Benim çok sevdiğim, çoğumuzun ise gıdalara verdiği o güzel pembe rengi ile tanıdığı pancarı tanımayanlarla tanıştırmak istiyorum.
Kırmızı pancar, yumru kökü çok lezzetli ve sağlığa son derece faydalı, toprak altında yetişen bir kök sebzedir. Kırmızı pancarın o şahane rengi aslında güçlü bir antioksidan olduğunun en büyük göstergesi. Bu özelliği ile kanser başta olmak üzere pek çok derde şifadır.
Bir çok besinde bulunmayan, hücrelerimizi koruyan betalain grubu bir madde içerir ki bu maddenin iç organları koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engelleyici ve bağışıklık güçlendirici gibi özellikleri bulunmaktadır.
Kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olması nedeni ile detoks için kullanılabilen olarak pancar aynı zamanda iltihabı önleyici, azaltıcı ya da ortadan kaldırıcıdır.
Yapılan bazı çalışmalar, pancarda bulunan nitratın vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişlettiğini, kan dolaşımını kolaylaştırdığını ve tansiyonu düşürdüğünü göstermektedir.
Egzersiz öncesinde içilen pancar suyunun egzersize dayanıklılığı ve dinçliği arttırdığı bilinmektedir.
Pancar, bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini içerir. Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkileri olduğu düşünülmektedir. Kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olabilir.
Hal böyle iken ve tam mevsimi iken dozunda tüketmek kaydıyla (Unutmayalım her şeyin fazlası zarar) yapabileceğiniz basit ama lezzetli bir tarif paylaşmak istiyorum sizlerle.
Pratik pancar turşusu
3 adet pancar
3-4 diş sarımsak
1 çay bardağı organik /ev yapımı sirke
1,5 tatlı kaşığı kaya tuzu
Su
Zeytinyağı
Pratik pancar turşusu yapılışı
Yapılışı gayet basit. Pancarlarımızın kabuklarını soyup çok kalın olmayacak şekilde dilimliyoruz. Bu dilimleri bir tencereye alıp üzerini 1 parmak geçecek şekilde su koyuyoruz. Kısık ateşte pişiriyoruz. Çabuk pişer, sık sık kontrol edelim. Çatal batıyorsa yeterlidir. Ocağın altını kapatıp suyunu dökmeden içine tuz, sirke ve sarımsakları ilave ediyoruz. Bu şekilde ağzı kapalı olarak bir süre dinlendiriyoruz. İster ılık şekilde (ki bu şekilde harika oluyor) ister soğutup bir servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirip tüketebilirsiniz. Kalan pancarı yine aynı suyunda bir kavanozda buzdolabında 2-3 hafta saklayabilirsiniz.
Kalan pancarı daha sonra salatalarınızda, hatta kısırda ya da yoğurtlayıp yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz. Pancar kvass olarak yapacağınız fermente içecek ise tam bir kalp dostu. Pancarı sade bir şekilde haşlayarak yoğurtlarınıza, ev yapımı makarnalarınıza renk de verebilirsiniz.
Önemli bilgi: Çiğ de tüketilebilen bu sebzeyi besin değerinin azalmaması için 15 dakikadan fazla pişirmemeliyiz.
Sağlıklı günler dilerim.
Editör: Haber Merkezi