Halit ERSÖZ

Kıbrıs’ta Bir İncir Ağacı ve Mustafakemalpaşa’nın Kıbrıs Şehitleri

Abone Ol
Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 46. yıl dönümünde Kıbrıs’ta canlarını düşünmeden feda eden aziz şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Kıbrıslı Rumlar sistemli olarak yıllardır yaptıkları saldırıları 1974 yılında daha da attırdılar. Bu saldırılara Kıbrıs Türklerinin 1 Ağustos 1958'de  kurdukları ve üyelerine "mücahit" denilen Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) karşı koymaya çalışıyordu. Bu teşkilata katılmış olan Ahmet Hergüner 10 Temmuz 1974 günü Piskobu köyündeki evinden Rum milisleri tarafından alındı. Kendisinden bir daha haber alınamadı ve herhangi bir iz de bulunamadı. 2011 yılında Paraklişa köyü dağlık alanındaki bir mağara içinde, bu rakımda yetişmesi mümkün olmayan bir angoriniga incir ağacı uzmanlarca incelemeye alındı. İncir ağacının etrafı kazılınca üç cesede ulaşıldı. Cesetlerin kimliğini bulabilmek için yapılan araştırmada angoriniga incir ağacını kimlerin yetiştirdiği araştırıldı ve Hergüner ailesine ulaşıldı. Aileye yapılan DNA testi ile cesetlerden birinin 1974 yılında kaybolan Ahmet Hergüner’e ait olduğu tespit edildi. Ahmet Hergüner kaçırılmadan önce evinin avlusunda yetişen angoriniga incirlerinden yemişti. Rum’lar tarafından Paraklişa köyü dağlık alanındaki bir mağarada iki arkadaşıyla birlikte dinamit patlatılarak öldürülmüştü. Patlamada mağarada oluşan açıklıktan giren güneş ışınları Ahmet Hergüner’in midesindeki incir çekirdeklerinden bir ağacın büyümesine imkân vermişti. Büyüyen bu ağaç yıllar sonra Ahmet Hergüner'in cesedinin bulunmasını sağladı.

Ahmet HERGÜNER

Kıbrıs’ta 15 Temmuz 1974’de, Yunan Devletinin desteklediği, EOKA (Rum Milli Muhafız Ordusu) darbe yaptı. Amaçları Yunanistan’a bağlanarak Kıbrıs Helen Cumhuriyeti'ni kurmaktı. Türkiye Cumhuriyeti bu darbeye son vererek Kıbrıs’taki Türk varlığını korumak için garantör devlet olarak Kıbrıs’a müdahale etmeye karar verdi.  “Ayşe tatile çıksın” parolası ile askeri kodu “Atilla Harekâtı” olan Kıbrıs Barış Harekâtı 20 Temmuz 1974'te başladı. 22 Temmuz akşamı Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararını kabul etti. İkinci Cenevre Konferansı’nda Yunan ve Rum tarafının dünya kamuoyunu Türkiye Cumhuriyeti aleyhine kışkırtmak için zaman kazanma manevrası ve uzlaşmaz tavırları üzerine, ikinci harekât  14 Ağustos günü başlatıldı. Türk askeri birlikleri 16 Ağustos’ta, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen ateşkes anlaşmasına kadar Magosa, Lefkoşa ve Lefke hattının kuzeyindeki bölgeyi tamamen kontrol altına almayı başardılar. Kıbrıs’ın yaklaşık yüzde 37'sinin Türk askerinin kontrolüne geçmesiyle harekât sonuçlandı. “Atilla Harekâtı”  ile Kıbrıs Türklerinin güvenliği sağlanarak Rum ve Yunanlıların Enosis hayali sona erdirildi. Kıbrıs Barış Harekâtı’nda 415’i Kara, 65’i Deniz, 5’i Hava ve 13’ü Jandarma olmak üzere 498 kahraman Türk askeri şehit oldu. 1200 kahraman Türk askeri de yaralanarak gazi unvanı aldı. 70 Kıbrıslı Mücahit ve 270 Kıbrıs Türk’ü şehit olurken 1000 Kıbrıs Türk’ü yaralanarak gazi oldu. Şehitlerimiz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Girne Boğaz Şehitliği, Girne Deniz Şehitliği Anıtı, Girne Karaoğlanoğlu Şehitliği, Gazimağusa Canbulat Şehitliği, Lefkoşe Ortaköy Şehitliği ve Lefkoşa Tekke Bahçe Şehitliği’ne defnedilmişlerdir. Bursa Kıbrıs Barış Harekâtı’nda 21 Şehit verdi. Bu şehitlerden 9’nun ilçesi tespit edilemedi. Orhaneli ve Karacabey ilçeleri 1’er şehit, Gemlik ve Mudanya ilçeleri 2’şer şehit verirken Mustafakemalpaşa ilçesi ise 6 şehit ile en fazla şehit veren ilçe olmuştur.

