Enflasyon Rakamları Açıklandı! Enflasyon Rakamları Açıklandı!
5 Aralık 2019 itibariyle "Mesleki Yeterlilik Belgesi" olmayan emlakçılar faaliyetlerine devam edemeyecek. Belge almayan kaçak emlakçılar ve işletmelere 25.000 TL para cezası verilecek. 5 Haziran 2018 öncesinde, hem Oda kaydı hem Vergi Levhası kaydı hem de Halk Eğitim Merkezlerinden emlakçılık alanı ile ilgili alınan kurs sertifikasını ibraz edemeyen tüm emlakçılar "Mesleki Yeterlilik Belgesi" alacak. Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle bazı mesleklere belge zorunluluğu getirildi. Buna göre; emlak danışmanları, inşaat işçileri ve birçok meslek grubunun yeterlilik belgesi alması gerekiyor.

Son tarih 5 Aralık

5 Aralık 2019 itibariyle "Mesleki Yeterlilik Belgesi" olmayan emlakçılar faaliyetlerine devam edemeyecek. Belgesiz kişiler  emlak pazarlama ve satış faaliyetlerinde bulunamayacak.

4 bin lira ceza

Halen emlakçılık faaliyetinde bulunup, Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almadan faaliyetlerine devam eden işletlemeler için 4 bin lira ceza verilecek. Buna göre, emlak ofisine kaydı bulunmayan danışmanlar satış ve kiralama yapamayacak. 

Başvurular nasıl yapılacak?

Emlak danışmanlarının mesleki yeterlilik belgelendirme sınavlarına firma yetkilileri ve çalışanları başvuru yapabiliyor. Başvurular, Ticaret ve Sanayi Odası'na yapılacak, sınav ve belgelendirme hizmeti ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulan TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş tarafından verilecek.  

Aranan şartlar nelerdir?

a) On sekiz yaşını doldurmuş olması, b) En az lise mezunu olması, c) Mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması, d) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması, e) Konkordato ilan etmemiş olması, f) Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması.

Emlak ofislerinde zorunluluk taşıyan fiziki şartlar da değişiyor.

  • Emlak ofislerinin net alanın en az 30 metrekare olması,
  • Arşiv bölümünün bulunması,
  • Hizmetin düzenli,sistemli ve hızlı bir şekilde verilmesini sağlayacak miktar ve özellikte masa, dolap, koltuk vb. bilgisayar, telefon, tarayıcı ve faks gibi teknik donanıma sahip olması gibi fiziki şartlar aranıyor.
  • Aynı işletme içerisinde birden fazla taşınmaz alım-satımı ile uğraşan tacir varsa bu durumda her bir kişi için 30 metrekare sınırı %20 arttırılacak.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle (mevcutta) meslek oda kaydı ve vergi kaydı bulunan, halk eğitim merkezleri ya da Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen kurslar sonucunda sertifikası bulunanlar mesleki yeterlilik belgesi ,emlak ofisi için yeni düzenlemede gereken fiziki şartlar ve lise mezunu olma gibi şartlardan muaf olarak yetki belgesi alabilecekler.
Yetki belgesi için aranan şartların en az birisini taşımadığı bildirim üzerine veya resen tespit edilen işletmenin, yetki belgesi için aranan şartları yerine getiremeyeceğinin anlaşıldığı durumda yetki belgesi aynı gün içinde iptal edilecek. Yönetmelikte belirtilen mesleğin etik ve fiili kurallarına(14.madde) bir takvim yılı içerisinde 3 defadan fazla aykırı hareket eden işletmelerin yetki belgesi iptal edilecek ve bu işletmeye iki yıl süreyle yetki belgesi verilmeyecek.
Taşınmaz ticaretinin takip ve kontrolü amacıyla Bakanlık tarafından Bilgi Sistemi oluşturulacak. Yetki belgesine sahip işletmelerin güncel listesi Bakanlığın internet sayfasında ilan edilecek. Böylece müşteriler emlakçının yetki belgesine sahip olup, olmadığını kontrol edebilecek.