Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkaran ve ülke geneline yayılan yeni tip ölümcül corona virüsü dünyanın kabusu olmaya başladı. 11 milyonluk Wuhan kenti ve bu kente komşu iki şehrin dış dünyayla bağlantısı tamamen kesilirken Çinli bilim insanları yeni bir açıklamada bulundu. Corona Virüsü Yılanlardan Bulaştı! Bilim insanları virüsün yarasalardan değil de yılanlardan ortaya çıktığı sonucuna vardığını açıkladı. Yapılan araştırmaya göre, Çin’in Wuhan kentinde hastaneye kaldırılan ilk hastaların çoğunluğunun deniz ürünleri toptan satış pazarının çalışanları veya müşterileri olduğu dikkati çekti. Wuhan'da işlenmiş etler ve canlı hayvanların yanı sıra yemek için yılanlar da satılırken, bu yılanların genellikle vahşi doğada yarasa avlayarak beslendiği aktarıldı. Bu bilgiler ışığında, yeni tip corono virüsünün yarasalardan yılanlara, sonra da insanlara sıçraması olasılığı üzerinde durulduğu belirtildi. Wuhan’da Uçuşlar İptal Edildi, Kent Karantinaya Alındı Çin’de ortaya çıkan corona virüsü salgınında ölenlerin sayısı 17’ye, toplam vaka sayısı da 571’e çıktı. İlk olarak ülkenin Wuhan kentinde görülen virüs nedeniyle kentin karantina altına alındığı açıklandı. [caption id="attachment_35093" align="alignnone" width="860"] [/caption] 144 Milyon Dolarlık Bütçe Çin Maliye Bakanlığı, virüsün yayılmasını önlemek için Hubei makamlarınca kullanılmak üzere yaklaşık 1 milyar yuan (144 milyon dolar) bütçe tahsis edildiğini duyurdu. Çin Eğitim Bakanlığı ise ülke genelindeki eğitim kurumlarına virüs nedeniyle toplantı veya sınav düzenlememeleri yönünde uyarı yaptı. 8 Kente Seyahat Yasağı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından "2019-nCoV" olarak adlandırılan corona virüsü nedeniyle 8 kente seyahat yasağı getirildi. Wuhan kenti de dahil olmak üzere Huanggang, Ezhou, Lichuan, Zhijiang, Xiantao, Chibi ve Qianjiang yasaktan etkilenen bölgeler oldu. Prefabrik Hastane Kuruluyor Yerel kaynaklar, Wuhan kentinde enfekte olanlar için bin yatak kapasiteli prefabrik yapıda hastane inşa edildiğini belirtti. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu toplam 830 corona virüs vakasının olduğunu, ölü sayısının ise 25'e yükseldiğini doğruladı. 8 binden fazla kişinin ise tıbbi gözlem altında olduğu bildirildi.
Corona Virüsünde Türkiye’deki Son Durum Ne?
Sağlık Bakanlığı, İstanbul Havalimanı’nda Çin’den gelen yolcuları termal kamera taramasından geçirmeye başladı. İstanbul Havalimanı’nda Çin uçaklarının yolcuları için özel kapılar tahsis edildi. Bu kapıların önüne termal kamera yerleştiren Bakanlık, Çin'den gelen her yolcuyu termal kamera ile taramaya başladı. Sabah saatlerinde Çin’in Guangzhou, Pekin ve Şanghay şehrinden gelen yolcular termal kamerada taranarak yurda sokuldu. Türkiye’de önlemler 13 Ocak’tan itibaren alınmaya başlandı. İstanbul Havalimanı Baş Tabibi Dr. Aykut Yener Kavak, “Oradaki uçuşları çıkardık. Bakanlığımızın Bilim Kurulu kararları doğrultusunda buradaki önlemleri seviye seviye yürürlüğe soktuk. Termal kamera taramalarını bundan sonra Çin uçaklarında devam ediyoruz. Bizim termal kameralarımız 38 derecenin üzerinde ki vücut ısısını kameraya yansıtan sistemlerdir. Bunlar sadece o an kameranın önünden geçen kişilerin vücut ısısı 38 derecenin üzerinde olan kişileri seçmemizi sağlıyor. Eğer 38 derecenin üzerinde ise o kişileri gruptan ayırarak ilk önce muayenelerini ve sorgulamalarını yapıyoruz. Eğer bir risk varsa o zaman karantina odalarımızda müdahaleyi yapıyoruz.” dedi.Havaalanında hazırlanan karantina odası
Normal Hastalıklarla Karıştırılabilir! Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Şerife Akalın, Çin’de 25 kişiyi neden olan ‘corona’ virüsü ile ilgili önemli uyarılarda bulunarak, “Virüs bulaştığında soğuk algınlığı gibi seyrettiğini ancak buna kanılmaması gerekiyor özellikle Çin ve çevresinden gelen yolcuların mutlaka muayene edilmesi gerekiyor” dedi. Soğuk algınlığı gibi seyrettiğini ancak buna kanılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Akalın, “Yeni corona virüs bulaştığı bazı kimselerde belirtisiz veya çok hafif bulgularla soğuk algınlığı gibi seyrediyor olabilir. Ancak tanı konan vakalarda ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulguları ön plandadır. Ciddi vakalarda, enfeksiyonpnömoni (zatürre), ciddi akut solunum sendromu, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilmektedir” ifadelerini yer verdi. Virüsten Korunma Yolları Neler? Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda korunma amaçlı yaptığı açıklamaları olduğunu söyleyen Dr. Akalın, Dünya Sağlık Örgütünün de önerilerini sıralayarak, “Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için popülasyonlara ve sağlık çalışanlarına temel ilkeleri hatırlatmak akıllıca olacaktır. Akut solunum yolu enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçınmak, özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra sık sık el yıkamak, çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçınmak, akut solunum yolu enfeksiyonu semptomları olan kişiler öksürürken görgü kurallarını uygulamalıdır. Sağlık kuruluşlarında, hastanelerde, özellikle acil servislerde standart enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamalarını artırmak. DSÖ, gezginler için belirli bir sağlık tedbiri önermemektedir. Seyahat sırasında veya sonrasında solunum yolu hastalığını düşündüren semptomlar olması durumunda, gezginlerin tıbbi yardım almaları ve seyahat geçmişlerini sağlık uzmanlarıyla paylaşmaları şiddetle tavsiye edilmektedir” şeklinde konuştu.