Dikkat! Şiddetli ağrıyla ortaya çıkıyor...
Genellikle 10 ile 30 yaş arasındaki kişilerde görülen ve mide bulantısı, kusma, kabızlık, ishal, hafif ateş ve karın şişkinliği gibi belirtileri olan apandisit nedir? Apandisit belirtileri ve tedavisi hakkında merak bilenler haberimizde...
APANDİSİT NEDİR?
Apandisit, kalın bağırsaktan uzanan 8-9 cm uzunlukta bir doku tüpü olan ekin iltihabıdır. Apandis (apendiks) kör bağırsak olarak da bilinir, ince bağırsaklar ile kalın bağırsağın birleşme yerindeki solucan benzeri yapıdır, bu organın iltihaplanmasına apandisit denir.
Apandisit, hemen her zaman eki çıkarmak için acil cerrahi müdahale gerektiren bir tıbbi acil durumdur. Eğer tedavi edilmezse apandisitin patlamasına ve enfeksiyona neden olabilir. Bu ciddi ve bazen ölümcül olabilir.
APANDİSİT BELİRTİLERİ
Apandisit belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
- Alt karnın sağ tarafında başlayan ani ağrı
- Göbek çevresinde başlayan ve genellikle alt sağ karnınıza kayan ani ağrı
- Öksürürken, yürürken veya başka hareketleri yaparken kötüleşen ağrı
- Mide bulantısı ve kusma
- İştah kaybı
- Hafif ateş
- Kabızlık veya ishal
- Karında şişkinlik
- Bağırsak hareketine sahip olmanın rahatsızlığı gidereceği hissi
APANDİSİT TEDAVİSİ
Apandisit teşhisi için fiziksel muayene yapılır. Karın bölgesinde hassasiyet ve ağrı söz konusu ise bakteriyel enfeksiyonu olup olmadığına dair bilgi için kan sayımı testi istenebilir. Apandisit teşhisini doğrudan tespit edebilecek kesin bir kan tahlili yoktur. Hastalığın tedavisi kişiden kişiye değişebilir ancak genellikle ameliyat ile tedavi edilir. Ameliyatın tipi hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Eğer apendiks bölgesindeki apse patlamamış ya da yırtılmamış ise doktor tarafından öncelikli olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Daha sonra ciltte geçirilen bir tüp yardımıyla organ içindeki apse boşaltılır ve bu işlemden sonra gerek görülürse apendiks alınabilir. Eğer apendikste yırtılma ya da sızma varsa ameliyat en acil yapılması gerekilendir. Apendektomi olarak adlandırılan apandiksin alınması açık ameliyat ya da laparoskopik cerrahi şeklinde olabilir. (Kaynak: Bursadabugün)
Bunlar da ilginizi çekebilir