Mera Islah ve Amenajman Projesi’nin son yılına gelinirken, 479 dekarlık yeni mera alanının açılışı yapıldı. Derecik Mahallesi’ndeki mera ıslah çalışmasıyla, mera alanındaki toprak ve ot veriminin iyileşmesi, hayvancılığın gelişmesi ve yetiştiricilerin gelirlerinin artırılması amaçlanıyor.
MUSTAFAKEMALPAŞA’DA HAYVANCILIK MERALARLA GÜÇLENİYOR
Mustafakemalpaşa’da hayvancılığın desteklenmesine yönelik yürütülen çalışmalar devam ediyor.
Bu kapsamda yem giderlerinin azaltılması için başlatılan Derecik Mahallesi Mera Islahı Projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında aşırı otlatmanın önüne geçilerek planlı otlatma için zemin hazırlandı, ot verimini artırmak için merada gübreleme ve yabancı ot kontrolü yapıldı. Ayrıca projenin ilk yılında, mahalle üreticilerini desteklemek amacıyla 2 ton İtalyan çimi tohumu dağıtıldı.
Islah edilen meranın açılışı Bursa Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Uludağ Üniversitesi MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öz, Belediye Başkan Yardımcısı Derya Deniz Kanar, Mustafakemalpaşa Tarım ve Orman Müdürü Nuri Oruç ve protokolün katıldığı törenle yapıldı.
‘MERANIN VERİM SÜRESİ DOĞRU KULLANIMA BAĞLI’
Bursa Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Mera Kanunu’nun çıkmasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sırasıyla meraların tespiti, bu alanların sınırlarının belirlenmesi ve meraların tahsis işlemlerinin yapıldığını söyledi.
Mera Kanunu dolayısıyla elde edilen gelirlerin yine vatandaşların hizmetine sunulduğunu ve bu kapsamda meraların ıslah edilmeye başlandığını anlatan Acar; “Hayvansal üretimde en büyük girdi yem. Yetiştiricilerimize destek olmak için meraları ıslah ediyoruz” dedi.
Acar, çiftçiler tarafından mera ıslah çalışmalarına verilen desteğin bundan sonra da devam etmesi gerektiğinin, doğru kullanımla meradan alınacak verim süresinin uzayacağının altını çizdi.
‘UZMANLARIN UYARILARINA DİKKAT EDİLMELİ’
Mera kullanımında Mustafakemalpaşa Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından verilen teknik bilgilere uyulmasının önem taşıdığını vurgulayan Acar konuşmasında; “Derecik Mahallesi muhtarımıza, ıslah çalışmasında var gücüyle yardım ettiği için teşekkür ediyorum. Muhtarımıza ve vatandaşlarımıza, meradaki otlatma baskısını azaltmak veya uygun olmayan şekilde kullanarak merayı eskisi gibi verimsiz hale getirmemek için üzerinize büyük görev düşüyor. Otlatma mevsimine, tarihine uygun dönemde otlatma yapmak meranın verim süresini daha da uzatacaktır. Hayvancılıkta, hayvansal üretimde en büyük girdi yem. Çiftçimize destek olması amacıyla mera alanlarını ıslah ediyoruz. Yem için ayrılan masraf azalsın, hayvancılıktan daha fazla gelir elde edilsin istiyoruz. Mera kullanımında Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün, teknik personelimizin veya hocamızın belirttiği şekilde kullanım sağlarsanız meradan daha uzun süre faydalanırsınız. Islah Projesi’ni hazırlayan hocamıza da teşekkürlerimi iletiyorum.” ifadelerine yer verdi.
‘ISLAH ÇALIŞMALARI İLE OT VERİMİNİ İKİ KATINA ÇIKARABİLİRİZ’
Proje Koordinatörü Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Budaklı Çarpıcı ise çayır ve meralarda özellikle ağır ve erken otlatmanın, verim gücünü önemli oranda azalttığına dikkat çekti.
Budaklı; “Kaba yem ihtiyacı karşılamadaki bize destek olan bu alanları güçlendirmek için ağır ve erken otlatmalara ‘dur’ dememiz gerekiyor. Mera alanlarında yapacağımız yönetim uygulamaları ve ıslah çalışmaları bu alanlardaki ot üretimini iki katına çıkartabilir. Bu yüzden ıslah çalışmalarına öncelik vermemiz gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen Çayır Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında yer alan Derecik Mahallesi’ne ait yaklaşık 479 da mera alanında yabancı otlarla mücadele yapılmış ve ardından gübreleme ile birlikte meranın ot verimi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Önemli olan biçmek suretiyle yabancı otlarla mücadele etmek ve aynı zamanda otlatma mevsimine de uymamız gerekiyor” dedi.
Konuşmaların ardından meranın açılışı gerçekleştirilerek, alana hayvan yaylımı yapıldı.