28 Şubat 1855 tarihinde merkez üssü Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi olan ve 7.5 büyüklüğünde gerçekleşen depremde Bursa ve çevre illerde ağır hasar oluşmuş, yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetmişti.
Depremde sağlamlığı ile bilinen Ulu Camii'nin kubbeleri yıkılmış, tarihi surlar hasar görmüş ve Bursa'da birçok yer harabeye dönmüştü.
O günden bugüne kadar her yıl yükselerek ilerleyen Bursa'nın deprem grafiği korkulacak boyuta ulaştı.
Bursa'nın deprem grafiğini açıklayan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er "Levhaların hareketiyle depremlerde artış söz konusu. Depremler olmaya devam edecek. Bursa için bir deprem bekliyoruz, Bursa 7 şiddetinde bir depreme hazır olmalıdır" dedi.
FAY HATTININ GEÇTİĞİ KRİTİK ÜÇ BÖLGE VAR
Depremin gerçekleşebileceği 3 kritik bölgenin bulunduğunu söyleyen Engin Er, "Bunlardan biri
Marmara Denizi'nin içinden geçen Kuzey Anadolu fay hattının kuzey kolu dediğimiz beklenen İstanbul depremidir. Burada deprem olursa Bursa da bu depremden etkilenecektir.
İkinci deprem bölgesi ise İznik Gölü'nün altından başlayıp Gemlik ve Mudanya'dan devam eden Kuzey Anadolu fay hattının orta koludur. Buradaki olası depremde de Bursa etkilenecektir" dedi.
1855 yılında faaliyete geçtiği düşünülen fay hattının
Uluabat Gölü'nün güneyinden başlayıp Çalı, Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım ve İnegöl'e doğru devam ettiğini söyleyen Er, en büyük depremin bu fay hattı üzerinde olacağını ifade etti.
"
Güvenli bir kent olduk demek için Bursa 7 büyüklüğünde bir depreme hazır ve dayanıklı olmalıdır" diyen Engin Er, depreme karşı yerleşim yerlerinin uygun olması konusunda da uyarılarda bulundu.