Özgür Bayraktar, “Artan maliyetlere karşı topraksız tarım çok cazip”
Mustafakemalpaşalı hayvan yetiştiricisi Özgür Bayraktar, güneş ışığı almayan kapalı mekanda toprak kullanmadan özel kaplar içerisinde arpa ve buğday tohumlarından topraksız çim üretmeye başladı. Maliyetleri büyük oranda düşüren bu yeni sistemi Paşada’ya anlatan Bayraktar, deneme çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını açıkladı.
“Ben de yaparım dedim”
Yaptığı araştırmalar sonucunda elde edilen çimlerin kuru otlara göre çok daha verimli olduğunu öğrenen Bayraktar, evinin deposunda projeye başladı. Arpa ve buğday tohumlarını ıslatıp 2 gün bekleten ve sonrasında kasaların içerisine sererek çimlenmesini sağlayan Bayraktar, yaklaşık 11 günlük sürede hayvanların tüketimi için hazır çim elde etmeyi başardı. Denemelerde üretilen çimleri hayvanların severek tükettiği görülürken, maliyet ve verimde önemli sonuçlar sağlandı.
&feature=youtu.be
“Hedef sistemi büyütmek”
"Mevcut yemlerin sindirilebilme oranı yüzde 50 seviyelerinde. Ancak bu sistemle üretilen taze yemin sindirilme oranı yüzde 90'a çıkıyor. Çimlendirilmiş buğday ve arpanın besin değerinin, kuru yem, yani kepek, arpa ve samandan 30 kat daha besleyici olduğunu ziraat mühendisleri belirtiyor. Hiçbir ilaç ve dış etkilere maruz kalmayan bu ürün, kimyasal içermediği için et ve sütte de büyük kalite elde edilmesini sağlıyor. Hedefim, bu projeyi daha büyüterek geliştirebilmek ve diğer hayvan besleyen kişilere de örnek olmak." diyerek yeni hedeflerini aktaran Özgür Bayraktar, şimdi daha büyük bir alanda, daha fazla çim üretmeye başlayacak. Arpa kilosu 4 TL iken bu proje ile 2 TL’lik bir arpadan 8-9 kiloya yakın çim elde ediliyor. Ekonomik anlamda da çok fayda sağlayan bir proje hayvanlar için çok daha sağlıklı olduğu gibi maliyette de bir o kadar cazip.
Bunlar da ilginizi çekebilir