel olarak da katip,  imam, aşçı, ekmekçi,  mühürdar, gassal, kapıcı ve çamaşırcı vardı. 450 yıldan fazla hizmet veren bina 1855 yılındaki depremde yıkılmış ve kullanılamaz hale gelmiştir. 1991 yılında Vakıflar tarafından kapsamlı bir onarım yapılmış, daha sonra da 2001 yılında Göz Nurunu Koruma Vakfı (1984 yılında Lions Kulüpleri öncülüğünde kurulmuş bir vakıftır) binayı Göz Hastanesi olarak düzenleyip bütün cihazlarını ve ameliyathanesini de yerleştirerek halkın hizmetine sunmuştur. Günümüzde de bu hizmeti sürdürmeye devam etmektedir.

Yıldırım Göz Hastanesi

Son (şimdilik) Hastane

Bursa Şehir Hastanesi

Resmi açılışı 4 Ağustos 2019 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Bursa Şehir Hastanesi yaklaşık 746.000 metrekare arazi üzerine kurulmuştur. İnşaatı 2016 yılında başlamış 2019 yılında sonlanmıştır. 1355 yataklı hastanenin 1055 yatağı ana hastaneyi oluşturur. (283 yatak genel hastane, 271 yatak Kalp Damar Hastanesi, 250 yatak Onkoloji Hastanesi, 251 yatak Kadın -Doğum, Çocuk, Genel ve Psikiyatri hastanesi) 200 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve 100 yataklı Adli Psikiyatri hastanesi şeklindedir. Hastane en ileri teknoloji ile donatılmış olup,  403 Polikliniği, 49 ameliyathanesi, 217 yatak kapasiteli yoğun bakım üniteleri mevcuttur. Hastanemizde yaklaşık 2000 sağlık personeli çalışmakta yine yaklaşık 2000 destek personeli de hizmet vermeyi sürdürmektedir.  Binanın yapımında kullanılan "deprem izolatörü" en güçlü depremlerde bile hastanelerin tüm hizmetlerini ve operasyonel faaliyetlerini sürdürebilmesine imkan sağlamaktadır. Yakın zamanda metro ile de ulaşmanın mümkün olacağı hastaneye günümüzde Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin planladığı birçok iç hat seferi ile ulaşılmakta ve başta Bursa olmak üzere çevredeki birçok ilden yaklaşık altı milyon insan bu hastanenin hizmetlerinden yararlanmaktadır.   Dr. Murat ÇUBUKÇU
Editör: Haber Merkezi