Mustafa GİRGİN

Mustafakemalpaşa’nın Eskikızılelma mahallesinden 1953 doğumlu Mustafa  GİRGİN 20 Temmuz 1974 tarihinde 39. Piyade Tümen Komutanlığı Sıhhiye Taburu Ambulans Ayırma Bölük Komutanlığı’nda Sıhhiye Er olarak Kıbrıs Barış Harekâtı’na katıldı. Pladini Bölgesinde 20 Temmuz1974 tarihinde şehit oldu.

Mehmet  ÖZDEMİR

Mustafakemalpaşa’nın Ovaazatlı mahallesinden 1954 doğumlu Mehmet  ÖZDEMİR 39. Tümen Komutanlığı 50. Piyade Alayı 3. Tabur 7. Bölük Komutanlığında Piyade Er olarak katıldığı Kıbrıs Barış Harekâtı’nda 20 Temmuz 1974 tarihinde şehit oldu.

Adnan  YILDIZ

Mustafakemalpaşa’nın Çeltikçi mahallesinden 1953 doğumlu Adnan  YILDIZ Hava İndirme Tugayı 3. Tabur Karargâh Destek Bölüğü Komutanlığında Piyade Er olarak katıldığı Kıbrıs Barış Harekâtı’nda 23 Temmuz 1974 tarihinde Dilektepe Bölgesinde şehit oldu.

Aziz  YILMAZ

Mustafakemalpaşa’nın Demirdere mahallesinden 1953 doğumlu Aziz  YILMAZ Komando Tugay Komutanlığı 2. Komando Taburu 3. Bölük Komutanlığında Piyade Er olarak katıldığı Kıbrıs Barış Harekâtı’nda 06 Ağustos 1974 tarihinde Siskilip Bölgesinde şehit oldu. Mustafakemalpaşa’lı 1953 doğumlu Kemal  KÖSE 2. Komando Taburu 4. Bölük Komutanlığında Piyade Onbaşı olarak katıldığı Kıbrıs Barış Harekâtı’nda 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Alay Bölgesinde şehit oldu.

Mustafa  DİN

Mustafakemalpaşa’nın Hacıali mahallesinden 1951 doğumlu Mustafa  DİN 39. Tümen Keşif Bölük Komutanlığında Tank Çavuşu olarak katıldığı Kıbrıs Barış Harekâtı’nda16 Nisan 1975 tarihinde Bozdağ Bölgesinde şehit oldu. Kıbrıs şehitlerimizi şehadetlerinin 46. yıl dönümünde şükran ve minnet ile anıyoruz. Kıbrıs’a herhangi bir nedenle yolu düşen Mustafakemalpaşa’lılardan ilçemiz şehitlerinin kabirlerini ziyarete ederek, onlar ve tüm Kıbrıs şehitleri için dua bekliyoruz. Halit ERSÖZ