Böyle mi Kalsın, Böyle mi Olsun Böyle mi Kalsın, Böyle mi Olsun
Kızılay, 11 Haziran 1868 tarihinde ‘’Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’’ adıyla kurulmuştur. Öncü kurucuları; Dr. Abdullah Bey, Dr. Marko Paşa, Dr. Aziz Bey ve Ömer Paşa’dır.

Dr. Abdullah Bey

1877 yılında ’’Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti’’, 1935 yılında ‘’Türkiye Kızılay Cemiyeti’’ ve 1947 yılında da ‘’Türkiye Kızılay Derneği’’ adını almıştır. ‘’Kızılay’’ adı, Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiş olup, günümüzde ‘’Türk Kızılay’’ olarak hizmetlerine devam etmektedir. Kızılay; Ulusal Afetler, Uluslararası Yardımlar, Sağlık Hizmetleri, Eğitim ve Gençlik Hizmetleri, Mineralli Su İşletmeleri, Göç ve Mülteci Hizmetleri, İlk Yardım, Sosyal Hizmetler ve Kan Hizmetleri başlıklarıyla ifade edilen çok sayıda alandaki faaliyetlerini tüm yurtta ve birçok dış ülkede başarıyla sürdürmektedir… (Kaynak: www.kizilay.org.tr. ) Kızılay, Bursa’da 4 Kasım 1911 tarihinde kurulmuş ve hizmetlere başlamıştır. Kurucuları; Dr. Mehmet Celaleddin Bey, Dr. Abdullah Paşa, Hacı Hafız Bey, Rafet Bey, Hacı Ahmet Efendi, Mustafa Bey, Dr. Şefik Bey, Dr. Şükrü Fazıl Bey’dir. (Kaynak: Türkiye Kızılay Derneği Bursa Şubesi 1911- 2005 Basım)

Bursa Hilal-i Ahmer Cemiyeti Kurucu Heyeti

  Bursa’daki kuruluştan birkaç yıl sonra, Kızılay Mustafakemalpaşa’da da faaliyet göstermeye başlar. 1922 yılında (Kasım ayı) Yunan askerlerinin çekilirken yaktığı Karacabey’den kaçarak Mustafakemalpaşa’ya sığınan insanlara Kızılay, sağlık, beslenme ve barınma destekleri olarak büyük hizmetler verir. Daha sonra bu çalışmalar Kızılay’ın merkez yönetimi tarafından teşekkürle ödüllendirilir. İdare heyetinin 1925 tarihli kararı şu şekildedir; ‘’Yunan fecayiine en çok maruz kalan bu yoksul ve harap cüz-i vatanda Mustafakemalpaşa Hilal-i Ahmer şubesinin semere-i ikdamatı  her türlü teşekkürlere layık görülmüş ve heyet-i idare kararıyla 20 Ekim 1925 tarihinde şube heyetine teşekkür olunmuştur. Bu şube heyeti birinci devre-i hesabiyede 6600, ikinci devre-i hesabiyede 15504 , üçüncü devre-i hesabiyede 23450 kuruş hasılat yapmıştır. Heyet-i İdare ve Merkeziyesi Reis: Doktor Muhlis Şerif Bey Aza: Hafız Osman Nuri Efendi Aza: Debbağ Tevfik Efendi (Heyet 8 kişiden oluşmuş olup isimleri bizde saklıdır.) ’’ (Kaynak: Osmanlı Cumhuryeti Hilal-i Ahmer İcraat Raporları Murat ULUĞTEKİN - M. Gül ULUĞTEKİN)     Dr. Murat ÇUBUKÇU
Editör: Haber Merkezi