Efsane Pilot Vecihi Hürkuş’un Mustafakemalpaşa Ziyareti
25 Ağustos 1948 günü öğleden sonra, Lalaşahin Paşa Türbesi önündeki parkta oynayan küçük çocuklar gökyüzünden gelen ve o zamana kadar duymadıkları bir sesle irkildiler.
Hepsi havaya doğru bakınca Debboy bayırı üzerinde uçan küçük bir uçağı gördüler. El sallayıp bağırdıkları uçağın içindeki pilot ve yardımcısını dahi görebiliyorlardı. Kirmasti Çayının üzerine doğru bir tur atarak alçaktan uçan uçak, bir müddet sonra yine Debboy bayırının arkasına doğru geçip yaptığı bir kaç tur sonunda binlerce kâğıt parçası atmaya başladı.
Kâğıt parçaları süzülerek Debboy Bayırı sırtlarına, Adabahçe’lere ve Kirmasti Çayının üzerine doğru düşmeye başladı. Çocukların hepsi koşarak yere süzülen renkli kâğıtları toplamaya başladılar. Renkli kâğıtları ellerine aldıklarında, Türkiye'de ilk kez üretilecek Arı Bisküvisi reklâmını gördüler. Renkli kâğıtlarda “Birden ona kadar ve imzalıyı bulana bir hediye verilecektir.” yazıyordu.
İşte Mustafakemalpaşa semalarında uçan bu uçağı kullanan kişi, uçakla yurt gezisine çıkmış olan “Kanatlılar Derneği” kurucusu ve Genel Başkanı Vecihi Hürkuş idi. Uçak kâğıtları attıktan sonra Mustafakemalpaşa’ya iniş yapmıştı. Vecihi Hürkuş yanında kızı Semiramis Hürkuş ve öğretmen Remziye Yıltır vardı. Vecihi Bey Mustafakemalpaşa’da büyük bir kalabalık tarafından karşılanmış ve iki saat boyunca Mustafakemalpaşa halkı ve gençleri ile sohbet etmiş, onları havacılığa davet etmiştir.
Vecihi Hürkuş Mustafakemalpaşa’da yaptığı konuşmada şunları söylemiştir; “Derneğimizin kurulduğundan bugüne bir yıl olmadan bugün kırka yakın şubemiz var ve bu şubeler hızla çoğalmaktadır. Yakında Mustafakemalpaşa’da da bir şube açacağız. Her bölgede kuracağımız şubelerle gençlerimizi hava sporları ile meşgul ederek onları havacılığa alıştıracağız. Böylelikle sivil havacılık gelişmiş olacak ve havacı bir nesil yetişmiş bulunacaktır. Türk gençliği her şeyde olduğu gibi havacılıkta da büyük başarılar kazanacaktır. İşte beraberimde bulunan kızım Semiramis Hürkuş ile öğretmen Remziye Yıltır yetişmiş ve hava öğretmeni olmuş iki Türk kızıdır. Çalışmalarımıza Millî Eğitim Bakanlığının bu husustaki tamimi gereğince devam edilecek ve model uçak dersleri de verilecektir. Derneğimize bir gelir sağlamak için tertip ettiğimiz piyango, büyük ikramiye için verilecek olan tayyarenin sipariş lisansının geç alınması yüzünden 19 Ekim 1948 tarihine tehir edilmiştir. Bu piyango biletleri Mustafakemalpaşa’da Işık matbaasında Nazif Sur tarafından satılmaktadır.” İki saat süren bu konuşmadan sonra Vecihi Hürkuş Mustafakemalpaşa’dan ayrılarak yurt gezisine devam etmek üzere Bandırma’ya uçmuştur.
Vecihi Hürkuş’un Kısa Yaşam Öyküsü;
Türk Havacılık tarihinin en başarılı kişilerden ve ilk sivil pilotlarımızdan olan Vecihi Hürkuş 1896 yılında İstanbul, Arnavutköy’de dünyaya geldi. Babası Müfettiş Fahim Bey ve annesi Vidin’li Zeliha Hanım idi. Üç yaşına geldiğinde babasını kaybetti.
1912 yılında Balkan Savaşına katıldı. 1914 yılında ise I. Dünya Savaşına gönüllü olarak katıldı ve Bağdat Cephesine makinist olarak gönderildi. 1916 yılında yaralandığı için İstanbul’a geldi. İyileşip Yeşilköy Tayyare Mektebine girdi ve ilk uçuşunu 21 Mayıs’ta gerçekleştirdi.
Bunlar da ilginizi çekebilir