Tarihi Mustafakemalpaşa’dan da eskilere dayanan
Kestelek Mahallesi tarihten kalan izlerini hala taşıyor. Mahallede yapılan çalışmalar ile birlikte tarihin korunmasına özel bir itina gösterilirken kalesinden tarihi selvisine kadar mahallenin her bir köşesinde tarihi dokuyu hissetmek mümkün.
Kestelek Tarihi
Osmanlı döneminde Sincan nahiyesi olarak bilinen bölge, zaman içerisinde isim değişikliği ile birlikte Kestelek olarak anılmaya başlanmıştır. Köyün kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte Cenevizlilerden ve Bizanslılardan kaldığı tahmin edilmektedir.
Kestelek Kalesi
Kalenin aynı zamanda mahalleye de ismini verdiği düşünülmektedir. Kestelek, bölgedeki stratejik geçit bölgelerinden birisidir. Kestelek Kalesi hakim olduğu derin ve dolambaçlı vadinin yanı sıra nehre ve tepeler üzerindeki geçitlere de hakimdir. Kestelek Kalesi’nin bu bölgeyi kontrol altında tutmak amacıyla inşa edildiği düşünülmektedir. Kestelek kalesini ziyaret etmiş olan seyyahların ortak görüşü Bizans döneminde inşa edildiği şeklindedir. Kale Türk akınlarına karşı Uludağ’ın geçitlerini savunmak amacıyla 10. veya 11. yüzyılda inşa edildikten sonra John ve Manuel Kommenos’un iktidarında ihmal edilen kalelerden birisidir. Ancak günümüzde sadece kalenin kalıntıları mevcut olup kalenin sadece Batı tarafındaki kulesi ayakta kalmıştır.
Tarihi selvi ağacı
Mahallenin girişte yer alan Kestelek Mahalle Mezarlığı’ndaki selvi ağacının tarihi 2000 yılı aşkın. Selvi ağaçları, bölgelerin tarihlendirilmesinde önemli işaretlerden birisi olurken bu ağaç için yapılan tarihlendirmede 2000 yıl öncesine dikkat çekiliyor. Selvi ağacının yanı sıra mezarlıkta yer alan ve Osmanlı dönemlerinden günümüze gelen tarihi mezarlar da yine üzerindeki yazılar ile birlikte tarihe tanıklık ediyor.
Gür Orman Mesire Alanı
Mahallede mesire alanı olarak kullanılan Güroman Mesire Alanı için özel bir çalışma daha başlatılmış durumda. Mevcut alanın hemen karşısında bulunan 250 dönümlük bölgede yapılacak temizleme ve düzenleme çalışmaları ile birlikte Mustafakemalpaşa’nın en büyük piknik alanlarından birisi kullanıma sunulacak. Mustafakemalpaşa’da piknik denildiğinde akla ilk gelen yer Suuçtu olsa da şehir dışından gelen misafirler ile birlikte yoğunluğun arttığı bu bölgeye, Kestelek’te açılacak yeni alanlar ile birlikte alternatif yaratılacak. Doğa manzarası, yanından geçen deresi, parkı, çeşme ve piknik alanları ile birlikte Kestelek Mahallesi’ndeki Gür Orman, farklı yer arayanların ilk adreslerinden birisi olacak. Konuyla ilgili Paşada’ya açıklama yapan Mahalle Muhtarı Kemal Doğru, tüm Mustafakemalpaşalıları bölgeye davet etti.
Tarihi köy okulu
Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte yurt genelinde açılmaya başlanan okullardan birisi de Kestelek’te bulunmaktadır. Tarihi 1927’ye dayanan bu okulun mevcut binası atıl olsa da günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. İki sınıf ve iki öğretmen odasından oluşan okulun alt katında ise bodrum bulunmaktadır. Aynı zamanda gelen öğretmenlerin konaklama ihtiyacını karşılamak adına da okulun karşısına öğretmen lojmanları yapılmıştır. Okuldaki eğitim sona erdikten sonra ise bölge sakinleri tarafından piyeslerin sergilendiği bir sosyal alana dönüştürülmüştür. Mahalledeki pek çok kişinin hala hatıralarında olan bu piyesler, 1960’lı yılların en büyük sosyal etkinliklerinden olmuştur.
Bor madeni ile nesilden nesile madencilik
Kestelek Mahallesi’ne bir diğer değer katan ise madendir. Bölgede rezerv olarak az olmasına karşın yüksek kaliteye sahip olan bor, uzun yıllar boyunca bölgedeki halkın geçim kaynağı olmuştur. İlk günden bugüne kadar 4. neslin çalışmaya başladığı bor madeninde kadınların da çalıştığı bilinmektedir. Mahalledeki emeklilerin büyük bir kısmı madenden emekli olmuştur. 1954 yılında başlayan madencilik faaliyetleri hala devam ederken, madenin bulunmasında Ali Doğru’nun büyük katkısı vardır. Tarladaki taşı fark ederek bor madeninin ortadan çıkmasını sağlayan Ali Doğru, Kestelek’te unutulmayan ve her zaman anılan isimlerden birisi olmuştur. Maden 1954 ile 1979 yılları arasında özel bir şekilde işletilirken 1979 sonrasında Etibank İşletmesi’ne devredilmiştir.
Tarıma ince dokunuş su pompası
Bölgedeki tarım hareketliliğin artması adına özel zirai tarım sulama pompa sistemleri kurulmuş. 1976 yılında ilk adımları atılan pompa, şu anda bölgedeki su ihtiyacını karşıladığı gibi pompa sisteminin kurulması ile birlikte tarımsal hareketlilik de artmış durumda. Daha fazla tarım alanı ekime açılırken ürünlerde çeşitlilik sağlanmış.
Günümüzde Kestelek
Kestelek Mahallesi, ilk okulun açıldığı mahalle olarak ilk yıllardan günümüze kadar okuma yazma oranının yüksek olduğu mahallelerden birisi olmuştur. Okulda eğitim alarak ülkenin çeşitli alanlarında başarılı işlere atan pek çok ismi çıkartan Kestelek Mahallesi, genç nüfusun mahalle dışına çıkmasıyla birlikte yıldan yıla nüfus açısından düşüş yaşamıştır. Mahallede hayvancılık çok fazla ilgi görmezken tarım ve bor madeni temel geçim kaynakları olmaya devam etmektedir. 2019 yılındaki resmi verilere göre mahalledeki nüfus 270’tir.
Editör: Haber Merkezi