İstanbul'da dün sabah saatlerinde meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki deprem İstanbulluları daha sonra Bursa başta olmak üzere çevre illerdeki vatandaşları korkuttu. Büyük Marmara depreminin habercisi olabilir paniği yaratan bu deprem Bursa'dan da hissedilince vatandaşlar, Bursa'nın küçük kıyameti olarak bilinen 1855 Depremi'nin tekrar edip etmeyeceğini, Bursa'yı büyük bir depremin bekleyip beklemediğini merak etmeye başladı. Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, "Dünkü depremle ilgili paniğe gerek yok" dedi ve ekledi: "Beklenen İstanbul depremi gibi şiddetli bir depremin Bursa'ya etkisi olacağı kaçınılmaz bir gerçek. Fay hatları aktif."
Marmara Denizi'nde 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre Silivri'nin 20.18 km açıklarında olan deprem İstanbul ve çevre illerde paniğe neden oldu. Depremin ardından en büyüğü 3.4 olan 7 artçı daha kaydedildi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, dün paniğe yol açan sarsıntıları değerlendirdi.
Er, "Biz 5 ve 7 şiddeti arasındaki depremlere orta şiddetli deprem, bunlardan daha şiddetli depremleri yüksek şiddetli depremler olarak adlandırıyoruz. 24 Eylül tarihinde (dün) İstanbul'da meydana gelen deprem 4,6 şiddetinde, yani bizim küçük deprem olarak adlandırdığımız kategoriye giriyor. Buna rağmen İstanbul gibi yoğun nüfuslu bir bölgede meydana gelmesi ve büyük İstanbul depreminin gündemde olması sebebiyle büyük paniğe yol açtı. Ancak görüyoruz ki bu deprem artçılarıyla birlikte değerlendirildiğinde münferit bir deprem, yani büyük depremin habercisidir demek doğru olmaz.
Böyle depremlerin Bursa ilimiz için de tehlike oluşturacağını söyleyemeyiz. Tabii ki bu bölgede beklenen büyük İstanbul depremi gibi şiddetli bir depremin Bursa'ya etkisi olacağı kaçınılmaz bir gerçek" dedi.
"Fayların deprem üretme potansiyeli var"
Oluşan bu depremin büyük İstanbul depreminin habercisi olarak değerlendirilemeyeceğini ancak bölgedeki fay hatlarının aktif olduğunu vurgulayan Er;
"
Faylar diri, deprem üretme potansiyeli var, bu yüzden yaşanan bu deprem büyük depremlerin öncüsü olmasa da, Marmara Denizi'nde oluşabilecek şiddetli sarsıntıların yalnızca çevre iller için değil, çok daha geniş bölgeler için tehlike oluşturabilir" dedi ve ekledi: "Deprem en tehlikeli doğal afetlerden, bu yüzden ona her zaman hazırlıklı olmalıyız, bunun için Jeoloji Mühendisleri Odası olarak çalışmalarımız sürüyor. Bunlardan en önemlisi, zeminin iyi etüt edilmesi; bugüne kadar zemin etütleri sadece format olarak denetlenebiliyordu, evrak üzerinde bir denetleme vardı, ancak açtığımız ve kazandığımız dava sonucu artık yapılan denetlemeler arazi üzerinde ve daha kapsamlı oluyor. Bu da herhangi bir kayıp olmadan felaketin önüne geçilmesini sağlıyor."
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Editör: Haber Merkezi