19 Mayıs Renkli Geçecek! 19 Mayıs Renkli Geçecek!
4 yıl önce Mustafakemalpaşa’dan Almanya’ya giderek kendi işini kuran Özgür Bayraktar, 4 ay önce annesinin rahatsızlanması üzerine Mustafakemalpaşa’ya geri döndü. Hayvan yetiştiren ailesine bu süre içerisinde yardım etmeye başlayan Özgür Bayraktar, artan yem maliyetleri nedeniyle alternatif aramaya başladı. Yaptığı araştırmalarda topraksız çim yetiştiriciliği ile tanışan hayvan yetiştiricisi, bunu küçük çapta denemeye başladı. “Ben de yaparım dedim” Yaptığı araştırmalar sonucunda elde edilen çimlerin kuru otlara göre çok daha verimli olduğunu öğrenen Bayraktar, evinin deposunda projeye başladı. Arpa ve buğday tohumlarını ıslatıp 2 gün bekleten ve sonrasında kasaların içerisine sererek çimlenmesini sağlayan Bayraktar, yaklaşık 11 günlük sürede hayvanların tüketimi için hazır çim elde etmeyi başardı. Denemelerde üretilen çimleri hayvanların severek tükettiği görülürken, maliyet ve verimde önemli sonuçlar sağlandı. &feature=youtu.be “Hedef sistemi büyütmek” "Mevcut yemlerin sindirilebilme oranı yüzde 50 seviyelerinde. Ancak bu sistemle üretilen taze yemin sindirilme oranı yüzde 90'a çıkıyor. Çimlendirilmiş buğday ve arpanın besin değerinin, kuru yem, yani kepek, arpa ve samandan 30 kat daha besleyici olduğunu ziraat mühendisleri belirtiyor. Hiçbir ilaç ve dış etkilere maruz kalmayan bu ürün, kimyasal içermediği için et ve sütte de büyük kalite elde edilmesini sağlıyor. Hedefim, bu projeyi daha büyüterek geliştirebilmek ve diğer hayvan besleyen kişilere de örnek olmak." diyerek yeni hedeflerini aktaran Özgür Bayraktar, şimdi daha büyük bir alanda, daha fazla çim üretmeye başlayacak. Arpa kilosu 4 TL iken bu proje ile 2 TL’lik bir arpadan 8-9 kiloya yakın çim elde ediliyor. Ekonomik anlamda da çok fayda sağlayan bir proje hayvanlar için çok daha sağlıklı olduğu gibi maliyette de bir o kadar cazip.

Editör: Haber Merkezi