MUSTAFAKEMALPAŞA

Diyetisyen Cemile Basıt’tan Ramazan Öncesi Beslenme Önerileri

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunan Diyetisyen Cemile Basıt, oruç sürecinin vücuda zarar vermemesi için dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

Abone Ol

Özellikle sahur ve iftar öğünlerinin dengeli olması gerektiğine vurgu yapan Basıt, sindirimi zor, yağlı ve tuzlu gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Sahurda Dengeli Beslenme Önemli

Oruç tutan bireylerin gün boyu enerji seviyelerini koruyabilmeleri için sahurun mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Basıt, sahurda protein ve lif açısından zengin besinlere yer verilmesini önerdi. Yumurta, peynir, zeytin veya zeytinyağlı yemekler ve yoğurdun sağlıklı bir sahur için ideal olduğunu belirten Basıt, mide rahatsızlıklarına yol açabilecek hamur işleri ve tatlılardan kaçınılması gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca, sahurda yedikten hemen sonra uyumanın sindirim sistemine zarar verebileceğini ifade eden Basıt, ağır yemekler tüketildiğinde metabolizma hızının yavaşlayacağını ve kilo alımının kolaylaşacağını söyledi.

Gözümüzü Doyuracak İftar Sofralarına Dikkat!

İftar saatinde uzun süren açlığın etkisiyle hızlı ve fazla yemek yeme isteği oluşabileceğini belirten Basıt, bu durumun sindirim problemlerine yol açabileceğini söyledi. İftarda yemeğe hafif bir çorba veya salata ile başlamanın kan şekerini dengeleyeceğini belirterek, et, tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynaklarının mutlaka tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Yemeklerin yavaş yenilmesinin şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunları önleyeceğini söyleyen Basıt, yemek sonrası kısa yürüyüşlerin sindirime yardımcı olacağını ekledi.

Ramazan’da Sindirim Sorunlarını Önlemek İçin Öneriler

Diyetisyen Basıt, Ramazan’da değişen beslenme düzenine bağlı olarak bağırsak sorunlarının sıkça görülebileceğini belirterek şu önerilerde bulundu:

Günlük sıvı tüketimine dikkat edilmeli ve iftar ile sahur arasında yeterli su içilmelidir.

Lif oranı yüksek besinler (tam tahıllı ürünler, kurubaklagiller, sebzeler) tercih edilmelidir.

İftar ile sahur arasında meyve ve kuruyemiş tüketilmelidir.

Mineral kaybını önlemek için her gece 200 ml maden suyu içilebilir.

Ramazan’a Özel Besinlerin Tüketim Miktarına Dikkat!

Ramazan ayının simgesi haline gelen besinler konusunda da uyarılarda bulunan Basıt, özellikle pide ve tatlı tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan Pidesi: 1 avuç içi büyüklüğündeki pide, 1 dilim ekmek yerine geçmektedir. Daha uzun süre tokluk sağlamak için sıcak yerine soğuk tüketilmesi önerilmektedir.Ayrıca pilav ve makarna gibi yiyecekleri tüketirken pide ve ekmek tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Hurma: İftar saatinde kan şekerini dengelemek için 1 orta boy, ara öğünde ise en fazla 3 orta boy hurma tüketilmelidir.

Güllaç: Sütlü tatlı olması nedeniyle besin kalitesi açısından tercih edilebilir, ancak haftada 2 günden fazla tüketilmemelidir.

Örnek Ramazan Menüsü

Diyetisyen Cemile Basıt, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için örnek bir menü de sundu:

Sahur:

1 adet yumurta

1 dilim peynir

10 adet çiğ badem

Mevsim yeşillikleri

1 dilim tam tahıllı ekmek

1 bardak süt

İftar:

1 kepçe tarhana/mercimek çorbası

1 porsiyon et/tavuk/hindi

Mevsim yeşillikleri

4 yemek kaşığı yoğurt veya 1 bardak ayran

1 dilim tam tahıllı ekmek veya 3 kaşık bulgur pilavı

Ara öğün:

1 porsiyon meyve

Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Diyetisyen Cemile Basıt, oruç sürecinin vücuda zarar vermemesi için yeterli ve dengeli beslenmenin önemini vurguladı.