1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Yalıntaş’taki mahalle dernekleri ve STK’ların ‘Karyağmaz’ gündemi ile bir araya geldiği toplantıda,  Bursa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün Yalıntaş Mahalle Muhtarlığı’na gönderdiği resmi yazı ile ortaya çıkan gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. 20 kişilik STK heyetinin katıldığı toplantıda, daha önce gelen yazıya muhtarlık tarafından, ‘belirtilen arsalardan tüm Yalıntaş halkının faydalanması’ notuyla şerh düşüldüğü, arsa satışına ilişkin iptal talebinin de ilgili kuruma gönderildiği ifade edildi.

‘ADALET ÖLÇÜLERİ AŞTI, HALKIMIZ HUZURSUZ’

Yalıntaş platformu adına söz alan Samet Karanfil, adalet ölçülerini gittikçe aşan bir durumla karşı karşıya kaldıklarını söylerken; “Yıllardır zaten bir hukuksuzlukla mücadele ediyoruz. Karyağmaz’ın Yalıntaş’a taşınması ile hak sahipliğinin ortadan kalkmasına rağmen ‘rezerv alan’ adı altında yine bir yer tahsisi isteniyor. Sadece Karyağmaz’lıların yararlanacağı rezerv alanda 170 adet konut ve ahır için yeniden hak sahipliği aramak, Yalıntaş halkını yok saymaktır” dedi.

Yalıntaş halkının huzursuz olduğunu, rezerv alanda yapılacak yeni konutların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşacağına inanmadıklarını kaydeden Samet Karanfil; “Taşınmazlardaki hak sahipliliği için en faydalı yöntem, Cumhurbaşkanlığı tarafından duyurusu yapılan sosyal konut projesi olacaktır. TOKİ online başvuru ve canlı kura yöntemi ile belirlesin. Aksi takdirde dava açacağız” diye konuştu.

Yerinden kalkınması mümkün görülmeyen köylerin taşınmasına ilişkin Haziran 2010’da alınan Bakanlar Kurulu kararı kapsamında Balıkesir Dursunbey’deki Karyağmaz Mahallesi’nin Mustafakemalpaşa’nın Yalıntaş Mahallesi sınırları içine nakledilmesinin ardından başlayan tartışmalar sürüyor.

Değer-takas sistemiyle alınan taşınma kararı sonrası 2017 yılında başlayan ve 4 yıl süren inşaat çalışmalarının ardından Yalıntaş’taki çamlık alanın bulunduğu 700 dönümlük arazi üzerine 404 konut, 1 köy konağı, 42 adet ahır (Tip 1), 58 adet ahır (Tip 2), 1 adet 3 blok kapasiteli 16 derslikli okul (400 öğrenci), 1 adet cami ve şadırvan yapıldı. Yol, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatı projelerinin tamamlanmasından sonra Ekim 2021’de yapılan kura çekimi sonrası hak sahipleri belirlenirken, tapularını alan yerleşimciler Mayıs 2022’de yeni konutlarında ikamet etmeye başladı. Karyağmaz’daki hak sahipleri, anahtar tesliminden itibaren 20 yılda eşit taksitler halinde devlete ödeme yapacak. Bu süreç içerisinde Karyağmaz’ın Dursunbey’deki ‘mahalle’ statüsü ise kaldırıldı.

Eski mahalle ormanlaştırılmak üzere kamulaştırılırken, 6 bin 500 dönüme yakın bina ve arazi Orman Genel Müdürlüğü’ne bırakıldı. 

WhatsApp Image 2023-10-12 at 18.27.27

YENİ TALEPLER ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Mustafakemalpaşa gündemindeki ‘Karyağmaz’ tartışmaları, Bursa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün Ekim ayı başında Yalıntaş Mahalle Muhtarlığı’na gönderdiği bir resmi yazıyla tekrar alevlendi.

Söz konusu yazıda, bölgeye yönelik yeni bir projenin sinyali verildi. Herhangi bir ada/parselin belirtilmediği yazıda, hak sahibi olunabilmesi için yeni yerleşim yerinde en az bir yıl ikamet edilmesi gerektiği, arsaların satışlarının yapılacağı kişilerden araziye konut ve işletme yapma şartı istendiği, ilgili yapım için kredi kullanacakların ayrıca belirleneceği ve bu haklara sahip olacak kişilerinde oluşturulacak komisyon tarafından netleştirileceği ifade edildi.

STK’LAR’DAN ACİL TOPLANTI

Karyağmaz’daki rezerv alanda yeni konutların yapılacağının ortaya çıkması üzerine Bursa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, yeni konut ve ahırlar için hak sahipliği tespitinin yapılmasını içeren resmi yazıyı, Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı, Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Yalıntaş Mahalle Muhtarlığı’na gönderdi. Yalıntaş Mahalle Muhtarı Seyfettin Karanfil, 4 Ekim’de askıya çıkan yazıya ‘belirtilen arsalardan tüm Yalıntaş halkının faydalanmasını istiyorum’ notuyla şerh düştü.

