Ülkemizde Ramazan aylarının en önemli sembolleri
Ramazan Davulu ve
Ramazan Topudur. Başlangıçta iftarda ve sahurda atılan Ramazan Topları, zamanla sadece iftar vaktini haber vermek amacıyla atılır hale gelmiş, sahura uyandırma görevi de davulunu omuzlayan davulculara kalmıştır.
İftar vaktini haber vermek için top atılması uygulaması ilk kez (*) 1821 yılının
Ramazan ayında İstanbul, Anadolu Hisarı’nda yapılmıştır. Daha sonra İstanbul’un çeşitli semtlerine ve birkaç yıl içinde de Anadolu ve Rumeli’ye yayılmış, Ankara, Maraş, Akka (Filistin), İşkodra (Arnavutluk) gibi şehirlerde de iftar ve sahur vakitlerinde Ramazan topu atılmaya başlanmıştır.
Mustafakemalpaşa’da da Ramazan topu ilk kez 1955 yılı Ramazan ayının iftar vaktinde atılmıştır. Konuyu anlatan yerel gazete haberi (**);
‘’ Belediye, kazanın ramazanını yeni topunun gür sesiyle şereflendirildi.
Mudanya’daki 64. Piyade Alayından 7,5 cm. çapında, uzun namlulu, ağır ateşli, demir tekerlekli, sudan ucuz, kadro harici edilmiş 250 liraya hurda fiyatına belediyemizin satın aldığı topun ilk atış tecrübeleri Depboy sırtlarında yapıldı. Fakat hedef istikameti ..…’nın evine rastladığından Musa Uzel’e (Dönemin Belediye Başkanı) muhalifler derhal kükrediler. Parti kanaliyle olağan üstü oturum aktedmeğe zorladılar. Uzel sekiz yıllık tecrübesiyle muhalifleri susturdu ve derhal topun atış istikameti değiştirildi.’’ şeklindedir...
- Piyade Alayı’nın emektar topu, günümüzde ise Mustafakemalpaşa Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Heykeli’nin önünde nöbettedir…
Dr. Murat ÇUBUKÇU
(*) Yeni Asya Gazetesi 16.06.2015
(**) Ataeli Gazetesi 06.05.1955
Editör: Haber Merkezi