İçişleri Bakanlığı Türkiye'nin 81 ilinde, cadde ve sokaklarda
sigara içmenin yasaklandığını duyurdu. Bu yasak kararının ardından ise uzmanlardan açıklamalar geldi. Uzmanlar bu konuda neler düşünüyor?
"SİGARA YASAĞI GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR"
Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Ali Fuat Kolyoncu söz konusu kararı almak için geç kalındığını belirterek, “Dışarda sigara içen insanlar, maskesini indiriyor. En azından yasak olduğu gerekçesiyle maskelerini ağızlarında tutacaklar. Bu yasak yerinde ama uyulması ve takibi zor olabilir. Ayrıca, sigara cezalarının kesildiğini duyuyoruz ama ödendiğini hiç duymuyoruz. ” sözlerini kullandı. Sigara dumanı ile virüsün yayılmasının düşük bir ihtimal olduğunu kaydeden Kalyoncu, “Ancak, maske takmadıkları için nefes yolu ile virüs bulaşabilir” dedi.
“YASAK BAŞARIYA ULAŞAMAYABİLİR”
Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, açık havada sigara yasağının doğru bir uygulama olduğunu belirterek, “Ülkemizde 17 milyon sigara içicisi var. Sigara içenler maske kullanmadıkları ve nefeslerini normalden daha uzağa üfledikleri için Covid-19 dağılımı için risk oluşturmaktadırlar. Bununla birlikte, bizdeki uygulama ile ilgili bazı çekinceler duyulmaktadır. Yasak kapsamlı değildir, daha çok kalabalık sokak ve alanlarda uygulanmaktadır. Kapsamlı olmayan yasaklar başarılı olmaz. Yasağın izleyicisi ve denetleyicisi belirlenmemiştir” dedi.
“UYGULAMA KAĞIT ÜZERİNDE KALMASIN”
19 Temmuz 2009 tarihinde uygulamaya başlanan ve ilk yıl içinde son derece iyi izlenen kapalı alan tütün kullanım yasaklarının sonrasında izlenemediğini vurgulayan Dağlı, “İşletmelerin yanıltıcı açılır-kapanır alanlar yaratmasına, gece belli bir saatten sonra sigara içilmesine seyirci kalınmıştır. Kağıt üzerinde kalan bir başka uygulama olmasını istemeyiz. Umarız uygulanır ve diğer uygulanmayan mevzuatın hayata geçmesine de vesile olur” sözlerini kaydetti.
“SİGARA DUMANI İLE VİRÜSLER DE HAVAYA YAYILIR”
“Sigara dumanı virüsün yayılmasına neden olur mu?” şeklindeki soruyu da Dağlı şöyle cevaplandırdı: “Sigara içme sırasında nefes, konuşmaya göre iki kat uzağa ulaşır. Tütün ve nikotin ürünü kullanan kişiler akciğerlerine çektikleri dumanı dışarı atarken normal soluk vermeden daha fazla bir güç kullanırlar ve nefes yollarındaki tanecikleri daha uzağa saçarlar. Sigara, elektronik sigara, nargile, ısıtılmış tütün ürünü gibi bütün ürünler bu riski yaratır. Solunum yolunda virüs taşıyan kişiler kullandıkları tütün ve nikotin ürünlerinin duman ve buharını üflerken virüsleri de bu taneciklere asılı olarak salarlar.”
Editör: Haber Merkezi