Genel merkezi
Mustafakemalpaşa’da bulunan ve Genel Başkan’ı Dr. Ahmet Şentürk olan Haloterapi Derneği, Çankırı Tuz Rehabilitasyon Derneği Yöneticilerince ziyaret edildi.
Çankırı Tuz Rehabilitasyon Derneği Başkanı, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Müdürü Önder İzmirlioğlu ile Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Özkurt’u Haloterapi Derneği Genel Merkezi’nde karşılayan Genel Başkan Dr. Ahmet Şentürk, ziyaretçileri çalışmaları hakkında bilgilendirdi.
“Haloterapi terimi Yunanca' da tuz anlamına gelen halo kelimesinden gelmektedir. Dolayısı ile Haloterapi nedir sorusuna en basit şekilde Tuz Terapisi diyebiliriz. Haloterapi tuz mağaralarında yapılan speleo terapinin insan yapımı özel odalarda olarak tasarlanmış halidir
Derneğimiz, geleneksel tıbbın önemli eserlerinden haloterapinin çağdaş bilimsel tıp normlarına erişmiş halde uygulanmasını amaçlıyor.
Özellikle astım, koah gibi alt solunum yolu kronik hastalıklarında “iyi geldiği” bilinen haloterapi, çağdaş bilimsel tıp normlarında uygulanabildiğinde yeni çağın vazgeçilmez tedavi yöntemleri arasında yerini alacaktır.
Derneğimiz bu amaçtan yola çıkarak genel merkezimizin bulunduğu Bursa Mustafakemalpaşa’da bir tuz mağarası işletmesi açılmasını desteklemiştir. Mustafakemalpaşa Tuz Mağarasına kabul edilen hastalar öncelikle hekim tarafından muayene edilmekte, solunum fonksiyon testi ve tüm biyokimya testleri yapılmaktadır. Muayene sonrası hekimin önerdiği süre, sayı ve sıklıkta solunum egzersizleri ile desteklenmiş haloterapi uygulanan hastalar tedavi bitiminde yeniden hekim muayenesi, solunum fonksiyon testi ve biyokimya testlerine tabi tutularak tedavinin objektif sonuçları elde edilmektedir.
İki yılı aşkın süredir yapılan bu uygulamaların neticesinde önemli bilimsel sonuçlara ulaştık. Haloterapinin astım ve koah’ta solunum fonksiyon testlerinde yaptığı pozitif katkıları gözlemenin yanı sıra vücut biyokimyasında negatif iyon ortamı aracılığıyla yaptığı olumlu katkıları da fark ettik. Hastalarımız tedavi sonrasında sadece solunum imkanlarında gelişme elde etmiyorlar, aynı zamanda bedensel fonksiyonlarda da önemli pozitif gelişmeler gözlemliyoruz.
Haloterapi Derneği olarak bu bulguları tüm dünya ile paylaşabilmek için gerekli bilimsel yayınlar hazırlığına başladık. Çalışmalar ilerledikçe bunları da sizinle paylaşacağız.
Umudumuz Haloterapi’nin T.C.Sağlık Bakanlığı tarafından da değerlendirmeye alınmasıdır. Bu yolda bakanlığımızın yapacağı düzenlemelere de her türlü katkıyı vermeye hazırız.
“1 Ağustos 2017- 30 Nisan 2019 tarihleri arasında Mustafakemalpaşa Tuzevi’ndeki 30 saatlik tuz mağarası haloterapi uygulamasına katılan 2-4. EVRE 103 KOAH Hastasına, uygulamaya başlamadan yapılan solunum fonksiyon testi ile uygulama bitimi sonrası yapılan solunum fonksiyon testleri karşılaştırılmış olup bu hastaların Fev1/FVC oranında;
1 hastada %14, 6 hastada %13, 11 hastada %12, 14 hastada %11, 18 hastada %10, 39 hastada %9, 6 hastada%5-8, 3 hastada %2-4 aralığında artış olduğu, 5 hastada ise değişiklik olmadığı gözlenmiştir.
Bu sonuçlar esas alındığında; haloterapi uygulamasının koah hastalarına faydalı olduğu değerlendirilmektedir. Ancak bu yararın sürekliliği için haloterapi uygulamasının aynı hastalarda 3-6 aylık periyotlarla tekrarlanması uygun olacaktır. Zira hastalar uygulama sonrası tekrar kendilerini hasta eden çevrelerine dönerek yaşamlarını sürdürmekte ve hastalığa neden olan etmenlerle karşı karşıya kalmaktadır. Koah hastasının belirli periyotlarla haloterapi uygulamasına tabi tutulması halinde daha kaliteli ve daha uzun bir yaşam sürdürmesi mümkündür.”
Son 6 ayda Ukrayna ve Polonya’daki tuz tedavi uygulamalarını da yerinde incelediklerini kaydeden Çankırı Tuz Rehabilitasyon Derneği Başkanı Önder İzmirlioğlu, buralarda yaklaşık 60 yıldır yapılan bu bilimsel uygulamayı benzer şekilde Mustafakemalpaşa’da da uygulanır görmekten çok memnun olduklarını bildirdi. Çankırı’daki mevcut doğal tuz mağarasının madenciler nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle Çankırı Belediyesi’nin kendilerinden bir haloterapi merkezi uygulaması talep ettiğini, bunun için tarihi bir hamamı restore ettiğini, ancak Mustafakemalpaşa’daki bilimsel uygulamayı gördükten sonra Çankırı’da hastane bünyesinde benzer bir merkez oluşturmaya karar verdiklerini ve kuracakları merkezde Mustafakemalpaşa Tuz Mağarası’ndaki uygulamaları örnek alacaklarını bildiren Önder İzmirlioğlu, Sağlık Bakanlığı nezdinde de Haloterapi derneğiyle birlikte çalışma yürüteceklerini söyleyerek Dr. Ahmet Şentürk nezdinde tüm Haloterapi Derneği yönetici ve üyelerine başarılarının devamını dilediklerini belirtti.
Editör: Haber Merkezi