Yalıntaş’taki STK’lar ve kanaat önderleri de konutların sadece Karyağmaz’daki hak sahipleri için projelendirileceği iddiaları üzerine bir araya gelerek görüş alış-verişi yaptı.

Muradiye Sarnıç Sosyal Tesisleri’ndeki toplantıya, Mahalle Muhtarı Seyfettin Karanfil, Yalıntaş Spor Kulübü Başkanı Samet Karanfil, Çakallar, Yaylabaşı, Kandil, Kurşunlu, Hacı Ahmet, Kepekler, Odaköy, Alagüney ve Yeşildağ mahalle başkanları, Yeni Mahalle Cami, Mevlana Cami, Orta Mahalle Cami, Aşağı Mahalle Cami dernek başkanları, Yalıntaş Sulama Kooperatifi, Yalıntaş Çerkesleri, Kars ve Erzurumlular temsilcileri katıldı.

WhatsApp Image 2023-10-12 at 18.27.27 (1)

'YALINTAŞ YOK SAYILIYOR’

Platform sözcüsü Samet Karanfil, Karyağmaz’daki yeni durumun daha önceden hazırlığı yapılan bir gelişme olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Hak sahipliği için müracaatların alındığını belirten Karanfil, önceden yalnızca muhtarlığa iletilen yazının sonradan diğer kurumlara da gönderildiğini kaydetti. “Yalıntaş halkı yok sayılıyor’ diye konuşan Karanfil, yazdıkları itiraz dilekçesinin Bursa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne iletildiğini ifade ederek; “Bu yazı Bakanlığa da ulaştı. İptal olursa problem yok, devam ederse daha büyük bir toplantı ile itiraz hakkımızı saklı tutuyoruz. Aksi halde mahalle halkı olarak yürütmenin durdurulması talebi ile dava açacağız” dedi.

Karanfil; “Yalıntaş Mahallesi Karyağmaz yerleşkesinde 3443 sayılı iskân mevzuatı gereği oluşturulan yeni yerleşim alanlarında bulunan konut ve damlardan oluşan rezerv yapı alanlarının yeniden hak sahipliği ile belirlenecek komisyonlarca başvuruda bulunanlara doğrudan satılacağını öğrenmiş bulunmaktayız. Öncelikle yerleşkenin Yalıntaş Mahallesi sınırlarına taşınması sağlanmış ve hak sahipliği durumu ortadan kalkmıştır. Karyağmaz yerleşkesinin yapımı ve tapulamaları tamamlanmış, hak sahiplerince kullanıma açılmış, Dursunbey’de ‘Karyağmaz’ mahallesi kalmamış, göçebe yada ihtiyaç sahibi iskanın gerek olmadığı bir yerdir” diye konuştu.

‘GERÇEK İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞMAYACAK’

Yalıntaş Mahallesi’nin ‘Belde Belediye’ tüzel kişiliğinden mahalleye dönüştüğünü hatırlatan Samet Karanfil; “Yalıntaş kırsal alan değildir, Mustafakemalpaşa’nın merkez mahallesi niteliğindedir. Yapılacağı belirtilen hak sahipliği satışlarının, mahallemizin ve Mustafakemalpaşa’mızın gündeminde infial yaratacağını düşünmekteyiz ki bu durum ilk hak sahipliği zamanında yaşanmış ve Mustafakemalpaşa’nın huzurunu olumsuz etkilemiştir. Söz konusu rezerv alanlarının bu yöntemle hak sahipliği adı altında satışının yapılmasına mahallemiz olarak karşıyız, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşacağına olan inancımız yoktur” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-10-12 at 18.27.24

‘TOKİ SOSYAL KONUT YAPMALI AKSİ HALDE DAVA AÇACAĞIZ’

Yalıntaş Platformu Sözcüsü Samet Karanfil, taşınmazların sahiplendirilmesi ve satışı düşünülerek işlem yapılmasında ısrar edilmesi halinde iki öneri sundu.

Taşınmazların 2886 Devlet İhale Kanunu hükümlerince satışının yapılması talebinde bulunan Karanfil; “En faydalısı ise Cumhurbaşkanlığı Sosyal Konut Projesi olacaktır. Taşınmazlardaki hak sahipliliğinin, Cumhurbaşkanlığı tarafından duyurusu yapılan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olarak lanse edilen 250 bin sosyal konut, 100 bin konut arsası, 10 bin işyeri projesi kapsamında TOKİ tarafından online başvuru ve canlı kura yöntemi ile belirlenmesini istiyoruz. Aksi takdirde mahalle halkı olarak yürütmenin durdurulması talebi ile dava açacağız” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi