Koronavirüste Sevindiren Düşüş Koronavirüste Sevindiren Düşüş
Anti gliadin IgG ve IgA, çölyak hastalığının teşhis ve takibinde kullanılan laboratuvar testleridir. Çölyak hastalığında buğday ve buğday ürünlerine karşı ömür boyu devam eden bir alerji söz konusudur. Buğday veya buğday ürünlerinde gluten ve gliadin isimli proteinler bulunur.Bu proteinlerin ince barsak yüzeyine zararlı (toksik) etkileri vardır. Genetik yatkınlığı olan bazı kişilerde, bu proteinlere karşı hassasiyet vardır. Böyle kişilerde bu proteinleri içeren besinlerin tüketilmesi ishal, şişkinlik gibi çeşitli sindirim sistemi belirtilerine neden olur. Çölyak hastalığında, gıdalarla alınan gulutene (veya gliadine) karşı bağışıklık sistemi harekete geçer ve antikor adı verilen maddeler üretir. İşte üretilen bu antikorlara anti gliadin antikorları (IgG veya IgA) adı verilir. Kandaki bu antikorların seviyesine bakarak kişideki gliadin (veya gluten) hassasiyeti anlaşılabilir. IgA KAÇ OLMALI? Anti Gliadin IgG - IgA Normal Değerleri (Referans aralığı) :Gluten (veya gliadin) içeren besinlerin başlıcaları şunlardır: Buğday Arpa Çavdar Yulaf Bu besinlerle üretilen tüm yiyecekler gluten içerir ve çölyak hastalarına yasaklanır. Örn: Ekmek, pasta, makarna... Bu yiyecekler yerine mısır ve pirinç unu gibi güvenli gıdalar önerilir.   Kaynak: Bursadabugün
Editör: Haber Merkezi