Cumhuriyet Halk Partisi Kongreye Gidiyor Cumhuriyet Halk Partisi Kongreye Gidiyor
Oruç tutmanın insan bedenine olan faydaları saymakla bitmiyor. Bilimsel olarak kanıtlanan bu faydalar insanı hem ruhsal hem fiziksel olarak oldukça olumlu etkiliyor. İlk teravih namazı ile bu akşam başlanılacak oruç ibadetini yerine getirirken ruhunuzun yanı sıra sağlıklı beslenme ile vücudunuzu da biriken kötü toksinlerden arındırabilirsiniz. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu, sağlıklı sahur ve iftarın ipuçlarını verirken, oruç tutmanın vücudumuza olan faydalarından da bahsetti... İŞTE ORUÇ TUTMANIN FAYDALARI: -Açlık ve tokluk gece ve gündüz gibi bir döngünün parçalarıdır İnsan avcı toplayıcı nitelikte bir canlı olarak açlık ve tokluk dönemleri için uygun bir bedene sahiptir. Beden toklukta ayrı, açlıkta ayrı faydalar görür. Oruç tutmak gerek bedensel, gerek ruhsal ve gerekse sosyal olarak ayrı faydalara sahiptir. -Sabah erken beslenme Enerji yükselticidir Özellikle sabaha karşı sahur zamanı tansiyon düşüktür. Kan şekeri düşüktür. Doğru yapılan beslenme gün içi aktivitelere enerjik başlamamıza neden olur. -11 ay boyunca gündüz çalışan sindirim sistemi, 1 ay boyunca gece çalışır. Başta kan dolaşımı olmak üzere hormon aktiviteleri, metabolizma farklılaşır. -Kan şeker (glikoz) ayarlaması değişir Gündüz sürekli beslenme ile ortaya çıkan kan glikozu(Şekeri) değişiklikleri bunu kontrol edip ayarlayan hormon, enzim sistemleri ve bunları gerçekleştiren organların aktivite yoğunluğu azalır. Daha çok dinlenir de diyebiliriz. -Erken yaşlanma gecikir Vücut stres altındayken oruç tutarken ya da açlık sırasında çok fazla otofaji (hücrelerin kendini yeme durumu) oluşur. Hücre, enerji üretimini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışır. Ve tabii ki ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirir. Böylece erken yaşlanmanın önü tıkanıyor. -Kanser, Şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma azalır Otofaji, bağışıklık sistem hücrelerinin kendi bedeninin bozulan, değişen, olumsuz şartlara neden olan kendi hücrelerini yiyerek ortadan kaldırması demektir. Vücudun geri dönüştürme mekanizması gibi çalışır. Özellikle açlık durumunda daha fazla gerçekleşir. Oruçta bozulan hücrelerin bulunması ve bu hücrelerden ayrıştırılan yararlı kısımlardan enerji elde edilerek yeni hücrelerin yaratılması gerçekleşir. Böylece vücut kanseri ve diyabet gibi hastalıkları önleyebilir, sağlıklı metabolizmayı koruyor. -Ruh olumsuzluklardan arınır Oruç içinde tanımlanan olumsuz davranışlardan sakınmak, iyiliği düşünmek ruhu dinlendirir. -Sosyal yaşam birliktelikleri artar İftar ve sahur nedeni ile aile, dost, akrabalar daha sık birlikte zaman geçirir. İnsan sağlığı ruh, beden ve sosyal durumun tam bir iyilik hali gerçekleştiğinde sağlıklıdır. Dünya Sağlık Örgütü bu tanımlamayı yapmıştır. Burada sayamadığımız birçok farklılıkla kişinin sağlığı olumlu etkilenir. -Dört öğün beslenin Ramazan Ayında olabildikçe 4 öğün beslenin. - İftar sofrasında önce sadece çorba olsun Çorba iftar sofrasının vazgeçilmez başlangıcıdır. Gıdanın emilerek kan şekerini yükseltme hızı kolay ve çabuktur. Gıdalardan faydalanma miktarı fazladır. Çorba bittikten sonra ailecek sofraya diğer yiyeceklerin konulması hızlı ve çok yemek yenilmesine engel olur. Sağlıklı İftar sofraları için bu uygulama önemlidir. -İftardan iki saat sonra en az bir öğün daha tüketebilirsiniz Ara öğün gibi içeriği dolu besin öğeleri içeren hacmi az, sindirimi kolay besinler tüketin. İftardan sonra mümkün oldukça fazla hareket edin Yemek sonrası hareketsizlik başta mide-bağırsak, kalp hastalıkları ve hipertansiyon olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarır. Bu nedenle yemek sonrası önce sofrayı toplayarak harekete başlayın. Yürümek ve hareket etmek için fırsatlar yaratın. -Sahur öğünü yapın Bu Öğünü Atlamayın. Açlık süresi azalır. Açlığa dayanıklılık artar. Başta kalp olamk üzere dolaşım ve hormon sistemi zorlanmaz. Organların enerji ihtiyacı açısından bu önemlidir. -Sahurda Kahvaltılıklar tüketin Proteinden zengin, enerji içeriği yüksek, mide boşalma zamanı uzun olan, kan şekerini hızlı yükseltmeyen besinler tüketin. Peynir, süzme yoğurt, zeytin, ceviz, kaymak, et ve kanatlı ürünleri tercih edilebilir. -Sahurda Şekerliler, ağır yemekler tüketmeyin Şekerli yiyecekler kolay acıkmaya neden olur. Sindirimi zor olan kızartmalar, çok yağlı yemekler sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. -Sebze gibi lifli besinler tüketin Bağırsak hareketlerinin düzeni, rahat sindirim için sahur sofrasında mutlaka yeşillikler, lifli sebzeler bulundurun. -Sahurda yeterince su için Günlük su ihtiyacı için iftar sahur arasında idrar renginizi açık sarı berrak tutacak kadar su tüketin. Bir defada çok su içmek yerine gereken miktarı iftar sahur arasında az az sık sık su içerek tüketin. (Kaynak: Bursadabugün)
Editör: Haber Merkezi