YAŞAM

Havalar Isındı: Orman Yangınlarına Dikkat!

Türkiye’de çıkan orman yangınlarından on tanesinin yedi tanesi insan kaynaklı olduğu tespit edildi. Bu da çıkan yangınların yedi tanesinin engellenebileceği anlamına geliyor.

Abone Ol

Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde çıkan orman yangınları sebebiyle ciddi önlemler alınmıştı. Özellikle yaz aylarında çıkan yangınların birçoğunun vatandaşın dikkatsizliği sebebiyle çıktığı biliniyor. Bu sebeple sıcak, rüzgarlı havalarda vatandaşların normalden daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Piknik alanlarında yakılan ateşlerin söndüğünden emin olmadan alanın terk edilmemesi, sigara izmaritlerinin doğaya atılmaması yangın çıkmasını önlemek amacıyla alınabilecek önlemler arasında.

Mustafakemalpaşa’da orman alanının çok olduğu bir bölge olduğundan piknik alanlarında veya ormanlarda ateş yakılmaması, yakıldığı takdirde de yangın çıkmasına sebep olmaya özen gösterilmesi gerekmekte.

Orman yangınlarını azaltmak için neler yapılmalı?

Hem devlet kurumlarının hem de yurttaşların ortak çabaları ile çıkmadan engellenen bir yangın binlerce canlının yaşamının korunması, ekonomik ve sosyal hayatın güvencesi olan ormanlarımızın devamlılığı açısından son derece büyük önem taşımakta. Bu amaçla yapılması gerekenler şu şekilde özetlenebilir:

Yangın sezonu boyunca ve özellikle yangına hassas dönemlerde (aşırı sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda) yetkili kamu otoritelerinin uyarılarına mutlaka uyulmalı, bu uyarılar hakkında düzenli bilgi sahibi olabilmek için yayınlar (tv, gazete, internet vb.) sürekli olarak takip edilmeli.

Anız bırakan tarım alanlarının ormana yakın sınırları sürülerek, yanıcı maddeler alandan uzaklaştırılmalı.

Orman alanlarının içinde ya da yakınında yapılan bina ve tesislerde her türlü yangın önlemi alınmalı ve çıkması muhtemel yangınların ormana sıçramasını engelleyecek koruyucu düzenlemeler (yapı ile orman arasında yanıcı madde olmayan yeterli mesafe bırakmak, yangın söndürme sistemlerini hazır ve çalışır durumda tutmak, yangınlarla ilgili sürekli ve etkili bir gözetleme sistemi oluşturmak, bina içinde ya da çevresinde parlayıcı-patlayıcı madde bulundurmamak) yapılmalıdır. Bu önlemler aynı zamanda orman yangınları sırasında bina ve tesisler ile insanların zarar görmesini de engelleyecektir.

Orman içi ya da yakınındaki bina ve tesislerin özellikle dış cephe ve çatılarının yanmaya karşı dayanıklı materyallerden yapılmasına özen gösterilmeli.

Orman alanlarına giriş-çıkış yapan ya da orman alanlarında kullanılan motorlu araçlar başta olmak üzere her türlü araç-gerecin kıvılcım çıkarmak yoluyla orman yangınına neden olmasını engelleyecek bakım ve onarımlar düzenli olarak yapılmalı.

Acil durum haberleşme sistemlerinin sürekli çalışır durumda olduğundan emin olunmalı.

Olası bir yangın durumunda yapılması gerekenlerin önceden planlanması ve sürekli gözden geçirilerek uygulamaya hazır halde bulunması sağlanmalı. Gerektiği durumlarda yetkili kurumlarla (ormancılık örgütü, itfaiye teşkilatı vb.) işbirliği içerisinde yangın tatbikatları gerçekleştirilmeli.

Orman alanlarındaki enerji nakil hatları özellikle rüzgârlı havalarda gözetim altında tutulmalı, risk yaratan durumlar derhal yetkili makamlara iletilmeli.