Düzenlenen
seminerlerde Mustafakemalpaşa Organ Nakli Koordinatörü Bülent ÖLMEZ
organ bağışı konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Seminerlerde organ bağışı konusunda gerçekleşen faaliyetler ve ülkemizdeki organ bağışı rakamları katılımcılara aktarıldı. Ayrıca organ bağışının önemi ve organ bağışının nasıl yapılabileceği konusunda bilgiler aktarıldı.
2016-2017 ve 2018 yıllarında Bursa Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı nakil merkezlerinde toplam 297 canlı vericiden ve 424 kadavra vericiden olmak üzere toplam 721 böbrek nakli, 98 canlı vericiden ve 210 kadavra vericiden olmak üzere toplam 308 karaciğer, 253 hastaya kornea nakli yapılarak 1282 hastamıza yeniden yaşama umudu olunmuştur.
Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı olarak 4 Böbrek Nakli, 2 Karaciğer nakli ve 2 Göz Bankası ve kornea nakli merkezi bulunmaktadır
01.11.2019 itibari ile tüm Türkiye’ de bekleme listelerinde 22.988 böbrek, 1.144 kalp, 2.288 karaciğer, 93 Akciğer, 293 pankreas, 1.685 kornea bekleyen vatandaşımızın olup her yıl bekleme listesine 3.500-4.000 kişi eklenmektedir.
Ülkemizde organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. "Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi" vasıtasıyla organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf biçimde yapılmaktadır.
Ülkemizde organ olarak, böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve incebağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapılmaktadır.
Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilirler.
Organ bağışı yapmak isteyen kişiler, belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir.
18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir.
Haber: Hayrettin GÖK
Editör: Haber Merkezi