Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasında gösterilen Ebru ve Kat-ı sanatına ait 60 eser ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Usta Öğretici Necibe Kurtulan ve 5 kursiyer tarafından bir yıl süren çalışmaların sonucunda açılan sergi ziyaretçilerin büyük beğenisini kazandı.
17 yıldır Ebru ve Kat-ı sanatında edindiği bilgi ve tecrübelerini kursiyerlere sunan Necibe Kurtulan, sergiye gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, ziyaretçilere teşekkür etti.
EBRU, HAT VE KATI SANATI NEDİR?
Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır.
Hat, ya da kaligrafi yazı sistemleri ve yazı öğeleri kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, bir görsel sanat türüdür.
Katı sanatı, düz bir kâğıt veya deri oyularak yapılır. Oyulan kısmın baska bir yere yapıştırılması ’erkek oyma’, oyulan kısmın boş bırakılması ’dişi oyma’dır. Cilt kapaklarında, kıt’alarda ve el yazması eserlerde sıkça görülür. En parlak dönemini Kanuni Sultan Süleyman devrinde yaşayan bu sanatla uğraşan kişilere ’Katı’an’ denmektedir.