Helvacılıkta 3. nesil ile Mustafakemalpaşa lezzeti Hasan Ertuğrul
Mustafakemalpaşa’da helva denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden olan ve 1974 yılında başlayan tatlı hikaye Hasan Ertuğrul’u 3. nesil temsilcisi Hasan Ertuğrul ile konuştuk.
Merhaba Hasan Bey. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Merhaba. 15 Eylül 1985 Mustafakemalpaşa doğumluyum. 2010 yılında evlendim ve 2 çocuğum var. Eğitimimi Pamukkale Üniversitesi İktisat ve Uludağ Üniversitesi Gıda Teknolojileri bölümlerinde tamamladım.
Sizin işe girişiniz nasıl oldu?
Aslında bu işte dedemin babası öncü. Ancak dedem ilk olarak 1974 yılında dedem Hasan Ertuğrul kendi yerinde helva üretimine başladı. Sonrasında babam da onun yanında çalıştı. Kendi markamız ve imalatımızı 3. nesil olarak da şu anda işi ben devam ettiriyorum. Kendimi bildim bileli hep imalatın içindeydim. Dedemin ve babamın yanında çalışıyordum. Böylece küçüklükten gelen bir esnaf geleneği ve imalat deneyimine sahibim. Sadece okula gittiğimde işten uzak kalıyordum. Aile mesleği olduğundan dolayı küçüklüğümden beri mesleği hem sevdim hem de yapmak istedim. Ancak babamın isteği üzerine önce eğitimimi tamamladım. Eğitim sonrasında ise 2005 yılı itibariyle çalışmaya başladım. 2009 yılında ise işleri üstlendim ve Hasan Ertuğrul markasıyla birlikte hizmet vermeye başladım. Ürün çeşitliliğini arttırdım. İmalatta da hala aktif şekilde çalışıyorum.
Şu anda Hasan Ertuğrul markası nerelerde ve hangi lezzetleri sunuyor?
İstanbul’da 2 tane, Susurluk, Bandırma, Muğla Dalaman ve Köyceğiz, Bursa ve Mustafakemalpaşa’da 1 tane olmak üzere toplamda 8 şubemiz var. Ürün çeşitlerimiz özellikle son yıllarda çok daha arttı. Kendi üretimimiz ve Hasan Ertuğrul markası altında satışını yaptığımız ürünler; tahin helva, tahin pekmez, reçel, lokum, krokan, kestane şekeri, Türk kahvesi ve dondurmalı irmik helvası.
Ürün satışlarımız çoğunlukla şubelerimiz üzerinden gerçekleşiyor. Şubelerin dışında Antalya Havaalanı, Sabiha Gökçen Havaalanı gibi turistlerin ilgi gösterdiği yerlerde de Hasan Ertuğrul markasıyla varız. Bunun yanı sıra e-ticaret için yaptığımız girişimler ile birlikte online olarak da Hasan Ertuğrul lezzetlerine ulaşmak mümkün. Direk üreticiden tüketiciye sunulduğundan dolayı fiyat ve kalitemiz ilgi görüyor. Bu kapsamda Türkiye’nin dört bir yanına uygun şartları da sağlayarak ürünlerimizi gönderebiliyoruz. E-ticaret satışlarımız da şu anda şube satışlarına yaklaştı ve iyi bir ivme yakaladık.
Tatlısıyla meşhur bir ilçede helvaya bakış nasıl? İkisi farklı mı yoksa bu durum tüketimi engelliyor mu?
Helva ve Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı birbirinden tamamen farklı, ayrı kulvarlarda. İkisinin de kendine göre bir kültürü var. Genç nesil çok fazla talep göstermese de ilçede helva tüketimi oldukça fazla. Bizim için bir kültür değil ancak bazı bölgelerde kahvaltılarda dahi helva tüketiliyor. Şubelerimizde ve internet satışlarında bunu net olarak görebiliyoruz.
Hasan Ertuğrul lezzetlerini farklı kılan ne?
En önemli farkımız ürünlerimizde kesinlikle glikozun olmaması. Glikoz dışında herhangi bir katkı maddemiz de yok. Piyasadaki hemen hemen tüm ürünlerde emülgatör gibi katkılar bulunuyor. Ancak üretimlerimizi kendimiz yaptığımız için hiçbir şekilde lezzetlerimize dışarıdan bir madde eklemesi, katkı yapmıyoruz. Dedelerimizden bize miras kalan geleneksel yöntemler ve formüllerle üretim yaparak has lezzetleri başta Mustafakemalpaşa olmak üzere tüm Türkiye’ye sunuyoruz. Hasan Ertuğrul bu konuda kendini kanıtlamış ve güven vermeyi başarmış olan bir marka. Bundan sonraki süreçte de bu değerlerimizden kesinlikle vazgeçmeyeceğiz. İlk günkü gibi aynı lezzet ve doğallıkla ürünlerimizi müşterilerimize sunacağız.
8 şube ve internet satışları ile birlikte gelecekte Hasan Ertuğrul için hedefler neler?
Şu an için özellikle Marmara ve Ege Bölgesi’nde Hasan Ertuğrul çok ciddi bir tüketici kitlesine ulaşmayı başardı. Bundan sonraki süreçte özellikle İç Anadolu ve Doğu pazarlarına açılmayı düşünüyoruz. Kapadokya gibi hem turistik hem de yerel faaliyetlerin fazla olduğu bölgeler öncelikli olacak. 2021’nin sonuna kadar 21. şubeye ulaşma hedefimiz var.
Ancak bundan daha önce Mustafakemalpaşa için 2. şube hedefimiz var. Uzun zamandan beri bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz ancak uygun bir dükkan bulamadık. Şu anda yeni şube için hazırız. Uygun bir dükkan bulduğumuz gibi 2. şubemiz ile Mustafakemalpaşa’da hizmet vermeye devam edeceğiz. 2021 yılı içerisinde bu 2 hedefi yakalamamız bizim için başarıyı yakaladığımızı gösterecek.
Bir yandan da pandemi süreci yaşıyor. Bu süreç sizi nasıl etkiledi?
İlk yasak dönemlerinde işlere bir etkisi olmadı. Ancak sonraki süreçlerde tüm alanları etkilediği gibi bizim sektörde de etkileri görülmeye başladı. Umarım 2021 yılı pandeminin sona erdiği bir yıl olur.
İş dışında neler yapıyorsunuz?
Özellikle başlarda sürekli işin başında durmam gerektiğinden dolayı aileme ve çocuklarıma yeteri kadar vakit ayıramamıştım. Şu anda işten kalan tüm vaktimi aileme ayırıyorum. Onlarla birlikte vakit geçiriyorum.
Çocuklar demişken… Onlar bu mesleğe nasıl bakıyor? Hasan Ertuğrul gelecek nesil ile devam edecek mi?
Çocuklarımın ticari zekası yüksek. Ancak meslek olarak farklı hedefleri, idealleri var. Bu nedenle mesleği devam ettirmeyecekler ve benimle birlikte sonlanacak gibi duruyor. Ancak 3. nesil olarak aileden gelen bu mirasın devam etmesini istiyorum.
Paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyoruz Hasan Bey.
Ben de Paşada ailesine çok teşekkür ediyorum.
Bunlar da ilginizi çekebilir