Başkan Mutlu Turgut Yerinde İnceledi Başkan Mutlu Turgut Yerinde İnceledi
Bursa 2019/4 Oryantiring yarışlarının 3.gün ayağı Suuçtu Şelalesi'ne uzun mesafe yarışı olarak yapıldı. Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen ve 26 farklı kategoride performans sergilenen yarışmaya Türkiye'nin farklı bölgelerinden ve yurtdışından yaklaşık 300'e yakın sporcu katıldı. 1,5 ile 10 kilometre arası değişen mesafede 10 - 80 yaş arasındaki sporcular birbiriyle yarıştı. Yarışmaya katılan sporcular Suuçtu Şelalesi' nin oryantiring sporu için ideal bir alan olduğunu belirtiler. Olası bir kaza veya beklenmedik bir duruma karşı Bursa İl Jandarma Arama Kurtarma Timi'de etkinlikte hazır bulundu. Etkinlik sonrası Organizasyona katılan sporcular ve aileleri Suuçtu Şelalesi'nin eşsiz manzarasında fotoğraf çekimleri gerçekleştirdiler.

Oryantiring nedir, nasıl oynanır?

 Ormanlık bir alanda ya da şehir içindeki bir bölgede, önceden yerleştirilmiş hedefleri harita yardımıyla en kısa sürede bulmanın hedeflendiği oryantiring oyunu, son yıllarda Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. Pek çok ülkeye yayılmış bir kitle sporu olan oryantiring, İsveç'te on binlerce sporcuyu bir araya getirmektedir. Peki, oryantiring nasıl oynanır?
Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Çoğu ülkede federasyonlar halinde örgütlenmiştir ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. ORYANTİRİNG TARİHİ Oryantiring kelimesi, İngilizce orienteering kelimesi aracılığıyla, İsveççe orientering kelimesinden dilimize geçmiştir. İlk resmi faaliyet 1918'de İsveç'te Albay Ernst Killander tarafından yapıldı. O tarihten sonra ilgi hızla arttı ve ülkedeki en yaygın sporlardan biri halini aldı. Uluslararası Oryantiring Federasyonu 1961 yılında kuruldu. Oryantiring günümüzde pek çok ülkeye yayılmış bir kitle sporudur. İsveç'teki O-ringen faaliyeti her yıl on binlerce sporcuyu bir araya getirmektedir. ORYANTİRİNG NASIL OYNANIR? Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır.
Haber: Gökhan ÖZHAN / Hayrettin GÖK  
Editör: Haber Merkezi