Yapılan sunumda ilk kez iş hayatına atılacak yeni girişimcilere ve hali hazırda kurulu ve KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletmelere iş geliştirme başlığı altında yararlanabilecekleri destekler katılımcılara aktarıldı.
Yeni Girişimcilere Kuruluş Desteği 20 Bin TL Oldu
Yeni girişimcilere kuruluş giderleri desteği altında kurdukları şahıs işletmeleri için 10 bin TL, sermaye şirketleri için ise 20 bin TL kuruluş desteği verilecek.
Ayrıca yeni kurulan işletmelere işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla iş kurma desteği başlangıç tarihinden itibaren birinci yıl birinci dönem, ikinci yıl ikinci dönem ve üçüncü yıl üçüncü dönem olmak üzere; işletmede çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar destek sağlanacak.
Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL ilave edilecek.
İş Geliştirme Desteği Altında ise 1.500.000TL ye Kadar Destek Var.
İş geliştirme desteği kapsamında yeni kurulmuş işletmelerin sürdürülebilirliklerini sağlamak amacıyla hazırladıkları projelerine geri ödemeli olarak personel giderleri desteği, makine-teçhizat ve kalıp giderleri desteği, yazılım giderleri desteği ve hizmet alımı giderleri desteği sağlanacak.
İş geliştirme desteği kapsamında destek oranı %80 olarak uygulanır. İş geliştirme desteği kapsamında desteklenecek projelerin süresi 36 aydır. İş geliştirme desteği için proje başlangıç tarihi; desteklemeye ilişkin ilk kurul kararının, değerlendirme neticesinde evrak kaydına alındığı tarihtir.
İş geliştirme desteği kapsamında toplamda 1.500.000.-TL’ye kadar geri ödemeli destek sağlanır.
Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL ilave edilir. Bir işletmenin İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteğinin ikisinden de yararlanması durumunda işletmeye ödenen destek tutarı 2 milyon TL’yi geçemez.
İşletmenin talep ettiği giderlerden destek kapsamına alınacakların konusuna, miktarına, tutarına, asgari nitelikleri/teknik özelliklerine kurul karar verir.
Yapılan Sunumda ayrıca KOBİ Teknoyatırım, Stratejik Ürün Destek Programı, KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı, İşbirliği Destek Programı, Yeşil Sanayi Destek Programı, Tekmer Destek Programı, Yönde Yönderlik ve Değerlendirme Destek Programı VE Deprem Sonrası İşletmelerin Canlanması Destek Programı hakkında bilgiler aktarıldı.
Daha detaylı tüm destek programları için www.kosgeb.gov.tr adresini ziyaret edebilirler.
Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Uzkınay,Meclis Başkanı İbrahim Özman , Yönetim Kurulu Üyeleri Abdullah Yağız ve Sinan Taşkın'ında katılım sağladığı toplantı katılımcıların soru ve cevapları ile sona erdi.