Türkiye'deki normalleşme sürecinin ardından
vaka sayılarında ciddi oranda artış yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından dün açıklanan son vaka tablosunda, vaka sayısı 61.028 vefat sayısı ise 346 oldu. Alınan tüm sıkı tedbirlere rağmen bir haftalık süreçte ise belirgin bir düşüş gözlemlenmedi. Ülkemizde vaka sayıları hızla artarken sağlık çalışanları da mücadele vermeye devam ediyor.
"HER 100 KİŞİDEN 80'İNDE İNGİLTERE VARYANTI ETKEN"
Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. İmran Sağlık, 'SARS-CoV-2'nin İngiltere'de yeni bir varyantının tanımlanması ve sonrasında bu varyantın hızla dünyaya yayılmasıyla ülkemize de hızla gelmesi vaka sayılarında artışa neden oldu. Bu yeni varyant eski suşa göre iki kat daha hızlı bulaşıyor. Dolayısıyla aileden bir kişi enfekte olduğunda, tüm aile bireyleri enfekte olabiliyor. Halkımızda meydana gelen rehavet, izolasyon önlemlerine uyumun azalması
, maske kullanımının 'mış' gibi yapılıyor olması vaka sayılarını hızlı şekilde artırdı. Şu anda Bursa'da vaka sayısı oldukça yüksek. Bu durumun önlenebilmesi için Ramazan başında ilan edilen önlemlerin faydalı olmasını bekliyoruz ama tam olarak bu önlemlerin etkisi yatan hasta ve hastane kayıtlarına çok yansımadı. Vaka sayılarımızda ciddi bir azalma olmadı. Eski suşa göre daha bulaşıcı olan bu suş, toplumda yüzde 80 oranına ulaştı.
Her enfekte olan hastada, her 100 kişiden 80'inde İngiltere varyantı etken. Daha kolay ve hızlı bulaşan bu suştan korunmak için izolasyon önlemlerine daha sıkı bir şekilde uyulması ve aşılamanın hızlanması gerekiyor. Hala aşıya inanmayan, aşının zararlı olduğunu düşünen insanlar var. Bu son derece yanlış bir düşünce.
BioNTech ya da Sinovac fark etmeksizin ikisi de iyi aşılar. Hızlı bir şekilde aşılamanın tamamlanması, izolasyon önlemlerine uyulması vakaları düşürecek olan iki seçenek" şeklinde konuştu.
"
NET OLARAK SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇOK YORGUN VE BIKKIN OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİM"
"Acil olarak alınması gereken ilk önlem okulların kapanmasıydı ve yapıldı" diyen Doç. Dr. Sağlık, "Bulaşın en sık görüldüğü restoran ve kafelerin engellenmesi de önlemliydi ama
acil olarak bireysel önlemler almalıyız. Toplu görüşmelerin, aile içi ziyaretlerin azalması gerek. Maske, mesafe ve hijyene çok dikkat etmemiz gerek.
En çok ihmal edilen ise aile içi ziyaretler. Bu ziyaretlerin yapılmaması lazım. Sağlık çalışanları aşılandıktan sonra eskisi gibi varyant görmüyoruz ama az da olsa enfekte olup hasta olan sağlık çalışanlarımız var çünkü aşının koruyuculuğu yüzde 80 civarında. Ağır geçiren sağlık çalışanı sayısı artık çok az
. Hala daha koruyucu kıyafetle çalışıyorlar ve bu çok zor. İzin alamıyorlar çünkü yasak. Her anlamda en çok etkilenen meslek grubu sağlık çalışanları diyebiliriz. Net olarak sağlık çalışanlarının çok yorgun ve bıkkın olduğunu söyleyebilirim. Halkımıza da ayrıca çok kırgın" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Editör: Haber Merkezi