Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ya da bir diğer ifade ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Tüm kadınlarımızın günü kutlu olsun. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ortaya çıkışı 1908 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde yaklaşık on beş bin emekçi kadının daha kısa mesai süresi, daha yüksek ücret ve seçme hakkı talep etmesiyle başladı. Kadınlar Gününün uluslararası bir etkinlik olarak kutlanması fikri 27 Ağustos 1910 tarihinde,  Danimarka'nın Kopenhag kentindeki Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda gündeme geldi.  Almanya Sosyal Demokrat Parti delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker, Rosa Luxemburg ile arkadaşları her sene "Kadınlar Günü" düzenlenmesi önerisini sundular. Bu öneri konferanstaki on yedi farklı ülkeden 100 kadın tarafından oybirliğiyle benimsendi. Ülkemizde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlanmıştır.

Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg

  Ancak Kadınlar Günü resmi olarak Birleşmiş Milletler tarafından ancak 1975 yılında kabul edildi. Ayrıca her yıl için özel bir tema belirlemesine karar verildi. 2020 yılının teması ise; "Çalışma hayatını değiştiren kadınlar: 2030'a kadar eşitlik" tir. Dünya Kadınlar Günü bazı ülkeler tarafından resmi tatil olarak kabul edilip desteklenirken, bazı ülkelerde de görmezden gelinmektedir. Yine bazı toplumlarda ise kadınlığın kutlandığı bir gündür. Diğer bir husus ise 8 Mart günü tüm dünyada çiçek satışlarının yaklaşık iki kat arttığı gerçeğidir. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Mustafakemalpaşa’da bir başarı öyküsünü aktarmaya çalışacağım. Bir bilim insanı olarak yaptığı çalışmalar ile ilçemizin haklı gururu olan, ilçemiz Mustafakemalpaşa’nın yetiştirdiği ve bir üniversitede öğretim üyesi olarak ilk olarak görev alan Prof. Dr. Perihan Akın’ı kısaca tanıtmaya çalışacağım. Perihan Akın Mustafakemalpaşa’nın Şeyhmüftü Mahal­lesinde dünyaya geldi. İlkokul çağına gelince Mustafakemalpaşa Hafız Davut İlkokulu’na başladı.  

Mustafakemalpaşa Hafız Davut İlkokulu

Mustafakemalpaşa Atatürk Anıtı ve Heykeltıraş “Mustafa Nusret Suman” Mustafakemalpaşa Atatürk Anıtı ve Heykeltıraş “Mustafa Nusret Suman”
  Başarılı bir öğrenci olduğundan ailesi Ortaokula gönderme kararı aldı. Günümüzde Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu olarak binada eğitim veren Mustafakemalpaşa Muhtelif Gayeli Ortaokulu’ndan da başarılı bir eğitim sonrası başarıyla mezun oldu. Lise eğitimi için girdiği sınavlarda başarılı olunca İstanbul Kız Lisesi’ne kayıt hakkı kazandı. Başarılı eğitim hayatı İstanbul Kız Lisesi’nde de devam etti. Liseden mezun olduktan sonra girdiği Üniversite sınavlarında büyük bir başarı göstererek 1961 yılında İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazandı. Tıp Fakültesi eğitimini tamamlayıp girdiği uzmanlık sınavlarında da başarılı oldu ve 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalında İç Hastalıkları ihtisasına başladı. 1974 de Uzmanlığını tamamlayarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesine asistan oldu. 1979 yılında Doçent olduktan sonra Fransa'ya araştırma ve staj yapmak üzere gitti. İlçemizin yetiştirdiği, ilk Doçent olan Perihan Akın, Fransa'da iki yıl çalıştıktan sonra tekrar İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesine döndü. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Profesörlük unvanını alarak, Genel Dâhiliye, Gastroenteroloji ve Hepatoloji alanlarında çalışmalarını sürdürdü. Prof. Dr. Perihan Akın iki çocuk sahibidir.  Fransızca ve İngilizce bilmektedir. Alanı ile ilgili yayınlanmış çok sayıda eseri ve makalesi vardır. Prof. Dr. Perihan Akın İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden 2009 yılında emekli olmuştur.  Prof. Dr. Perihan Akın sosyal sorumluluk projelerinde görev almış olup Türk Karaciğer Vakfı Kurucular Kurulu üyesidir. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde başarılarıyla Mustafakemalpaşa’nın gururu olan, sayın Prof. Dr. Perihan Akın’a ilçemiz adına teşekkür ediyoruz. Halit ERSÖZ
Editör: Haber Merkezi