Mustafakemalpaşa’daki Deprem Yıkıcı Olabilir!
Atatürkçü Düşünce Derneği Mustafakemalpaşa Şubesi tarafından düzenlenen ve Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın katıldığı “Deprem Gerçeği” konulu söyleşi büyük ilgi gördü.
Türkiye’ye Kötü Haber!
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan söyleşiye İran'ın Hoy kentindeki depremin Van'da 9 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oluşuna ilişkin açıklamalarda bulunarak başladı. Türkiye'nin "deprem yılları" olarak adlandırdığı dönemden geçtiğinin altını çizen Ercan "Türkiye bundan sonra da ardı ardına deprem haberleriyle sarsılacak" dedi.
Deprem uzmanı Jeofizik Yüksek Mühendisi, İTÜ Maden Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ‘’Türkiye depremlerinde çok az rastladığımız bu durumda, bölgedeki gerginlik daha küçük depremlerle boşalıyor. Orta-küçük büyüklükteki bu depremler; Balıkesir, Manisa ile İzmir'de korku yaratıyor. Şükredelim ki M6- M6,5 Richter büyüklüğünde bir depremde olmadı. Buradaki gerginlik boşalma dönemine girdi. Depremler gün geçtikçe düşüyor. Deprem odağı da Manisa'ya doğru kayıyor. Bu durum ikinci olumlu bir gelişme. Kuzeye doğru gelişmiş olsa, Sındırgı, Bigadiç arasında Simav göcüntü kırığıyla kesişecekti. Bu kesişmenin yaratacağı deprem büyüklüğü 6'dan daha büyük olurdu" dedi.
Mustafakemalpaşa’nın deprem hattında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, fay hattının tam olarak ilçe merkezinden geçtiğini belirtti. Mustafakemalpaşa’nın ardından Manyas’a doğru ilerleyen fay hattı, bölge için oldukça kritik.
Deprem için merkezde 6.2’nin kırsal bölge ve mahallelerde ise 5.0’ın üzerinde olması halinde yıkım olacağını belirten Profesör Ercan, daha yüksek şiddette olabilecek depremlere dikkat çekti. Olası bir 7.0 şiddetindeki depremde durumun çok ağır olabileceğini belirten Ercan, 40 bin kişinin evsiz kalabileceğini ve binlerce kişinin depremde yaşamını yitirebileceğini ifade etti.
Maksimum 2 Kat!
Mustafakemalpaşa’nın sulak alanlar üzerine yayılmaya devam ettiğini ve bunun risk getirdiğini de aktaran Ercan, olası bir depremde bu durumun çok daha ağır bir şekilde hissedileceğini söyleyerek bölgede dağlık alanlara doğru maksimum 2 katlı evlerin yapılması gerektiğini dile getirdi. Ercan, “Mustafakemalpaşa’ da birçok mahalle gezdim ve tespitlerde bulundum. Yapılaşma çok iyi değil yaşadığınız binaları kontrol ettirin. Zeminde pek çok yerde sıvılaşma problemi var. Bu sebeple yerleşim güneye dağlara doğru ilerlemeli. Binalar ise 2 katı aşmamalıdır” dedi.
Bölgedeki hareketlilik ve bugüne kadar yapılan incelemeler doğrultusunda Mustafakemalpaşa’daki deprem 2060 ile 2150 yılları arasında olması bekleniyor. Tüm halka açık olacak gerçekleştirilen söyleşiye Mustafakemalpaşalı vatandaşların ilgisi oldukça fazlaydı.
Bunlar da ilginizi çekebilir