Merhaba Halit Bey. Öncelikle Mustafakemalpaşa’ya gelişiniz ve müzik hikayenizi anlatabilir misiniz?
Merhaba. İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuar’ının Türk Sanat Müziği bölümünden mezun oldum. Eşim Mustafakemalpaşalı olduğu için 2000 senesinde İstanbul’dan Mustafakemalpaşa’ya geldik. Buraya geldiğimde Halk Eğitimi Merkezi bünyesindeki koro, Mustafakemalpaşa Belediyesi’ne devredilmişti. Bu aşamada ise şeflik teklif edildi. Ben de teklifi kabul ettim ve 16 yıl boyunca Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde koro şefliği ve genel sanat yönetmenliği görevinde bulundum.
16 yıl içinde Mustafakemalpaşa’da neler yapıldı?
Belediye bünyesinde sanata dair ne varsa, o konularda katkı sağlamaya çalıştım. Bu süre içerisinde 5’i yurt dışı olmak üzere 100’e yakın konser verdik. Aynı zamanda tüm Türkiye’nin izlediği TRT’de de 2 defa konser verme şansı bulduk. 2018 Nisan ayı itibariyle belediye ile olan sözleşmem bittiğinden dolayı çalışmalarımıza son verdim. Mayıs 2018’de son konseri de yaparak 16 yıllık süreç tamamlandı.
2002’de koro şefi olduğumda tüm arkadaşlara TRT de konser vereceğiz diye bir söz vermiştim. O dönemlerde bana inanmamışlardı. TRT için girişimde bulunduk. 2005 yılında 450 koronun katıldığı ilk çekimi gerçekleştirdik. Daha sonra TRT bu korolar arasından 35 koroyu seçerek tekrar çekime çağırdı. Seçilenler arasında biz de yer aldık. Özel bir repertuar çalışarak TRT’de çekimlerimizi gerçekleştirdik. TRT’de ara ara bu konserler yayınlandı. Güzel bir program gerçekleştirmiştik.
Mustafakemalpaşa Türk Müziği Derneği bir ihtiyaç olarak mı yoksa bir hayal olarak mı faaliyetlerine başladı?
Belediye sonrasında yaklaşık 2 yıl kadar müzik yapmadım ve bu sürede Mustafakemalpaşa Belediyesi’nden devam edelim diye bir teklif gelmedi. Ancak Mustafakemalpaşa’da müziğe yönelik yoğun bir talep var. “Neden konser yapmıyorsun?” gibi çok fazla soru geliyordu. Bir arkadaşım ise neden dernek kurmuyorsun dedi. Dernek fikri ortaya çıkınca bu yönde çalışmalarımız oldu. 30 Ocak 2020 tarihinde de Mustafakemalpaşa Türk Müziği Derneği’ni kurduk. Derneğimizde şu anda 20 kişi bulunuyor. Bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz. Müziğe gönül veren, çalışmalarda yer almak ya da desteklemek isteyen herkes derneğimize üye olabilir.
Dernek kurduktan sonra Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar ile görüşme sağladık. Bize bir yer verildi ve tüm derneklerin bulunduğu alanda biz de Mustafakemalpaşa Türk Müziği Derneği olarak yer almaya başladık. Görüşmemize bir diğer önemli konu ise çalışma yeri teminiydi. Bu konuda da belediye olumlu yaklaştı ancak pandemi süreci ile birlikte tüm çalışmalara ara vermek durumunda kaldık. Geçici üye ve yönetim kurulu ile şu anda pandemi sürecini geçirmeye çalışıyoruz. Ağustos ayı içerisinde genel kurulu yapmak ve dernek çalışmalarına başlamak istiyoruz.
Türk Müziği Derneği Mustafakemalpaşa’da neler katacak, hedefler neler?
Dernek bünyesinde önceliğimiz koro. Derneğin adını özellikle Türk Müziği olarak belirledik. Bu doğrultuda dernek çalışmaları sadece Türk Sanat Müziği ya da başka bir tür ile sınırlı kalmayacak. Türk müziği içerisinde ne giriyorsa, dernek çatısı altında hepsine yer vermeye çalışacağız. Koronun oluşturulması sonrasında ise konserler vermeye başlayacağız.
Koro sonrasında bir sonraki hamlemiz derslere yönelik olacak. Mustafakemalpaşa’da enstrüman öğrenmek isteyen çok fazla kişi var. Bu nedenle dernek bünyesindeki eğiticilerle enstrüman kursları vereceğiz. Halk oyunları, tiyatro, çocuk koroları da aşama aşama hayata geçirilecek. Tabi bu konuda gelecek talepler de önemli. Ayrıca derneğimiz Türkiye’deki konfederasyonlara üyelik başvurusunu yaptı. Bu üyelikler bize ve ilçemize çok büyük getiriler sağlayacak.
16 yıl öncesiyle şu andaki durum arasında ilçede nasıl bir gelişim gözlemlediniz?
İlçede 16 sene önce sanat müziği adına herhangi bir çalışma yapılmıyordu. Ancak çalışmalara başladıktan sonra ciddi bir gelişme yaşandı. Başlarda konserlere 50-60 kişi gelirken, bu sayı giderek arttı ve böylece Mustafakemalpaşa’da da konserler, yaptığımız çalışmalar ilgi görmeye başladı. Hatta bir konserde hiç unutmam, hareketli bir repertuarımız vardı ve konseri dinlemeye gelen dinleyiciler aktif olarak konserlerimizin içinde yer almıştı.
Geleceğe yönelik hedefleriniz neler?
Belediye bünyesinde çalıştığım sürece Mustafakemalpaşa’da bir küçük ölçekli ancak hizmetiyle eksiksiz olacak bir konservatuar kurmak istemiştim. İlçedeki gençler ve çocuklar öncelikli olmak üzere sanat adına ne varsa bu konservatuarda sunmak istemiştim. Ancak dönem şartlarında ödenek sorunları olduğu için bu hedefimi gerçekleştiremedim. Kurduğumuz dernek bünyesinde ise bu kadar büyük ölçekli olmasa da yine bu doğrultuda çalışmak, hayatına müziği katmak isteyen herkese destek sağlamaya çalışacağız.
Paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyoruz.
Ben de Paşada’ya derneğimize yer verdiği için çok teşekkür ediyorum.
Editör: Haber Merkezi