Yenilenebilir enerji kaynaklarına (YEKA) dayalı
üretim tesislerinde lisanssız ve şirket kurmaksızın kurulu güç üst sınırı 1 MW'den 5 MW'ye çıkarıldı. Yeni düzenlemeyle, okul ve belediye gibi kamu kurumları hem çatıya, hem de bahçeye
güneş enerjisi santrali kurabilecek.
Resmi Gazete'de dün yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesislerinde kurulu güç üst sınırı 1 megavattan 5 megavata çıkarıldı.
Ayrıca, çatı ve cephe uygulamalı güneş enerjisi üretim tesislerinde, kapasitesi 10 kilovata kadar olan mesken aboneleri ile sanayi, ticarethane, aydınlatma ve diğer yenilenebilir elektrik tesislerinde üretilen ihtiyaç fazlası elektrik için tek zamanlı aktif enerji bedeli, tesisin işletmeye giriş tarihinden itibaren 10 yıl süreyle uygulanacak.
YEK Destekleme Mekanizması'na tabi üretim tesislerinde üretilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi için,
EPDK'nın belirlediği kendi abone grubuna ait perakende tek zamanlı aktif enerji bedelinin ilgili tesisin işletmeye giriş tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerli olması uygulamasında; sanayi, ticarethane ve aydınlatma aboneleri için kurulan çatı ve cephe uygulamalı güneş enerjisi kaynaklı üretim tesisleri ile diğer YEKA elektrik üretim tesislerine getirilen bin
MW'lik sınır kaldırıldı.
Kararla ayrıca, tarımsal sulama aboneleri ile içme suyu tesisleri ve atık artıma tesisleri ile birden fazla tüketim tesisinin ihtiyacını karşılamak üzere kamu kurumları tarafından kurulan çatı, cephe ve arazi uygulamalı
YEKA elektrik üretim tesisleri de bu uygulama kapsamına dahil edildi.
Düzenleme ile Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamındaki satış fiyat garantisi teşvikinin 2020 sonuna kadar devreye girecek santraller için geçerli olma şartı da kalkmış oldu.
Buna göre, 31 Aralık 2020'den sonra işletmeye giren santraller de desteklerden yararlanabilecek. Lisansız elektrik üretim tesislerinde kurulu güç üst sınırının 1 MW'den 5 MW'ye çıkması da özellikle konuttan daha kapsamlı ticarethane vs. gibi kuruluşlara önemli avantaj sağlayacak.
Yeni düzenlemeyle, mesken, sanayi, ticarethane ve aydınlatma aboneleri için çatıda güneş enerjisinin yanı sıra tarımsal sulama, içme suyu ve atık su arıtmada da araziye güneş enerjisi santrali kurulabilecek. Ayrıca okul ve belediye gibi kamu kurumları da hem çatıya hem de bahçeye güneş enerjisi santrali kurabilecek.
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, Cumhurbaşkanlığı kararının ardından birkaç gün içinde detaylı bir yönetmelik çıkacağını söyledi.
Mesken, sanayi, ticarethane ve aydınlatma aboneleri için sadece çatı ve cephelerde güneş paneli yapılabileceği anlatan Erkan, okul ve belediyeler için ise bu şartın olmayacağını ve araziye de santral kurulabileceğini kaydetti. (Kaynak: Bursadabugün)
Editör: Haber Merkezi