Anti gliadin IgG ve IgA,
çölyak hastalığının teşhis ve takibinde kullanılan laboratuvar testleridir.
Çölyak hastalığında
buğday ve buğday ürünlerine karşı ömür boyu devam eden bir
alerji söz konusudur.
Buğday veya buğday ürünlerinde
gluten ve gliadin isimli
proteinler bul
unur.Bu proteinlerin ince barsak yüzeyine
zararlı (toksik) etkileri vardır. Genetik yatkınlığı olan bazı kişilerde, bu
proteinlere karşı hassasiyet vardır. Böyle kişilerde bu proteinleri içeren besinlerin tüketilmesi ishal, şişkinlik gibi çeşitli sindirim sistemi belirtilerine neden olur. Çölyak hastalığında, gıdalarla alınan gulutene (veya gliadine) karşı bağışıklık sistemi harekete geçer ve antikor adı verilen maddeler üretir. İşte üretilen bu antikorlara anti gliadin antikorları (IgG veya IgA) adı verilir. Kandaki bu antikorların seviyesine bakarak kişideki
gliadin (veya gluten) hassasiyeti anlaşılabilir.
IgA KAÇ OLMALI?
Anti Gliadin IgG - IgA Normal Değerleri (Referans aralığı) :Gluten (veya gliadin) içeren besinlerin başlıcaları şunlardır:
Buğday
Arpa
Çavdar
Yulaf
Bu besinlerle üretilen tüm yiyecekler gluten içerir ve çölyak hastalarına yasaklanır. Örn:
Ekmek, pasta, makarna... Bu yiyecekler yerine mısır ve pirinç unu gibi güvenli gıdalar önerilir.
Kaynak: Bursadabugün
Editör: Haber Merkezi