İsmail Hakkı Ceyhan ile röportaj “Başarımın sırrı işimi çok sevmek”
Bu sayımızda sanayi esnaflarından ve yeni dönem Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı İsmail Hakkı Ceyhan Paşada’ya konuk oldu.
Merhaba İsmail Bey. Sizi tanıyabilir miyiz?
Merhaba. Ben 5 Şubat 1963 Tatkavaklı doğumluyum. Çiftçi bir aileden geliyorum.1986 yılında evlendim. 2 çocuğum, 3 torunum var.
Eğitim ve iş hayatına nasıl başladınız?
Ailem çiftçi olduğundan dolayı çiftçiliğin içindeydim. İlkokulu bitirdikten sonra babam okutmak istese de ben okumak istemedim. Bu nedenle ailem ile birlikte çalışmaya başladım. 1980 yılına kadar çiftçilik yaptım. Bu tarihten sonra ise ticaret yapmaya karar verdim. Sanayi bölgesi kurduk (Şu andaki bıcı bıcı yıkama bölgesinde) ve burada yıkama hizmeti ve yedek parça üzerine çalışmaya başladım. 1983 yılına kadar Oto Ceyhan Yedek Parça olarak araç yedek parça, cıvata ve ampul gibi malzemelerin satışını yaptım. 1983 yılında askerlik nedeniyle ara verdim. Sonrasında ise 1986 yılı itibariyle Mustafakemalpaşa Küçük Sanayi Sitesi’ne taşınarak burada yedek parça, aksesuar üzerine çalışmaya başladım.
O dönemlerde sizden başka bu alanda hizmet veren var mıydı? Sanayideki durum nasıldı?
Mustafakemalpaşa’da yedek parça ve aksesuar konusunda ilklerden birisiydim. Özellikle aksesuar konusunda ve Ford kamyon ile iyi bir çıkış yakalamıştım. Kamyon kupalarını toplayarak görsel açısından zenginleştiriyordum. Durum herkesin dikkatini çekmeye başladı. 1989 yıllarına kadar bu şekilde çalışmalarıma devam ettim. Başlarda şu anda hizmet verdiğimiz yerde değildim. Orada kiradaydım. Sonrasında şu anda hizmet verdiğim bölgedeki dükkana geçtim. Zaman içerisinde yan dükkanların da satışa çıkmasıyla buraları satın alarak daha geniş bir alanda müşterilerimize hizmet etmeye başladık.
Yedek parça ve aksesuar satışı dışında neler yaptınız?
2000 yılı itibariyle nakliye sektörüne de giriş yaptım. Tek bir araç satın almıştım başlangıçta. Sonrasında 2-3 derken filoyu genişleterek kurumsal firmalara bu hizmeti sunmaya başladık. Nestle, Toyota ve Aras Kargo gibi firmalara nakliye konusunda destek sağlıyoruz. İşlerin yoğunluğu ve daha iyi hizmet sunabilmek adına 1994 yılında çiftçiliği, 2007 yılında da yıkama işini bırakmak durumunda kaldım. Şu anda mevcut dükkanımızda yedek parça, aksesuar satışı ve nakliye işini sürdürüyorum.
Tüm bu çalışmalarınızın yanında Sanayi Kooperatifi Başkanlığı’na talip oldunuz. Bu süreç nasıl gelişti?
2018’de girdiğim ilk seçim arkadaşımın vasıtasıyla olmuştu ve 2 oy ile kaybetmiştim. Ancak çok hızlı gelişmişti ve aslında tam hazırlanamamıştım. Son seçimde ise iyi bir hazırlık süreci ile birlikte sandıktan 49 oy farkı ile galip çıktım. Böylece başkanlık süreci de başladı. İlk günden itibaren amacım, sanayinin içinden gelen birisi olarak eksikleri gidermek, sanayi esnafının daha iyi şartlarda hizmet vermesini sağlamaktı. Bu yönde de çalışmalarımıza başladık. Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ın da desteği ile birlikte sanayi için projelerimizi birer birer hayata geçirmek istiyorum.
Bu projeleri biraz açabilir miyiz? Sanayiyi bekleyen yenilikler neler?
İlk geldiğimiz gün itibariyle öncelikli sorunlara yöneldik. Otopark bölümünü temizleyerek bölgenin otopark olarak kullanılmasını sağladık. Önceden çok atıl ve kullanılamaz durumdaydı. Böylece park sorununu sanayi için ortadan kaldırmış olduk. Kötü durumda olan ve aciliyeti bulunan yerlerin tadilatını yaptırdık. Oto lastikçilere lastik temizliği konusunda destek sağladık. Bununla birlikte benim için en önemli konulardan birisi olan saat 20.00’den sonra sanayiye giriş ve çıkışları kapattık. 2 aydan beri bu konuda çeşitli sorunlar yaşanıyordu. Aldığımız bu karar sanayi esnafı için de güvence sağladı. 20.00 itibariyle kapıları kapatıyoruz. Sadece işi olan, çalışması gereken esnaf arkadaşlarımız dükkanlarında çalışabiliyor. Bir misafir dahi geldiğinde, kişi kim için geldiyse o arkadaşımızı kapıya kadar çağırarak bu şekilde içeriye giriş sağlıyoruz. Elektrik hatlarının yer altına alınması, camiye yönelik tadilatlar, altyapı ve yollar için de belediye desteği ile birlikte kısa süre içerisinde sonuç almayı hedefliyoruz.
