Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof Dr. Mehmet Öz üniversite öğrencilerine yönelik tercihler öncesi dikkat edilmesi greken konular hakkında bir açıklama geldi.

Öz açıklamada şu ifadelere yer verdi;

2022-YKS'den itibaren SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanan taban puan barajı kaldırılmıştır. Bu nedenle, puanı hesaplanan tüm adaylar sisteme dahil edilerek tercih yapabilir hale getirilmiştir.

Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalıdır. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olarak dikkate alınmalı, daha detaylı incelemeler 2024 yılı için güncellenen YÖK ATLAS verilerine göz atılmalıdırlar.

YKS tercihlerinde adaylar en fazla 24 tercihte bulunabilecektir. Adaylar, tercih listesinin başına "Puanım yeterli olmayabilir." endişesi taşımadan, sadece ilgilerini göz önüne alarak en çok istedikleri programları yazmalıdır. Ancak, kazanılsa bile kaydolmak istenmeyen bir programa tercih listesinde yer vermemeleri, başkalarının haklarını engellememek açısından önemli bir hatırlatmadır. Ayrıca, adayların tercih listelerindeki programların sırasının istek sıralarına uygun olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir.

Bu yıl 08-09 Haziran'da düzenlenen 2024-YKS'ye 3 milyon 120 bin aday başvurmuştur. Başvuran öğrencilerin bazıları sınava katılmamış olup, Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 2 milyon 819 bin, Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) 1 milyon 776 bin, Yabancı Dil Testi'ne (YDT) 171 bin aday katılmıştır.

Bu yıl ise üniversitelere ön lisans, lisans ve özel yetenek programları dahil toplam 1 milyon 58 bin 345 aday yerleşebilecektir.

YKS bir sıralama sınavı olduğundan adaylar, sadece kontenjanlar düzeyinde, başarı sırasına ve tercihlerine göre yerleştirilecektir. Dolayısıyla sıralaması düşük bir adayın yüksek sıralamaya sahip bir programa yerleştirilmesi mümkün olmayacaktır.

İlçemizde 1992 yılından bu yana açık bulunan Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulumuzda 6 programda eğitim-öğretim faaliyetleri devam etmektedir. 2024 YKS sonuçlarına göre 200 yeni öğrenci aramıza katılacak olup, alımlar TYT puan türünden olacaktır.

KONTENJANLARIMIZ:
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI:                                        40
MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI:   50
PAZARLAMA PROGRAMI:                                                    30
GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI:                                        40
ORGANİK TARIM PROGRAMI:                                              20 
TOHUMCULUK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI:                       20 öğrencidir.

Bu programlardan Gıda Teknolojisi Programına yerleşen ve kayıt yaptıran ilk 5 öğrenciye Eker Süt A.Ş. tarafından aylık 1500 TL burs verilecektir. Gıda Teknolojisi programı öğrencilerine yönelik donanımlı gıda üretim ve uygulama laboratuvarı, kimyasal ve mikrobiyoloji analiz laboratuvarları ile uygulamalı eğitim verilmektedir.

Gıda Teknolojisi programımız 2024 yılı için MEDEK tarafından akredite olma sürecini geçirmektedir. Akreditasyon, yükseköğretim programlarında yürütülen eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerin, bağımsız ve yetkin kuruluşlar tarafından, kalite ve evrensel ölçütler doğrultusunda onaylanması ve belli aralıklarla tekrar değerlendirilmesi işlemidir.

Meslek Yüksekokulu bahçemizde Mustafakemalpaşa Belediyesinin de katkıları ile tıbbi ve aromatik (kokulu) bitkiler örnek bahçesi oluşturulmuştur.

Tohumculuk Teknolojisi ve Organik Tarım programında eğitim alacak öğrenciler ortalama 35 adet tıbbi ve aromatik bitkinin yetiştiriciliği, işlenmesi ve pazarlanması gibi konularda yetişmiş olacaklardır. Mezun öğrencilerimiz bu kazanımlarla kendi üretim alanlarını da oluşturabileceklerdir. Bu programlarda sınıflar 20’şer öğrenciden oluştuğu için bu sayı uygulamalı eğitimler için idealdir.

Meslek Yüksekokulumuzda halen, 3 adet profesör, 1 doktor öğretim üyesi, 5’i doktoralı 11 öğretim görevlisi görev yapmaktadır. Bazı spesifik dersler için de başta Ziraat Fakültesi olmak üzere diğer Meslek Yüksekokullarından öğretim elemanları da görev almaktadır.

Neden bir Meslek Yüksekokulunu seçmelisiniz:

Kısa Sürede Mezuniyet ve İşe Başlama: Meslek yüksekokulları iki yıllık programlar sunar, bu da öğrencilere daha kısa sürede mezun olma ve iş hayatına atılma imkanı sağlar.

Pratik Eğitim ve İş Tecrübesi: Meslek yüksekokulları, pratik eğitim ve uygulamalı dersler sunar. Bu sayede öğrenciler, mezun olduktan sonra iş hayatına daha hazırlıklı olurlar ve iş tecrübesi kazanırlar.

Sektörel İhtiyaçlara Yönelik Eğitim: Meslek yüksekokulları, belirli sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik programlar sunar. Bu, mezunların iş bulma olasılığını artırır ve sektörle ilgili özel beceriler kazanmalarını sağlar.

Düşük Maliyet ve Yüksek Getiri: Meslek yüksekokulları genellikle dört yıllık üniversitelere göre daha düşük maliyetlidir. Aynı zamanda, kısa sürede iş hayatına atılma ve gelir elde etme fırsatı sunar.

Teknolojik ve Endüstriyel Beceriler: Birçok meslek yüksekokulu, öğrencilere güncel teknolojik ve endüstriyel beceriler kazandırır. Bu da onların iş dünyasında rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olur.

Olağanüstü Kongre İçin Son Düzlük! Olağanüstü Kongre İçin Son Düzlük!

İleri Eğitime Geçiş İmkanları: Mezunlar, dilerlerse dikey geçiş sınavı (DGS) ile dört yıllık lisans programlarına devam edebilirler. Böylece eğitimlerine devam etme ve kariyerlerini daha da ilerletme fırsatı bulurlar.

Esnek Eğitim Programları: Meslek yüksekokulları, genellikle esnek ders programları sunar. Bu sayede öğrenciler, çalışırken eğitimlerine devam edebilirler.

Geniş Staj ve İş Birliği Fırsatları: Meslek yüksekokulları, öğrencilerine staj imkanları ve iş birliği programları sunarak, gerçek iş ortamlarında deneyim kazanmalarını sağlar.

Sevgili adaylar, yukarıda belirttiğim açıklamaları yaşayabilmeniz için sizleri Meslek Yüksekokulumuz Programlarını tercih etmeye davet ediyorum. Meslek Yüksekokulumuzu ziyaret etmek isteyen adaylar hafta içi her zaman misafirimiz olabilirler.

Editör: Haber Merkezi