Bursa 3. İdare Mahkemesi, Mustafakemalpaşa'daki 40 bin dönüm alanda siyanürle altın çıkarma girişimine "dur" dedi.40.000 dönüm alanda altın ve gümüş madeni aranacaktı.
ALTIN MADENİ ÇIKARILMA İŞLEMİ BAŞLASAYDI TERMAL SUYUN DAMARI DEĞİŞEBİLİRDİ.
Odatv'den Rabia Deniz'in haberine göre, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Doğayı Çevreyi Koruma ve Doğa Sporları Derneği (DOĞADER), kaplıcalarıyla ünlü Tümbüldek'te siyanürle altın aranması girişimini yargıya taşıdı.DOĞADER KÖMÜRCÜKADI ve ŞAPÇI MAHALLERİNDE TOPLANTILAR YAPMIŞTI.
'ALTIN'DAN BİR KANADALI ÇIKTI Mustafakemalpaşa Tümbüldek Termal Turizm Bölgesi'ndeki ormanlık alan, altın ve gümüş madeni çıkarılması için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından AES Madencilik A.Ş. firmasına devredilmişti. Madeni çıkaracak olan AES Madencilik A.Ş., Kanadalı "Eurasian Minerals" adlı yabancı firmanın Çolakoğlu Ticari Yatırımlar A.Ş. ile Bursa'da kurdukları bir şirketti. Bunun üzerine Bursa Büyükşehir Belediyesi 1/25 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği yapmış, turizm alanını maden alanına çeviren plan değişikliğini 19 Ekim -19 Kasım 2017 tarihleri arasında askıya çıkarmıştı.İlçenin içme ve kullanma suyunu sağlayan ormanlık bölgede, yabancı bir şirkete siyanürle altın çıkarma izni verilmesine tepkiler gecikmemiş, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Doğayı Çevreyi Koruma ve Doğa Sporları Derneği tarafından değişikliğin iptali için dava açılmıştı. MAHKEME: ÇEVREYİ KORUMAK DEVLETİN GÖREVİ Bursa'da en verimli arazilerin bulunduğu ilçelerden biri olan, şelaleleriyle ünlü Mustafakemalpaşa'nın "Siyanürlü altın" kabusu, mahkeme kararıyla sona erdi. Bursa 3. İdare Mahkemesi; bugünkü ve gelecek kuşakların sağlıklı bir çevrede yaşaması için çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşların görevi olduğuna, bu anayasal ödev uyarınca geliştirilen sürdürülebilir kalkınma ilkesi gereği su kaynaklarının korunması gerektiğini belirtti. Kararda; "Maden ocağı projesinin uygulanmasının planlandığı alanın Mustafakemalpaşa ilçesine içme suyu temini amaçlı planlama çalışmaları sürdürülen Sarpdere Barajı rezervuar alanı ve havzasında mutlak kısa ve orta mesafeli koruma alanlarında kaldığından İçme Kullanma Suyu Havzalarının Korunması Yönetmeliği uyarınca mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarında madencilik faaliyeti yapılamayacağı, madencilik faaliyetinin yapılması durumunda içme suyu kaynaklarının kirleneceği gerekçesiyle kurum görüşlerine aykırı olarak yapılan plan değişikliğinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır" denildi.ALTIN MADENİ ARANSAYDI TÜMBÜLDEK KÖMÜRCÜKADI ARASI BU HALE GELECEKTİ
İlçedeki herkes duruma karşı çıkmış 08/02/2018 tarihinde; AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Kanar, CHP İlçe Başkanı Serda Tandoğan Kuru, MHP İlçe Başkanı Nebih Algan, DP İlçe Başkanı Ahmet Kaymaz, BBP İlçe Başkanı Hüseyin Has, SP İlçe Başkanı Sönmez Duman ve İYİ Parti İlçe Başkanı İhsan Keçeci tarafından Öğretmen Evi'nde toplanarak altın madenini istemediklerini ortak bir bildiri ile dile getirmişlerdi.
Editör: Haber Merkezi