Küçük Sanayi Sitesi Mustafakemalpaşa için yeterli mi?
Hem bina hem de alan olarak ne yazık ki yeterli değil. Acil olarak ikinci bir sanayi alanı gerekiyor. Sanayi yapısı gereği günümüz şartlarına göre yapılmadığından dolayı özellikle büyük araçlarda sorun yaşanıyor. Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ın da bu konuda çeşitli projeleri var. Birlikte durumu değerlendirdik. Müteahhit dükkanları ile birlikte bölgede 700’ü aşkın esnaf var. Günden güne sanayi büyüyor. Yeni yerler ile birlikte Mustafakemalpaşa’nın en büyük istihdam yaratan alanlarından birisi Mustafakemalpaşa Küçük Sanayi Sitesi.
Aslında Mustafakemalpaşa Küçük Sanayi Sitesi, katma değer üreten bir yer. Esnaflar burada kazandığını yine Mustafakemalpaşa’da harcıyor, ilçe ekonomisine katkı sağlıyor. Bir dış yatırımcı için böyle bir durum söz konusu değil. Zincir marketler ya da diğer yatırımlarda ilçe ekonomisine dönük böyle ciddi bir katkıdan söz etmek mümkün değil.
Hayalinizdeki sanayi nasıl bir yer?
Daha kullanılabilir alanlara sahip, daha rahat olabileceğimiz bir sistemin peşindeyim. Belediye Başkanı Mehmet Kanar ile iş birliği içerisindeyiz. Mevcut projelerimizi hayata geçirebilirsek sanayinin çok daha iyi bir yer olacağını söyleyebilirim. Örneğin bırakılmış ve yıllar boyunca alınmayan araçlar var. Bu tip sorunlar, zaten kısıtlı olan sanayi alanını daha da daraltıyor. Gerçekleşmeden ya da çalışmalar başlamadan net bir şey söylemek istemiyorum ancak yıllardan beri süregelen sıkıntıların ortadan kaldırılması önceliğimi olacak.
Gerek esnaf yaşantınızda gerekse de başkanlık döneminizde zorlandığınız noktalar oldu mu?
Yıllardan beri esnaf olarak çalışıyorum. Hiçbir zaman olmaz, imkansız demedim ve her seferinde çıtayı yükselttim. Daha iyisi nasıl olur, başka neler yapabilirim diye düşündüm. Her zaman da işimin başında durdum. Zorluklar olmadı diyemem ama hepsinin üstesinden gelmeyi başardım. 27-28 yaşlarında Bursaspor’un maçları olduğu dönemlerde stadyum önüne giderek çakmak sarıp sattım. O dönemlerde şu andaki Tatkavaklı Muhtarı Mehmet Ocak da benimle birlikte çalışırdı. Ne yaptığım işten gocundum ne de pes ettim. Bu yüzden de geldiğim noktaya bakınca başarılı olduğumu düşünüyorum.
İnternetten satışın trend olduğu günümüzde, bunun işinize etkisi nasıl?
İnternet bizi etkilemiyor. Çünkü satışa sunduğumuz ürünlerde kalite çok önemli. Ürün kötü gelince ister istemez mağdur oluyorsun. Ama bizde malı görüp, güvenerek ve üstelik montajını da yaptırarak gidebiliyorsun. Aldığı malzemeyi montaj yaptırmaya gelen bir kişi ek olarak montaj ücretini de ödemek durumunda kalıyor. Ancak aynı ürünü bizden aldığında montaj ücreti gibi ek ücretler olmuyor. Bu yüzden hem fiyatlarımızın hem de hizmetimiz çok daha cazip.
İş dışında neler yapıyorsunuz?
Özellikle gençlik dönemlerimde Pazar günleri dahil yoğun bir şekilde çalıştım. Ama artık özellikle Pazar günlerimi aileme ayırıyorum. 8, 6 yaşında ve 5 aylık torunum var. Pazar günleri olunca beni arıyorlar. Onlar benim için büyük bir mutluluk. Gençlik döneminde çalışmaktan çocuklarıma zaman ayıramadım. Ancak şimdi torunlarıma zaman ayırarak hem o dönemlerin hasretini gideriyorum hem de onlarla ilgileniyorum. Onlar ayrı bir mutluluk veriyor insana. Şu an için iş dışındaki zamanım bu şekilde geçiyor.
Siyasette yer alacak mısınız?
Eski yıllarda MHP ve Ülkü Ocakları’nın yönetiminde yer aldım. Ancak şu an için siyaset bana uygun değil. Bu yüzden siyasete yönelik bir planım yok. Eskiden bir dönem Mustafakemalpaşa Fenerbahçeliler Derneği’nin de kuruluşunda yer almıştım. Her bir dönem güzeldi, iyi çalışmalar da yapmıştık.
Bundan sonrası için neler yapmak istiyorsunuz? İş mi özel yaşam mı?
Sağlık el verdiği müddetçe çalışmaya devam edeceğim. Ancak torunlarımın da olmasıyla birlikte geniş bir aile olduk. Onlara vakit ayırıyorum. Bunun dışında bahçeli bir ev hayalim var. Nasip olursa, bahçeli bir ev almak istiyorum.
İsmail Bey paylaşımlarınız çok teşekkür ediyoruz.
Ben de Paşada’ya çok teşekkür ediyorum.
Bunlar da ilginizi çekebilir