Toplantıda, yeni yönetmelik ile birlikte uyulması gereken kurallar başta olmak üzere yeni düzenlemeler aktarıldı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi
Mustafakemalpaşa’da da yeni dönem için hazırlıklar başladı.
Yönetmelik neler içeriyor?
Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği” ile, bu alanda faaliyet gösteren işletmelere de bir dizi yükümlülükler getirildi. Bakanlık, çevre ve insan sağlığının korunması, doğal kaynakların verimli kullanımının sağlanması için atık yağ tanımında yer alan atık yağların geçici depolanması, toplanması, taşınması, rafinasyona tabi tutulması, enerji geri kazanımının sağlanması ve bertaraf edilmesine ilişkin teknik ve idari esaslar belirledi. Bu düzenlemelerle atık yağların yönetiminin daha etkin hale getirilmesi, daha farklı alanlarda kullanılması amaçlanıyor.
Yağ değişimi yapan kişi ve firmalara düzenleme geldi
Türkiye'de
motor yağı değişimi yapılan akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, servisler, kamu kurum/kuruluşları, belediyeler, madencilik faaliyeti gösteren işletmeler ve diğer motor yağı değişimi yapılan işletmelerin kayıt altına alınması ve bununla ilgili belgelendirme şartı da getirildi. Yeni düzenlemeye göre motor yağı değişimi yapılan işletmeler, 1 Ocak 2021'e kadar atık motor yağlarının çevre ve insan sağlığına uygun şekilde değişimi amacıyla 5 yıl geçerliliği bulunan "Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi" almaları ve bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmaları zorunlu olacak. Motorlu araç sahipleri motor yağı değişimlerini, il müdürlüğünden alınan izin belgesiyle birlikte değişim noktalarında yaptırmaları gerekecek.
Editör: Haber Merkezi