CNN Türk'te Hakan Çelik konuşan Görür, "İstanbul'daki yaklaşık 70 -75 kilometrelik uzunluktaki fayın kırılması bekleniyor. Bu fayın enerji biriktirdiğini eğer kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğündeki deprem oluşturabileceğini yıllardan beri söyledik. Maksimum değerleri Adalar'ın güneyindeki fay hattı veya Marmara'daki fayın tümünün kırılması halinde ise 7.6 büyüklüğünde bir deprem beklenebilir. Bu tür depremler oradaki gerilimi, iç dinamikleri daha fazla etkileyecektir. Dolayısıyla kırılma noktasında daha da fazla tahrik edici bir etkileşim yaratacaktır" ifadelerine yer verdi.
"BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYORUZ"
"5,8'lik depremin 7 civarında bir deprem olma ihtimalini arttırmış mıdır?" sorusuna yanıt veren Görür, "Evet arttırmıştır. Ve zaman dilimini de öne çekmiştir. Fayın kırılma olasılığı da artmıştır. Tüm Marmara Bölgesi sizin de ifade ettiğiniz gibi bu depremden etkilenecek. Ancak daha fazla etkilenmesini beklediğimiz Kuzey kesim İstanbul ve batı alanları olacaktır. 99 depreminden beri her yeri geldiğinde Marmara'da büyük bir depremi beklediğimizi söyledik. Marmara'da büyük bir depremin olma olasılığı 99 depreminden sonra ortaya çıktı. Yani 99 depremleri olmamış olsaydı enerji birikimi fazla olmayacak ve dolayısıyla Marmara'da büyük bir deprem beklemeyecektik. Ancak 99 depremi bu fayların üzerine inanılmaz bir enerjiyi yükledi 55 saniyede 250 yılda yüklenmesi beklenen enerjiyi yükledi. O yüzden biz burada büyük bir deprem bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
Kuzey Anadolu fayının tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirten Görür, "Doğu Anadolu fayı uzun zamandır suskun. Maraş civarında 1500 yıldır büyük deprem olmadı. Bu fay çalışmaya başlarsa yıkıcı deprem üretir." dedi.
"Halktan önce yönetimi depreme hazırlamalıyız" diyen Görür, "Kentsel dönüşüm gerekli ama yetmez. Halktan önce yönetimi depreme hazırlamalıyız" açıklamasında bulundu.
Depremin zamanının doğru olarak bilinemeyeceğini belirten Görür, "Medyanın depremde kim konuşur araştırmalı. Belediyeler dayanıklılık testlerine aracı olmalı" dedi.
(7,2'LİK DEPREMDE NE OLUR?)
Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "1,6 milyon binadan yüzde 99'unda sorun olmaz. Kalan yüzde 1, 16 bin bina yapıyor, çok tehlikeli. Binaların yüzde 1'i yıkılsa 500 bin kişi etkilenir. İstanbul'un ekonomi kaybı Türkiye'yi kötü etkiler. Seferberlik için tüm yöneticiler bir araya gelsin" dedi.
BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYORUZ
Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan deprem açıklaması
Bunlar da ilginizi çekebilir