Artık Nerelerde Maske Takacağız ? Maske Zorunluluğu Kalktı mı ? Artık Nerelerde Maske Takacağız ? Maske Zorunluluğu Kalktı mı ?
Kış mevsimi yaklaşırken özellikle çocuklar arasında hızla yayılan grip virüsüne karşı grip aşısı yaptırmanın koruyucu olmadığına, hatta ciddi yan etkileri bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, gripten korunmanın formülünün, doğada olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar “Daha önce sık sık grip virüsüne temas edenlerin, etmeyenlere göre gribe karşı dirençleri daha yüksektir. El yıkama alışkanlığı edinmek ve kapalı ortamların düzenli havalandırılmasını sağlamak bile, grip salgınlarından korunmada oldukça önemlidir. Ellerinizi sadece her gün düzenli ve sık sık zeytinyağlı sabunla yıkamak bile gripten koruyabilir” diyor. Bağışıklığın güçlendirilerek gripten korunmak için fermente edilmiş gıdaların önemine değinen uzmanlar, “Evde yaptığınız turşu, yoğurt, sirke ve şalgam suyunu sofranızda bol bol bulundurun. Düzenli olarak kelle paça içmeyi de ihmal etmeyin” diye de ekliyor. HAZIRLANIŞI Malzemeler: Kuru kök zencefil, 3 diş karanfil, bir tatlı kaşığı adaçayı. Hazırlanışı: Başparmağınızın bir boğumu kadar kuru kök zencefil ve 3 diş karanfili bir su bardağı kaynamakta olan suyun içine atın. 6 dakika ağzı kapalı olarak kaynatın. Altını kapattıktan sonra bir tatlı kaşığı adaçayı ekleyin. Tekrar ağzını kapatın ve kaynatmadan 10 dakika demlenmeye bırakın. Soğutmadan için. Yetişkinler bu grip çayından 2 saatte bir, bir su bardağı ölçüsünde içebilir. Çocuklar için bir çay bardağı ölçüsünde verilmelidir. BRONŞİTE ANDIZOTU ÇAYI Ani hava değişimleri, soğuk ve kuru havayla birlikte sigara kullanımının tetiklediği bronşit, akciğerlere giden bronşiyal tüplerin yani bronşların iltihaplanması veya şişmesidir. Bitkisel tedavi uzmanları bu hastalıkla mücadelede ‘andızotu’nu öneriyor. Ağustos ayında papatya benzeri çiçek açan andızotu, 1.5 metre yüksekliğe kadar büyüyebilen bir bitkidir. Dere boylarında, rutubetli çalılıklar arasında ve ormanlarda bulunan bu ot, birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılır. Çay ve baharat olarak tüketilen ‘andızotu’ mide rahatsızlıklarından adet düzensizliğine kadar pek çok sağlık sorunu karşısında Antik Yunanlılar ve Romalılar tarafından kullanılmıştır. Akciğer enfeksiyonları veya bronşit nedeniyle artan mukusun etkisiyle meydana gelen öksürüğü rahatlatmak için bu bitki tüketilebilir. Balgam söktürücü özelliğe sahiptir, öksürüğü keserek rahatlama sağlar. Sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelir. Ülser şikayetlerini en aza indirir, sindirimi kolaylaştırır. Soğuk algınlığı ve gribe de iyi gelir. Böbrek ve mesane taşlarını eriterek idrar yollarından atılmasını sağlar.
Editör: Haber Merkezi